Utholdende som Noah?

Noah gikk mot strømmen i sin egen generasjon. Også i dag finnes mennesker som lever som Noah — lydige til Gud og Hans Ord. Er du et av dem?

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 4. desember 2017

Noah gjorde dette. Alt som Gud hadde pålagt ham, det gjorde han.
(1. Mosebok 6:22)

Tenk deg en arbeidsgiver som ikke betaler sine ansatte for lite eller snyter på skatten, men som likevel tjener mye penger. Tenk deg samtidig at det er et menneske som ikke lever utagerende på alle måter. Tenk deg en person som IKKE lever etter mottoet frihet uten ansvar.

Kjenner du en slik person? Da har du sannsynligvis møtt et menneske som prøver å leve med Guds ord som standard.

Noah gikk mot strømmen i sin generasjon. 1. Mosebok 6:9 bevitner at “Noah var en rettferdig mann, en helstøpt mann i sin tid. Noah vandret med Gud.”. Sagt med litt eldre ord: Noah var ulastelig blant sine samtidige.

Han var den eneste rettferdige blant sine samtidige. Han var gjennomført lydig mot Gud og hadde et nært forhold til Ham. Noah skilte seg klart fra andre i en tid hvor tanker og handlinger var onde hele dagen (1. Mos 6:5).

Historien viser at folk tydeligvis aldri før hadde sett regnvær (1. Mos. 2:5), men Noah fulgte Guds instruksjoner. Han hamret, sagde og bygget i 120 år. Noah advarte folk mot Guds straff (2. Pet. 2:5), men selv om han aldri hadde sagt et ord, ville hammerslagene være et vitnesbyrd om det som skulle komme til å skje. Senere må sannheten ha hørtes som et ekko fra Noahs ord mens arken fløt over en druknet verden.

Etter at de åtte familiemedlemmene gikk i land i den nye verden, holdt Noah takkegudstjeneste. Om det smertet Gud å se en fallen verden full av ondskap (1. Mos. 6:6) må den takknemlige Noah ha vært et godt syn, (1. Mos. 8:20)

Riktignok kunne ikke familiefaren som seilte over havets bølger holde seg flytende like lenge på land. Han drakk seg full (1. Mos. 9:20-27). Det ble et feiltrinn som flekket til en ellers plettfri vandel.

Gud er gjennomført trofast

I gamle dager var buen et av krigens mektigste våpen. Etter at Noahs verden var skylt bort i Syndfloden, erklærte Gud at verden aldri igjen skulle gå under i vann. Gud satte en bue, en regnbue, i himmelen for å minne oss om hvor trofast Han er. (1. Mos. 9:11-13)

Aldri skal jorden igjen gå under i vann. I våre dager kan vi huske dette ordet, selv om havflaten skulle komme til å stige noe. Gud er gjennomført trofast, så verden vil ikke drukne i vann.

Bildetekst:
REDNING. Noahs ark reddet mennesker og dyr. Privat illustrasjon.

MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.