Statskuppet som feilet

AKTUELT De satte opp en galge for Mike Pence utenfor Capitol. Løkka på tauet de skulle hale ham opp med var klar.

Mobben marsjerte inn i kongressbygningen og ropte på mannen som hadde forrådt deres leder.

Heng Mike Pence!
Heng Mike Pence!
Heng Mike Pence!

Inne i bygningen ledet visepresident Mike Pence seremonien som skulle sertifisere valget Joe Biden vant med 7 millioner flere stemmer og 74 flere valgmenn. Etter 62 rettssaker og en høyesterettsuttalelse, sertifisering fra samtlige femti delstater og hovedstaden, tre gjenopptellinger ledet av republikanske guvernører, sant presidentens mislykkede forsøk på å presse sine allierte til å omgjøre valgresultatet, hadde visepresidenten erklært at han ville følge de demokratiske spillereglene.

«Min ed om å følge og forsvare grunnloven hindrer meg i å bestemme hvilke valgstemmer som skal telles og hvilke som skal forkastes,» sa visepresidenten i en pressemelding han sendte ut i det seremonien skulle starte.

Utenfor hadde president Donald Trump nettopp oppildnet menneskemengden mot Pence.

— Jeg håper Mike gjør det rette. Jeg håper det. Jeg håper det, for hvis Mike Pence gjør det rette, så vinner vi valget. Alt visepresidenten trenger å gjøre er å resertifisere, så jeg blir president og dere blir lykkelige, sa Trump til folkemengden han hadde invitert til Washington denne dagen med oppfordringen: «Stor protest i Washington 6. januar. Vær der, dette blir vilt!».

Gjennom fem år hadde Trump radikalisert sine egne tilhengere.

På massemøtene hadde han fortalt dem at han lyttet til dem, der han stod bak skuddsikkert glass og talte til dem over høytaleranlegg. At de var spesielle der de stod i sine like, røde luer med slagord om å gjøre Amerika stort igjen, produsert i Kina. Og at mediene som faktasjekket ham skrev med falske nyheter.

Folkemengdene trodde ham.

De trodde ham når han sa at Mexico skulle betale for muren. De trodde ham når han sa at Russlands innblanding i valget var et påfunn — tross etterforskernes funn. De trodde ham når han sa at han skulle rydde opp i korrupsjonen tross at han hadde satt opp et kassaaparat i Washington med eget navn over døren. De trodde ham når han sa at viruset så mange av dem døde av, var ufarlig.

Og de trodde ham når han sa at annerledes tenkende var farlige. De trodde ham når han sa at å bruke deres skattepenger på dem var sosialisme. De trodde ham når han sa at de ville ta våpnene deres. De trodde ham når han sa at de ville ta biblene, kveget, flyene og bilene deres.

De trodde ham når han sa at han hadde vunnet valget.

Og nå stod Trump foran dem under massedemonstrasjonen han hadde invitert dem til. Han fortalte dem at politikerne i kongressbygningen var i ferd med å stjele det hele fra dem.

— Dere vil aldri få tilbake landet med svakhet. Dere må vise styrke, sa Trump.

— Alle her i dag vil ikke se vår valgseier bli stjålet av de radikale demokratene og de falske mediene. Vi vil aldri gi opp, aldri overgi oss. Du innrømmer ikke nederlag når det er tyveri involvert. Vi vil ikke lenger akseptere dette.

— Nå er det opp til kongressen å konfrontere dette angrepet på vårt demokrati. Og etter dette skal vi gå ned, og jeg vil være med dere.

Tidligere på dagen hadde Trumps advokat Rudy Giuliani og Donald Trump jr. oppildnet massene.

— Om vi tar feil vil vi fremstå som tåper. Men om vi har rett, vil mange av dem bli fengslet. La oss ha rettssak ved kamp, sa Giuliani.

— Kjemp! oppfordrer Donald Trump jr. i en video til sine tilhengere.

