La det zwinge, Zwingli!

Den sveitsiske reformatoren Ulrich Zwingli mente folk kunne lese og forstå Bibelen selv. Dette var radikalt. De fleste var ennå analfabeter.

REFORMASJONEN | preacher.no | Victor Skimmeland | 17. august 2017

[read more=”Les mer” less=”Les mindre”]

Det er reformasjonsjubileum i år. Vi feirer 500 år siden Martin Luther spikret protesten mot pavens avlatshandel (og litt til) på kirkedøra i Wittenberg. Jeg skal bruke resten av 2017 til å skrive litt om viktige sider ved reformasjonen.

Jeg har lyst også til å feire en annen og mindre kjent reformasjonshelt. Han kan være et forbilde for oss alle. Han heter Ulrich Zwingli og var prest i den katolske kirken i Sveits.

1. januar 1519, under to år etter at Luther utløste reformasjonen i nabolandet Tyskland, startet presten Ulrich Zwingli sin prekenrekke etter jul med å bryte fullstendig med kirkens tradisjon: I stedet for å hente sine lese- og prekentekster fra forhåndsgodkjente avsnitt i evangeliene (fra såkalte evangeliarer) og fra brevlitteraturen, begynte han med en grundig gjennomgang av Matteusevangeliet. Dette var nytt og radikalt.

De fleste kunne ikke en gang lese og skrive, men her kom presten som gav dem en grunn til å lære seg nettopp dét: For å lese sin egen Bibel. Og mens de ventet, flokket de seg til kirken for å høre talene hans. Dette var utvilsomt det beste showet i byen.

Kastet gamle prekener

Zwingli kastet alle de forhåndsgodkjente prekenene. I stedet leste han fra Bibelen og kommenterte sammenhengende og levende. Folk fikk mulighet til å skjønne sammenhenger de aldri hadde hørt før. Og viktigst: Folk kunne og burde altså lese Bibelen selv! Zwingli trodde nemlig at selv den vanlige mann og kvinne, i dag gjerne kalt «mannen i gata» eller «folk flest», utmerket kunne lese og skjønne Bibelen. Ingen trengte noen teolog som fortalte hva Jesus egentlig mente.

La det zwinge, Zwingli! Uten deg hadde ikke folk hatt en grunn til å lære å lese. Uten ditt bidrag til reformasjonen hadde vi kanskje ikke fått opplysningstid, utvikling og frie kirker over hele verden.

Jeg tenker å skrive ting som kjerka sjæl ikke kommer til å si så mye om. Jeg skal også prøve å dele litt fra Luther-safarien jeg var på i Tyskland og Sveits i 2006.

Det er heldigvis høyt under taket i kjerka, så det går nok bra. Ja, noen mener at det er så høyt at taket for lengst må være blåst vekk. Flott, tenker jeg da. Da er det ingenting som sperrer veien opp til himmelen. (Ja, det var en metafor, et språklig bilde. Også jeg veit jo selvfølgelig at Guds himmel ikke ligger 400 km i retningen rett opp, der satellittene går i bane.)

I mellomtiden kan du gjerne lese litt mer om Ulrich Zwingli her.

Bildetekst:
LESE SELV. Den sveitsiske reformatoren Ulrich Zwingli mente at folk selv kunne lese og forstå Bibelen, uten hjelp at prester og teologer. Foto: Wikimedia Commons.


Les gjerne flere saker om REFORMASJONEN.[/read]