Gud tilgir snapsex. Også.

Aftenposten har de siste dagene skrevet om unge som har fått brettet sexlivet sitt ut på nettet. Det har skjedd før. Også Bibelen skriver om det.

AKTUELT | preacher.no | Victor Skimmeland | 11. oktober 2017

Aftenposten har skrevet en rekke saker de siste dagene om ungdom som får sexlivet brettet ut på nettet. Nå krever likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm tiltak.

[read more=”LES MER” less=”MINDRE”]

Jeg skal ikke bagatellisere det som skjer. Ikke på noen måte. Men jeg har lyst til å si at dette har skjedd før. Problemet har funnet løsninger før. Gang på gang viser nemlig Bibelen oss at når mennesker oppfører seg på måter de ikke er stolt av, så viser Gud nåde. Fullstendig, ufortjent nåde.

Hvordan viser Gud nåde? Jeg vil peke på tre måter.

Aller først: Vi finner mange fortellinger i Bibelen om mennesker som har ødelagt sexlivet sitt. Jeg kunne nevnt kong David som satte barn på kona til Urias. Eller kvinnen som møtte Jesus ved brønnen. Eller kanskje den unge mannen fra menigheten i Korint som gikk til sengs med stemoren sin. Alle fant de nåde.

Hvorfor snakker Bibelen så mye om sex, mens prestene snakker så lite om det? Jeg vet ikke, men la meg få lov til å snakke litt om det. Det er aktuelt i vår tid. Vi kan ikke være tause om de viktigste tingene i unge menneskers liv. Det får vi rett og slett ikke lov til.

Jeg tror Bibelen tar med disse fortellingene for at vi skal kunne lære av andres erfaringer, ikke bare av våre egne. Vi får lære litt om synd, nåde og helbredelse. Tre ting på en gang? Ja, det går faktisk an.

Tenk deg at den verste sexblemma du gjorde havnet på Internett. Eller i en bestselger av en bok. Ja, det er nettopp det Bibelen gjør. Bretter ut sexblemmer. Ikke akkurat hva jeg forbinder med nåde, men i Bibelen er altså noen av de verste overtrampene skrevet ned med fullt navn, hva de gjorde, når og hvor.

Gjennom flere tusen år har mennesker kunnet lese historiene, kanskje også lære litt av dem. Gjennomgangstonen er at Gud gjør noe større ut av det. Han tilgir, han viser nåde. Folk får en ny sjanse. Snapchat-klippet som gikk viralt gjør ikke det. Det må nemlig en Gud til.

Visste menneskene som Bibelen forteller om at historiene deres ble skrevet ned? Vi vet nok ikke det helt sikkert, men vi kan anta det. I flere tilfeller har de selv fortalt dem. De har fortalt om tilgivelsen. Om nåden.

For det andre inviterer Gud mennesker som har eller har hatt seksuelle – skal vi kalle det «glipper» – til å være en del av hans store misjon: Å bringe de gode nyhetene ut til hele verden. Hele Bibelen nærmest roper til oss at Gud ikke lar seg begrense av våre synder. Gud kunne arbeide gjennom polygamisten Jakob, den prostituerte Rahab og altså utro mennesker som David og Batseba. Også i menigheten i vår tid møter vi mennesker som ikke har levd opp til idealene. Noen av dem kjenner vi. Jeg skal ikke nevne navn.

«Loven kom til for at fallet skulle bli stort. Men der synden ble stor, ble nåden enda større skriver Paulus i Romerbrevet 5:20.

«Hennes synder, de som er så mange, er henne tilgitt, derfor elsker hun så mye. Men den som har fått lite tilgitt, den elsker lite,» sier Jesus i Lukas 7:47.

Gud elsker å jobbe med og gjennom mennesker som har fått livet ødelagt. Da blir budskapet om håp og nåde enda mer troverdig.

For det tredje: Gud elsker oss mennesker. Også de av oss som tråkker feil i sexlivet. Han skrev ikke bare ned historiene om dem i Bibelen, men inviterte dem til å bli en del av sin store plan for verden. Han tilgav dem. Han helbredet dem, fysisk og mentalt.

Selv de to slektstrærne til Jesus, som vi finner i innledningen til Matteus og Lukas, inneholder flere mennesker som har tråkket feil i sexlivet. Slutten på de historiene er altså Jesus, Guds Sønn, vår Frelser.

Poenget mitt: Det trenger ikke å være slutt etter en snap-video eller en deling på sosiale medier. Det trenger ikke å stoppe der. Gud har sett alt dette før, og han tilgir. Det er bare å spørre.

TILTAK. Hanne Bjurstrøm krever tiltak mot unges deling av sexvideoer på sosiale medier. Foto: Barne- og likestillingsdepartementet.

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.[/read]