Stans. Be. Tenk.

MANDAKT Hver enkelt bønn i «Fader Vår» er en beskrivelse av tilliten mellom Gud og menneske.

En av de første bøkene jeg oversatte til norsk het «Be slik Jesus gjorde» og kom ut på Hermon forlag. Igjen og igjen kom den ut. Boka handler om — Fader Vår.

Siden jeg oversatte boka for snart tretti år siden, har Fader Vår fortsatt å inspirere meg. La Fader Vår inspirere deg også.

Hver bønn i «Fader Vår» er en beskrivelse av tilliten mellom Gud og meg som menneske.

Bli med:

Vår Far i himmelen!
Du er min Far. Jeg er ditt barn. Jeg har tillit til din kjærlighet.

La navnet ditt helliges.
Du er hellig. Jeg er uinnvidd. Jeg har tillit til at du tar imot meg.

La riket ditt komme.
Du er min konge. Jeg er borger i ditt rike. Jeg har tillit til din autoritet og myndighet.

La viljen din skje på jorden slik som i himmelen.
Du er min Herre. Jeg er din tjener. Jeg har tillit til din visdom. På tross av vår egen, frie vilje, har du kontroll. I himmelen. Og her.

Gi oss i dag vårt daglige brød,
Du er min forsørger. Jeg er avhengig av deg. Jeg har tillit til din trofasthet.

og tilgi oss vår skyld, slik også vi tilgir våre skyldnere.
Du er min Frelser, for jeg er en synder. Jeg har tillit til din nåde.

Og la oss ikke komme i fristelse,
Du er min veileder. Jeg er bare en reisende. Jeg har tillit til den retningen du gir meg.

men frels oss fra det onde.
Du er min befrier, jeg var fanget. Jeg har tillit til din kraft.

For riket er ditt og makten og æren i evighet.
Det slutter ikke i dette livet. Jeg har tillit til at du er med meg — også i evigheten.

Amen.
Jeg har tillit til at du lar dette skje.

Stans.

Be.

Tenk.

Sånn. La oss be igjen — sammen. Denne gang uten forklaring:

Vår Far i himmelen!
La navnet ditt helliges.
La riket ditt komme.
La viljen din skje på jorden slik som i himmelen.

Gi oss i dag vårt daglige brød,
og tilgi oss vår skyld,
slik også vi tilgir våre skyldnere.

Og la oss ikke komme i fristelse,
men frels oss fra det onde.
For riket er ditt og makten og æren i evighet.
Amen.
Matteus 6:9-13

Å be denne bønnen og mene den gjør meg så godt. Det hjelper meg i min tillit til Gud. Hva med deg?

Forfatteren av boka er den sør-koreanske pastoren Yonggi Cho som i mange år ledet verdens største menighet i Seoul. Den hadde nesten en million medlemmer på det meste. Han tok fornavnet Paul — Paulus — for å understreke sitt apostelembete. Senere byttet han fornavn til David — patriarken og kongen. I den globale apostelbevegelsen ser vi også en orientering over mot «de nye patriarkene». Dette er en bevegelse vi ennå ikke kjenner mye til her i Norge, men som er markant til stede i mitt andre hjemland, Colombia. Den har fulgt pinsevekkelsen. Jeg skal skrive om den annen gang.

Bildetekst:
FADER VÅR. Jesus lærte oss en måte å be som skaper tillit til Gud. Fotomontasje: Victor Skimmeland.

Egentlig lovte jeg å ikke skrive mer på søndager. Et skikkelig lovisk løfte! Sannheten er at jeg etter mange år i kirkelig tjeneste synes søndagsfri bare er sååå deilig. Når skulle jeg da få lagt ut andaktene? Det måtte bli på mandag. Så fant jeg på MANDAKTen. Det er altså vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan godt låne ideen, men ikke glem at det var min, da. Krediter meg, please. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.