Førstemann med immunterapi i Norge slutter på Radiumhospitalet

FØFLEKKREFT En av Norges fremste forskere på immunterapi slutter etter en lang karriere på Radiumhospitalet. Pensjonere seg skal han imidlertid ikke.

Steinar Aamdal (bildet) er blitt hele 72 år gammel, og nå tillater ikke sykehusets interne regler den spreke forskeren å jobbe lenger. Aamdal har vært overlege ved Avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus Radiumhospitalet i en årrekke.

Aamdal slutter imidlertid ikke å jobbe, men starter i stedet i selskapet Ultimovacs, som blant annet utvikler kreftvaksine.

— Kommer aldri i verden til å virke!

Steinar Aamdal etablerte og ledet i sin tid Utprøvingsenheten på Radiumhospitalet. Nettopp denne enheten står for studier av nye kreftmedisiner i tidlig-fase. De senere årene ledet Aamdal Seksjon for utprøvende kreftbehandling og forskningsstøtte.

Kreftspesialisten var tidlig ute med forsøk med immunterapi i Norge. Ikke alle kollegene var like optimistiske som Aamdal.

– Steinar, det der kommer aldri i verden til å virke, skal en av legens mentorer ha sagt da han begynte med de første forsøkene, ifølge Dagens Medisin.

I dag regnes nettopp immunterapi som kanskje ett av de største fremskrittene innen kreftbehandling. Aamdal kan konstatere at han var på rett vei, tross skeptiske kolleger.

– Steinar fortjener en stor takk fra norske føflekkreftpasienter. Han har gjort en fantastisk innsats for å få frem behovet vårt for ny medisin – immunterapi. Før overlevde føflekkreftpasienter 6-9 måneder. Steinar kjempet for at vi skulle få tilgang til immunterapi. Mange lever i dag fordi han tok den kampen. Sykdommen er ikke nødvendigvis dødelig lenger, selv for de aller sykeste av oss, sier Kari Anne Fevang, styremedlem i Føflekkreftforeningen.

Viktig for føflekkreft

– Steinar har vært en av de viktigste pådriverne til behandling for føflekkreftpasienter i Norge, mener Fevang. Hun er blant pasientene som har fått immunterapi ved Radiumhospitalet.

Fevang fikk også prøve vaksinen da den var i innledende forsøk, i liket med journalisten som skriver denne saken.

– Vi kan takke Steinar for at norske pasienter fikk immunterapi i kliniske studier i Norge, mener Fevang. Aamdals rolle kan ikke underdrives, og Fevang er glad for at legen ikke pensjonerer seg riktig ennå.

Roald Nystad er avtroppende leder for Føflekkreftforeningen og legger til:

– Steinar var en solid støttespiller i forbindelse med stiftelsen av foreningen. Han var også hovedforeleser på landsmøtene i 2015 og 2016. Fordi han pushet på Kreftforeningen, klarte vi også, som en ung organisasjon, å få assosiert medlemskap på bare tre måneder. Andre foreninger har brukt flere år, sier Nystad.

Pasientenes talsmann

Steinar Amdaal har i flere år vært pasientens talsmann i media, og han har kjempet for kreftsyke skal få tilgang til den nyeste og beste medisinen, selv om den har kostet mye penger.

– Vi kan ikke forvente at vi alvorlig syke klarer å stå på barrikadene, så det er viktig at vi har leger som tar kampen for oss, mener Fevang.

Til Dagens Medisin sa Aamdal dette om de nye medisinene:

– Mitt mål har vært å få til et system som gjør at vi kan drive med dette på et profesjonelt nivå, slik at vi kan få studier til Norge. Vi må kunne bruke disse medisinene også hos oss. Det tar lang tid før de blir godkjent i Norge. Det aller beste er å få med pasienter på studier her til lands – da kan vi få tilgang til medisinene kanskje fem-seks år før de kommer hit.

Aamdal er åpen på at han har brukt media bevisst.

– Det koster litt, sa Aamdal til Dagens Medisin, – og vi får kjeft for det. Men det er vår oppgave.

Bildetekst:
IMMUNTERAPIENS FAR. Steinar Aamdal går nå av som forsker og professor ved Radiumhospitalet. Han omtales som immunterapiens far i Norge. Foto: Privat.



All rights reserved © 2018 Victor Skimmeland. Victor Skimmeland is a former journalist and theologian. After contracting melanoma he was decommisioned and now lives off an early retirement. He’s fighting this horrible disease as a part-time contributor to various charieties and as a blogger. No part of his texts may be copied or reprinted for commercial gain. However, all stories are meant to be shared and used but do reference the source. For other than non-commercial usess please obtain advance permission in writing from the author.