Diagnoser

La ikke stempler få bestemme hvem du skal være.

LIVSMESTRING | preacher.no | Victor Skimmeland | 3. februar 2018

Vi har lett for å putte hverandre i bås. Stemple hverandre.

Ole Brumm og gjengen lider alle av noe. Foreningen for kliniske psykologer i Canada har utarbeidet en oversikt over hvilke diagnoser hver enkelt figur i Ole Brumm-universet har.

Foreningen for kliniske psykologer i Canada lagde altså en oppstilling av hva som feiler de enkelte figurene i Ole Brumm-universet.

Selv om avisene ofte gjengir psykologer som allvitende og bombesikre, kan jeg ikke annet enn å tro at psykologene i Canada må ha laget oversikten med en ganske så stor porsjon (sjøl)ironi. Sånn ser nemlig diagnosene i Hundremeterskogen ut:

  • Ole Brumm (Winnie the Pooh) lider av spiseforstyrrelser og ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Han har store problemer med å konsentrere seg og er i tillegg både impulsiv og manisk.
  • Nasse Nøff (Piglet) er generelt engstelig (Generalized Anxiety Disorder). Et traume kan ha ødelagt selvbildet hans, og det antas at stammingen også skyldes dette traumet.
  • Ugla (Owl) er både dyslektisk og sliter med korttidsminnet. Selv om han til tider kan være usedvanlig intelligent, sliter han med å lese tekst. I originalteksten til boka «Pooh’s Grand Adventure» forveksler Ugla ordet med «skull» (skalle). I tillegg glemmer Ugla ofte hva han har sagt med en gang han har sagt det.
  • Tigergutt (Tigger) har i likhet med Ole Brumm ADHD, men er mer hyperaktiv og mindre ukonsentrert. Tigergutt spretter rundt på halen hele dagen og klarer sjelden å sitte stille lenge av gangen.
  • Ru (Kanga) har sosial angst (Social Anxiety Disorder) . Hun er overbeskyttende overfor sønnen og vil aldri la ham ta egne avgjørleser – nettopp fordi hun er så overbeskyttende.
  • Kengubarnet (Roo) plasseres i autismespektret. Han ser aldri farer og er unormalt opphengt i å sitte i morens pung.
  • Petter Sprett (Rabbit) lidder av maniskhet (Obsessive Compulsive Disorder, OCD). Han er en ordensmann og manisk i alt han gjør. I tillegg er psykologene usikre på hans seksuelle orientering fordi han fremstår som så feminin.
  • Tussi (Eeyore) lider, ikke overraskende, av depresjon. Han ser alltid mørkt på livet og synes ute av stand til å være glad eller lykkelig.
  • Kristoffer Robin er klart schizofren. Psykologene er av den oppfatning av de andre figurene i fortellingen dukker opp når de gjør som følge av Kristoffer Robins skiftende humør.

Tror du ikke på meg? Hør deres diagnose selv da.

Våre diagnoser

Joda, noen av oss har kanskje fått en diagnose i løpet av livet. Men det er viktig at diagnosen ikke får definere deg. Definere hvem du er som menneske.

Det er så enkelt som dette: Jeg er ikke diagnosen min!

I mitt tilfelle: Jeg har kreft. Jeg er ikke kreft. Ethvert tenkende menneske skjønner selvfølgelig det.

Hva med psykisk sykdom?

En del av oss vil før eller siden støte på en depresjon. Noen får selv diagnosen deprimert. Så sies det at «du er deprimert». Så grunnleggende feil den beskrivelsen er. Du er nemlig mye mer enn deprimert! Det hadde vært bedre å si at «du har en depresjon».

Det jeg sier er at du er mer enn din tilstand. Akkurat som jeg er mer enn min sykdom.

Guds plan

Gud har en livsplan for alle mennesker. Nå er det slett ikke sånn at alle mennesker godtar Guds livsplan. Ikke alle godtar Gud.

Mange vil ikke tro på Gud og gjør som de selv vil med livet sitt. Noen tror på Gud og gjør likevel som de selv vil med livet sitt.

Gud har en bedre plan. Hans plan er å gjøre deg til noe ingen andre er.

Tar du den?


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.