— Vi skal gå ned Pennsylvania Avenue, og vi skal gå til Capitol og vi skal gi republikanerne — de svake, for de sterke trenger ikke vår hjelp — vi skal gi dem stoltheten og motet de trenger for å ta tilbake landet vårt, sa Donald Trump før han gikk tilbake til den skuddsikre bilkortesjen og kjørte tilbake til Det hvite hus for å følge opptøyene han nettopp hadde startet på TV.

Mens Trump talte hadde visepresident Pence sendt ut sin egen pressemelding.

— Forræder, forræder, forræder! ropte mobben.

I kongressbygningen var kongressmedlem Paul Gossar i ferd med å protestere på valgresultatet og fremsette allerede avkreftede konspirasjonsteorier, da visepresidentens sikkerhetsvakter skyndte Pence ut av salen til et skjulested for ham, kona og datteren. De sinte demonstrantene utenfor hadde brutt gjennom barrikadene og klatret opp fasaden på kongressbygningen. Nå slo de inn ruter og brukte barrikadegjerder som rambukker for å slå inn dørene.

En politimann som forsøkte å holde demonstrantene tilbake ble klemt mellom to dører mens hundrevis av demonstranter dyttet mot ham. En annen politimann som forsvarte kongressbygningen ble slått med et brannslukningsapparat og stålrør av rasende demonstranter. Han døde senere av skadene han pådro seg.

«Mike Pence hadde ikke mot til å gjøre det som skulle gjøres for å beskytte vårt land og vår konstitusjon, ved å gi delstatene mulighet til å sertifisere et korrigert sett fakta, ikke de falske og feilaktige som de er bedt om å sertifisere. USA krever sannheten!» skrev presidenten på Twitter mens visepresidenten lå i dekning.

— Hvor er Pence? ropte mobben.

På Gab og Parler florerte meldinger med oppfordringer om å jakte ned Pence.

— Heng Mike Pence! ropte mobben.

I Senatet stod demonstrantene utenfor senatssalen da en politimann klarte å lokke de til å følge etter ham, bort fra den usikrede salen der politikerne fremdeles var samlet. Sekundene hans snarrådighet tjente inn for senatorene gjorde at salen kunne sikres.

I den rasende menneskemengden var alt fra vanlige velgere, brannmenn og politimenn, til konspiraasjonsteoretikere, voldelige militsmedlemmer og religiøse fanatikere som trodde Trump var Guds sendebud. En av dem var en tidligere amerikansk krigsveteran som ble skutt i hodet da hun forsøkte å ta seg inn i kongressbygningen. En annen var en millionær som hadde tatt privatflyet sitt til Washington for å delta.

Noen ville ha selfier av seg selv under det de trodde starten på en revolusjon. Andre hadde med seg håndstrips for å holde gisler. Dessuten tau for å henge politikerne de forraktet så.

Det de alle hadde til felles var at de var radikalisert av troen på at Donald Trump skulle gjøre Amerika stort igjen, samtidig som en Demokratisk valgseier ville gjøre USA til et kommunistisk diktatur.

Donald Trump ringte aldri sin visepresident under beleiringen av kongressbygningen. Han kalte aldri inn nasjonalgarden for å forsvare verdens eldste demokrati. Det måtte hans visepresident gjøre fra sitt skjulested. Pence nektet å forlate den okkuperte bygningen slik Secret Service oppfordret ham til.

Det er nå fem dager siden angrepet. Seks mennesker er hittil døde. Over hele Washington flagges det på halv stang.

Men ikke foran Det hvite hus.

En kommentar om “Statskuppet som feilet”

  1. Interessant lesning Victor. Som tidligere journalist ser jeg at du har gravd i andre kilder enn TV2 NTB og NRK. Mange detaljer var opplysende. TAKK. Selv hadde jeg bare de norske tv-kanalene den aktuelle dagen. I og for seg greie nok, men din utdyping av hendelsene er verd å lese. TAKK igjen !

Det er stengt for kommentarer.