Slik kan du vite hva som er sant

TROSFORSVAR Satan ljuger. Det han forteller, har aldri vært helt sant eller hele sannheten. Så hva kan du gjøre med det?

Satan er en løgner. Siden tidenes morgen har han prøvd seg med direkte løgner. Når de ikke virker, prøver han med halvsannheter. Virker ikke de heller, blander han inn enda litt mer sannhet.

Men helt sant blir det aldri.

Jesus sa at vi skal «kjenne treet på fruktene». Han brukte et bilde — metafor — for å si at vi kan kjenne forskjellen på sant og usant.

Hva om vi ikke vet navnet på de forskjellige fruktene? Hvordan vite hva som er hva?

Metaforen «frukt» er brukt i Bibelen før Jesus brukte den. Det var derfor Jesus brukte den på nytt. Han visste at alle som hørte på ham den gangen med en gang ville kjenne igjen fortellingen.

Ja, dette er fortellingen om Adam og Eva i Edens hage (1. Mos 2:4-3:24). Det er fortellingen om hvordan Satan — tegnet som en slange — lurte først Eva og så Adam til å gjøre den ene, lille tingen de ikke kunne: Spise frukt av treet med kunnskap om godt og ondt.

Det begynte med at de lånte Satan et øre. De hørte ham. De lyttet til ham. Derfra gikk det bare en vei. Utfor stupet.

Satan tar på seg forkledning for å lure flest mulig.

Satan er en løgner. Ikke lytt til ham. Bruk heller tida di på å finne ut hva Gud sier. Da vil du også vite forskjellen på sant og usant når «noen» prøver seg. Du vil «kjenne treet på fruktene».

Hva om vi ikke vet navnet på de forskjellige fruktene? Hvordan vite hva som er hva?

Kunnskapen om «fruktene» finner du i Bibelen. I motsetning til en vanlig roman er ikke Bibelen én bok, men mange. Begynn gjerne med bøkene som står nærmest oss i kultur og tid. De er lettere å lese.

Les evangeliene etter Lukas, Markus, Johannes og Matteus. Les Apostlenes gjerninger. Les Romerbrevet.

Når du har kommet så langt, spør du meg, så skal du få flere lesetips.

Vil du vite mer om dette temaet, anbefaler jeg også sida Snakk om tro. Her finner du en utfyllende artikkel om det jeg akkurat delte litt om.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.