Pass dietten din!

De færreste av oss legger søppel på middagstallerkenen. Kroppen passer vi på. Hodet, derimot — er det åpent for allskens skrot?

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 11. desember 2017

Ha tankene deres rettet mot det som er sant og godt og rett. Tenk på slikt som er rent og elskelig, og vær opptatt med det fine og gode som dere finner hos andre. Tenk på alt dere kan prise Gud for og være glade for.
– Filipperbrevet 4:8 (En levende bok, 1988)

Hva serverer du hodet ditt?

Hvordan ville du sett ut dersom du hadde byttet ut alle måltidene med cola, bigmac og chips fra nærmeste burgerkiosk? Hvordan ville kroppen følt seg? Hvilke forventninger kunne du hatt til framtida?

De færreste tviler vel på svaret: Fedme, diabetes, dårlig kondisjon, hjerte- og karsykdommer, tidlig død.

Det er forslag som kjapt melder seg.

Dette gjelder kroppen din. Hva med åndslivet ditt?

Vårt moderne samfunn er overmettet av usunn kost for åndslivet. Såpeoperaer, mordkommisjonen, big brother, sladdefritt tv.

Det meste av det du finner i aviser, blader, på TV og internett, er langt mer utfordrende enn dette.

Du er det du spiser

Du kjenner sikkert uttrykket “du er det du spiser”. Dette gjelder ikke bare for kroppen, men også for sinn og ånd. Det er rett og slett ikke mulig å leve på åndelig søppel uten at ånden fylles opp med skrot.

Det handler faktisk ikke så mye hva du tåler, som om hva du bygger sinn, tanke og hjerte på.

SØPPEL. Langs veien til himmelen ligger det egentlig bare søppel- Hvorfor fristes vi likevel? Foto: Shutterstock.

Er Big Brother-verdiene virkelig det du ønsker å bygge livet ditt på?

Gud kaller oss til å passe dietten. Det gleder Ham når du tar vare på Hans tempel – kroppen din (1 Kor 6:19). Enda mer gleder det Gud om vi tar vare på sinn og ånd (1 Tim 4:8).

Tankelivet er det stedet Guds Hellige Ånd arbeider og virker i det daglige. Selv om helsa følger naturen og svikter mer og mer med årene, trenger ikke det samme å skje med din ånd. Paulus uttrykker det slik:

Selv om vårt ytre menneske går til grunne, blir vårt indre menneske fornyet dag for dag.
2 Korinterbrev 4:16

Men vi gjør det nok ikke alltid like enkelt for Den Hellige Ånd.

Hva kan du selv gjøre?

Dette er enkelt:

Bruk litt mindre tid på internett, TV, kino, underholdning.

Bruk mer tid på å være sammen med de du deler verdier med, på å lese Guds ord og i bønn.

Som med enhver diett, tar det nok litt tid før forandringene virkelig blir synlige. Men snart er du der: Slankere, mer spenstig og utholdende i ditt åndsliv.


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please. Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.