Dette sa aldri Jesus: Elsk deres fiender, unntatt muslimene!

HVA JESUS IKKE SA Elsk deres fiender, unntatt muslimene. Jammen, dét sa vel aldri Jesus!?

Åpenbart, vil du kanskje svare, nettopp det sa aldri Jesus. Islam oppstod ikke før ganske nøyaktig seks hundre år etter at Jesus levde på jorda.

[read more=”Les mer” less=”Les mindre”]

Det er likevel ingen tvil om at Jesus forutså situasjonen. Der noen teologer og prester forsøker å bortforklare flere av tingene Jesus eller Paulus underviser for eksempel om samliv, møter vi andre som mener Jesus ikke kunne ha forutsett den muslimske faren. Vel, de er i så fall ikke de første til å mene det. Nettopp korstogene oppstod fordi muslimene var så farlige. Det var på tide å få det hellige land tilbake i kristenfolden. Som om det noen gang hadde vært de kristnes land.

Mange av oss kristne elsker å bortforklare Jesus når det ikke passer så godt å forklare ham. Da blir vi fort skriftlærde og fariseere, hele gjengen. Vi kjenner så godt Skriften, men som fariseerne er vi gjerne mer opptatt av enkelthetene enn av helheten. Jusen avslører det egentlig ganske greit, synes jeg: Den snakker om lovens ånd og lovens bokstav.

For dette sa faktisk Jesus: “Elsk deres fiender.” (Mt 5:44)

Han talte ikke inn i noe vakuum. Han talte inn i samtiden, til sitt eget folk, som hatet samaritanere, for de var ikke jøder nok. Som hatet tollere, som tok mer i skatt enn selv de romerske okkupantene krevde. Som foraktet hedningene, som var urene. Som ikke tålte nettopp de romerske okkupantene.

Glemte jeg noen? Ja visst, de så også ned på naboene, sitt eget folk fra Galilea. “Kan det komme noe godt fra Nasaret?” (Jn 1:46) Godt Jesus selv egentlig var fra Betlehem og ikke Nasaret, da. Eller hva?

Hele talen til Jesus svarer på et spørsmål:

“Dere har hørt det er sagt: ‘Du skal elske din neste og hate din fiende.’ Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige. Om dere elsker dem som elsker dere, er det noe å lønne dere for? Gjør ikke tollerne det samme? Og om dere hilser vennlig på deres egne, er det noe storartet? Gjør ikke hedningene det samme?”

Dette står i Bergprekenen, kjernen av det Jesus underviste.

I dag hisser noen kristne seg opp over muslimer og slenger seg med på kravet om å sende dem hjem igjen. Hjem hvor? Vi inviterte jo besteforeldre og foreldre til å komme og ta jobbene vi selv ikke ville ha. Senest i går feiret pakistanerene i Norge sitt fødelands 70. årsdag med 17. maitog, taler og is, som gode nordmenn. Mange av dem kom altså på vår invitasjon. Nå har de fått barn og barnebarn her.

Så har vi dessuten bombet i stykker mange av landene dagens nyankomne kommer fra. Norske fly har vært på tokt over Libya, norske soldater har deltatt med NATO i Afghanistan og Irak, og vi bombet det gamle Jugoslavia for snart tjue år siden. Amerikanerne er mer velvillige til å ta imot flyktninger fra disse landene enn vi er, uansett hvordan vi fremstiller deres president.

Nå er muslimene her. What Would Jesus Do, som klisjeen lyder. W.W.J.D.? Hva ville Jesus ha sagt?

Kanskje: Når skal de få høre om meg og min kjærlighet?

OK, la oss gjøre dette personlig: Hva tenker du selv? Uten å bortforklare med at kriminelle må sendes hjem. Kriminalitet er et annet tema, og det får vi snakke om når vi kommer dit.


Ideen til “HVA JESUS IKKE SA” er ikke min egen, men sakene under denne vignetten er mitt eget stoff. Ideen stammer fra en bildebok av Paul Ellis med tittelen “Stuff Jesus Never Said”. Boka er ganske morsom. Du kan finne den på Amazon UK.

Boka har også en egen side på Facebook som ikke alltid er like morsom.

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket annerledes er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge full kildehenvisning oppgis.

Les gjerne flere saker om HVA JESUS IKKE SA.

[/read]