Så døde onkel Jahn Otto

Det var alltid noe lett mystisk ved onkel Jahn Otto. Da vi som smågutter hørte fra ham, var det oftest på monopol-TV i svart-hvitt. Da sprang vi til skjermen.

AKTUELT | preacher.no | Victor Skimmeland | 3. januar 2018

Onkel Jahn Otto døde mandag kveld, på god vei til 84. Joda, jeg har møtt ham mange ganger opp gjennom livet. Ikke så rart. Han var onkel. Han, som jeg, hadde Porsgrunn som hjemsted. Vi bodde begge to mange år i Vestregate. I hvert vårt hus. Til hver vår tid. Familien til Jahn Otto bodde en tid i andre etasje over Besses butikk i Vestregate 16. Da jeg giftet meg bare 21 år gammel, insisterte kona på at vi kjøpte det gamle huset i Vestregate 8. Så sånn blei det. Nært, og likevel ikke helt.

Nå er Jahn Otto død.

Jeg husker ham som buldrebass i familieselskapene. Men mest fra TV-skjermen. Forresten, også de signerte bøkene jeg fikk til jul da jeg var yngre. Han visste jo at jeg likte å lese.

De fleste ord som skal sies, blir nå sagt. Du kan lese noen av dem her:

Selv vil jeg legge til to ting jeg fikk vite først i voksen alder.

Jahn Otto kom inn i livet og ble aktiv i den da nystartede pinsemenigheten Evangeliehuset i Porsgrunn. Han gikk ut av livet som troende katolikk. Det siste er nok det mest eksistensielle opprøret. Gamle dagers pinsevenner hadde som kjent et angstfylt forhold til «katolikkeræne». Var de ikke egentlig jesuitter, hele gjengen?

Selv vokste jeg ikke opp i noen kristen familie. Det var Besse (bestefar) som stod for tro i vår familie da jeg var guttunge. Han ba for oss alle, og merkelig nok har den ene etter den andre i familien etter hvert kommet (noen tilbake) til troen. Han ba oss fram, som de gamle sier.

I Jahn Ottos ånd hever jeg glasset og utbringer en skål for det. Og dessuten, en avholdsmanns skål for Jahn Otto.

R.I.P., onkel Jahn Otto, som «katolikkeræne» sier det.

Bildetekst:
SKÅL. Onkel Jahn Otto har tatt sin siste skål. Foto: Privat.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.