Fake News: Dommedagen som ikke kom

Fra USA har det igjen kommet spådommer om jordas undergang. Mange har trodd på dem, men ennå er vi her.

PROFETI | preacher.no | Victor Skimmeland | 3. oktober 2017

Dette er et tema som nok er mer kjent i de karismatiske frikirkene enn i det som var «statskjerka», altså kjerka mi. Likevel popper nyhetene opp i feeden fra tid til annen, og jeg har også venner som sender meg tips.

Det gjelder å forberede seg. Verden som vi kjenner den, skal gå under.

I år har vi allerede fått et par-tre datoer fra selvbestaltede profeter i USA. Den første datoen ble flyttet til 23. september da den opprinnelige datoen nærmet seg. «Profeten» finregnet og kom til at han måtte justere litt. 23. september kom. Og gikk. Uten at noe skjedde. Nå er neste dato satt til 15. oktober.

Astronomiske fenomener skal slå inn, nærmere bestemt skal en planet kalt Nibiru eller Planet X krysse jordas bane og enten kollidere med oss eller passere så nær at jordskjelv, vulkanutbrudd, tsunamier og alle tenkelige naturkatastrofer slår inn.

En av de mer «forsiktige» gjengivelsene stod på Beliefnet (link | PDF). Alt er imidlertid bare tull og for lengst tilstrekkelig tilbakevist av NASA (link | PDF). En skulle jo tro at en stor planet på vei gjennom solsystemet ville vært synlig både for NASA og tusenvis av astronomer i måneder, kanskje år, før noe traff oss.

Ideen om jordas undergang på denne måten er ikke kristen. «Profeten» har «lånt» akkurat denne varianten fra New Age, og reaksjonene på at jorda likevel ikke gikk under, var til dels sterke (link | PDF). Noen var rett ut skuffet. Forstå dét, den som kan.

Det stanset altså ikke «profeten». Han finregnet igjen på «profetiene» sine og kom fram til at 15. oktober må være den riktige datoen (link | PDF). Ikke langt nok fram i tid til at han slipper unna med det, men kort nok tid til at det er tilstrekkelig spennende. Han klarer å holde interessen på topp ennå en stund. Historien kan melkes for alt hva den er verdt i ennå noen uker.

For det er dette alt sammen dreier seg om: Oppmerksomhet og penger.

Vi trenger ingen spesiell nådegave for å skjønne at alt dette bare er tull, selv om nådegaven til å prøve ånder nok kunne vært nyttig her, jfr. Paulus til menigheten i Korint (1. Kor. 12:10).

Tre bibelvers setter «hale på grisen», som det heter. Her får du dem.


Det kan hende at du sier i ditt hjerte: «Hvordan vet vi at et ord ikke kommer fra Herren?» Hvis profeten taler i Herrens navn, men det han forkynner, ikke skjer og ordet ikke går i oppfyllelse, da er dette et ord som ikke kommer fra Herren. Profeten har talt det egenrådig. Du skal ikke være redd for ham!
– Slapp av, sier 5. Mosebok 18:21-22 om de falske profetene.


– Himmel og jord skal forgå, men mine ord skal aldri forgå. Men den dagen og timen kjenner ingen, ikke englene i himmelen og heller ikke Sønnen, bare Faderen, sier Jesus i Matteus 24:35-36, sml. Markus 13:32.


For det finnes mange gjenstridige pratmakere som forvirrer andre, særlig blant de omskårne. Du må stoppe munnen på dem, for de fører ulykke over hele familier når de sprer sin forkastelige lære for skammelig vinnings skyld.
Paulus til Titus (1:10-11), om å tjene penger på evangeliet.

Jesus har lovet å komme tilbake. Andre trosartikkel sier det. Innholdet i den er et konsentrat av sentral lære i Bibelen. Likevel kan jeg love deg at Jesus ikke kommer tilbake på en av disse datoene som selvbestaltede lissom-profeter vil ha det til. Slapp av. Du har nemlig Jesu egne ord på det.

«Men den dagen og timen kjenner ingen, ikke englene i himmelen og heller ikke Sønnen, bare Faderen.» Sa Jesus.

Takk til Henning Eliassen for stalltips. PDF-linkene er lagt til som dokumentasjon i tilfelle såkalt «linkråte» skulle oppstå.

Bildetekst:
DOMMEDAG. Den mystiske planeten Nibiru, også kjent som Planet X, skal angivelig være på kollisjonskurs mot jorda. Bilde: Getty Images.


Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.

2 kommentarer om “Fake News: Dommedagen som ikke kom”

  1. Den 12. oktober passerer asteroiden 2012 TC4 jorda med en distanse på 44.000 km, tre dager før dommedag igjen skal skje. Og den er ikke noen planet, men et hus på størrelse med asteroiden som gikk i oppløsning over Russland med et smell i 2013.

    Dette er det nærmeste vi kommer verdens undergang i oktober, om ikke Dagbladet skulle få rett, da. Det skriver jeg litt om i morgen, torsdag.

    https://www.theguardian.com/science/2017/oct/10/house-sized-asteroid-will-pass-by-earth-at-just-above-satellite-altitude

Det er stengt for kommentarer.