Det var nok en mening med det!

Vi mennesker har behov for å forklare tilværelsen vår. Noen ganger har vi til og med laget teologi av det meningsløse, selv om det ikke har noen mening.

MEME | preacher.no | Victor Skimmeland | 26. oktober 2017

Enda en meme i serien min «Hva Jesus IKKE sa».

[read more=”Les mer. Finn mening.” less=”Les mindre”]

Jesus sa ikke at alt har en mening. Jesus fant ofte en mening, men noen ting var rett og slett meningsløse.

Mannen som var født blind, hadde ikke syndet. Heller ikke foreldrene. Jesus skapte mening ved å helbrede mannen. (Les Johannes-evangeliet kapittel 9.)

Mange av grunnfortellingene i Bibelen speiler en dyp meningsløshet. Boka om Job virker fullstendig meningsløs der den beskriver det ondes problem. Hvis Gud er god, hvorfor skjer da vonde ting?

Gud skapte ikke jorda vond, og han ville ikke at det skulle være ondskap.

Så gjorde mennesket opprør. Bibelens grunnleggende fortelling handler om en Gud som skapte menneskene med fri vilje — mennesker nesten som seg selv (i sitt bilde). Så gjorde menneskene opprør. Gradvis har Gud prøvd å vinne oss mennesker tilbake — til sist ved å sende sin egen sønn, Jesus, til forsoning med oss. Det er en lang historie, så jeg skal ikke ta den her.

Meningsløsheten, derimot, kan den ha dypere årsaker? Kan det ha med oss mennesker å gjøre? Se kort på disse fortellingene:

  • Fra starten av Bibelen handler forholdet mellom mennesker og Gud om opprør. Allerede i Skapelsesfortellingen i 1. Mosebok 2 og 3 gjør mennesket det motsatte av hva Gud ønsker. Det fører til skilsmisse.
  • Fortellingen om Syndfloden i 1. Mosebok 6 er dypest sett en fortelling om menneskene som ville klare seg uten Gud, jfr. vers 5.
  • Fortellingen om Babels tårn i 1. Mosebok 11:1-9 er nok en gang en historien om menneskene som får et oppdrag av Gud og derfor velger å gjøre det motsatte.
  • Etter at Gud har reddet Israels folk fra 430 års slaveri i Egypt, gjør folket igjen opprør i historien om Gullkalven i 2.
    Mosebok 32.

Det handler om at vi mennesker klarer oss bedre uten Gud. Tror vi. Likevel blir vi overrasket over at det ofte går galt, at ting mister sin mening, at lidelse og død skjer uten grunn.

At Gud lar oss holde på, er også en gåte. Den franske filosofen Voltaire anbefalte fri barneoppdragelse, men han tok den helt ut i det ekstreme. Jeg spør meg likevel: Speilet han Gud? Tante Sofie hadde fått fnatt, det er det ingen tvil om.

At Gud lar oss få holde på, er for meg en gåte. Men vi får faktisk lov til å utøve vår frie vilje. Så går det galt. Igjen og igjen. Det blir meningsløst.

Jesus har likevel et svar.

Jesus kan skape mening. Jesus vil skape mening.

En dag kommer Jesus tilbake. Da skal han gjennomrette orden. Ondskapen skal forsvinne. Himmel og jord skal bli ny. Dette står det om i Bibelens siste bok, Johannes Åpenbaring.

I mellomtiden har Paulus også et ord til oss: «Alt tjener til det gode for dem som elsker Gud.» (Romerbrevet 8:28)

Alt har ikke en mening. Gud kan skape en mening. Han prøver. Vil du tillate at han gjør det for deg?


Ideen til HVA JESUS IKKE SA er ikke min egen, men alle sakene under denne vignetten er eget stoff. Ideen stammer fra en bildebok av Paul Ellis med tittelen «Stuff Jesus Never Said».
    Boka har egen side på Facebook; som ikke alltid er like morsom som boka.
    Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no; som ikke er merket annerledes er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge full kildehenvisning oppgis.
    Les gjerne flere saker om HVA JESUS IKKE SA.
[/read]