Jul på apoteket

Apoteket tidlig i desember. Jeg skulle hente medisiner, men fikk bare juleting.

JUL | preacher.no | Victor Skimmeland | 12. desember 2017

Apoteket tidlig i desember. Jeg var på vei inn for å hente noen medisiner jeg ville gå tom for de neste ukene. Jeg har ei liste med omtrent ti vitaminer og livsviktige medisiner som hjelper kroppen etter mange operasjoner.

Etter å ha ventet en stund med kølapp i hånda og beveget meg mellom alle julehyllene, var det endelig min tur. Jeg fant fram til luka lengst inne i lokalet.

Der gav jeg lista til ekspeditøren. Raskt oppdaget hun at en av medisinene var en jeg ikke kunne få. Allergimedisinen hadde jeg henta ut bare drøye seks uker tidligere.

Ja visst, ja. Medisinen var foreskrevet med én tablett daglig, ikke de to jeg hadde tatt det siste året for å holde ettervirkningene av kreften på avstand. Antagelig en liten feil fra foreskrivende lege. Særlig tatt i betraktning at jeg begynte året med fire tabletter. Jeg hadde altså trappet ned til to. Men ikke én.

Det fantes en løsning, mente ekspeditøren. Jeg kunne få kjøpe medisinen. Betale for den. Den kom jo også i reseptfri utgave, men jeg måtte selvfølgelig betale.

Jeg ble litt perpleks og tenkte meg om. Jeg betaler allerede mye for medisiner. Kanskje jeg heller skulle kontakte legen. Få rettet resepten. Feilen var ikke stor. Det var imidlertid prisen. Medisinen var dyr uten blå resept.

— Ja, det var kanskje best, sa ekspeditøren og avsluttet. Det stod flere og ventet med kurvene fulle av julevarer på gulvet bak meg.

Jeg gikk. Først da jeg kom hjem, slo det meg at jeg heller ikke hadde fått noen av de andre medisinene jeg hadde resept på.

For apoteket spilte det kanskje ingen rolle. Jeg hadde hørt farmasøyten tidligere. Han klaget over prispress på medisiner. Fokus på byttemedisiner. Han tjente ikke stort på medisinene.

Juleshow og julekremer, derimot. Julenisser og julekaker. Juledrikke og … juleting!

Apoteket var fullt. Det lukta røkelse, kanskje også myrra. Det hang bling fra taket som liknet gull. Julen var endelig her, og på vei ut kunne jeg få en julepepperkake.

Det jeg kom for å hente, fikk jeg ikke.

Hver gang jeg er på apoteket, får jeg råd av ekspeditører som gjerne vil fortelle meg hva jeg egentlig trenger å kjøpe. I tillegg til medisinene. Av og til i stedet for medisinene. I hvert fall de jeg har resept på.

Nå får jeg til og med kjøpt alt jeg trengte til jul på apoteket. I stedet gikk jeg. Her jeg nå sitter og skriver, må jeg bare tenke:

— God jul, farmasøyt!

Ja, alle dere andre også.

Særlig du som lurte på hva dette hadde med julens budskap å gjøre. Det hadde det nemlig ikke.

Tenk litt på den, du, her hvor vi nærmer oss innspurten før jul.

Får vi egentlig tak i det vi er ute etter i julen? Eller drukner julens budskap i tilbudene vi ikke trenger?


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no.
    Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.