Skoleskyting og drapene i Betlehem

Det ondes problem er ondskap. Vi vil ikke vite av Gud, men når det ufattelig onde likevel skjer, spør vi: «Hvor var du, Gud?»

AKTUELT | preacher.no | Victor Skimmeland | 7. mars 2018

Det ser aldri ut til å stoppe. Stadig får vi nyheter om nye massedrap på skoler i USA. For oss nordmenn gjør det ekstra vondt. Vi husker Anders Behring Breivik.

Vi utfordrer Gud når en helt ufattelig ondskap skjer. Selv de som ikke tror på Gud, mener all ondskapen i verden er bevis på at Gud ikke finnes. Så anklager de Gud for at ikke verden er et bedre sted.

Vi argumenterer i sirkel. Sånn får vi «det ondes problem». De ondes problem!

Hvorfor er det så mye ondskap i verden? Hvorfor tillot Gud massemordene på Utøya? Hvorfor tillater Gud skoleskyting i USA? Igjen og igjen!

Jeg vet ikke. Jeg vet bare at det er Djevelens måte å argumentere på når vi vil ha i pose og sekk. Først og fremst vil vi ikke ha noe med Gud å gjøre. Så er det hans skyld at det er så mye ondskap i verden. Og derfor, nettopp derfor, vil vi ikke ha noe med ham å gjøre.

Tenk om Maria hadde sagt nei…

Josef våknet etter en rar drøm. Han måtte snakke med Maria.

— Jeg tror det var en engel som snakket til meg. Han sa vi skulle flykte til Egypt. Herodes kommer til å prøve å drepe Jesus så ikke kongedømmet hans blir truet.

— Ha, ha, svarte Maria.

— Nei! Jesus er jo Guds sønn. Det er ikke mulig at Han må flykte fra Løftets Land og ned til det landet hvor våre forfedre var slaver! Aldri i livet!

Josef og Maria bøyde seg og ba på sine knær. Da sendte Gud, Han som frelser alle som påkaller ham, et lyn fra himmelen og drepte Herodes der han stod. Slik han drepte Ananias og Saffira.

Nei, da, dette er slett ikke Bibelen. Les heller Matteus 2:13-18 hvis du vil ha den virkelige historien.

Det ondes problem

Det er stadig skoleskytinger i USA. For så vidt også skyting andre steder. Massakren i Las Vegas hadde ikke mye med skoler å gjøre.

Her i Norge gjør de ekstra vondt, for de minner oss om vår egen massakre. Anders Behring Breivik drepte 8 mennesker med en bombe i regjeringskvartalet. Deretter dro han til Utøya og drepte 69 mennesker til. Alt i alt drepte han 77 mennesker.

Det hellige tall er 7. Breiviks massedrap er ikke dobbelt hellig. Noen gale mennesker som kaller seg kristne har prøvd å gjøre dette til en historie om Guds straffedom over Norge. Det er selvfølgelig bare tull.

Jeg var på vakt for avisa Dagen den fredagen Breivik slo til. Jeg hadde allerede levert sakene mine. Den gangen hadde lørdagens avis deadline klokka 16 fredag ettermiddag. Jeg satt i bilen på jernbanen i Sandefjord og ventet på kona som kom med toget da jeg hørte om bomben i Oslo. Det var alt vi visste tidlig den ettermiddagen. Avisa rakk aldri å oppdatere forsida før lørdagen, for dette var i papiravisenes tid. Min sak framstod som ganske meningsløs. En reportasje fra Frikirkens sommerleir. Men det er en annen historie.

Skoleskytingen i Florida understreker det ondes problem. Neil de Grasse Tyson er en TV-kjendis i USA. I noen grad også i Norge. Han er programleder for programmer om universet, romfart mv., og han er erklært ateist. Etter skoleskytingen tvitret han dette om hvor meningsløs bønn er:

Er Gud virkelig så ubrukelig? Svarer Han ikke på bønn? Er Han så maktesløs?

Gud kunne drept Herodes

Tilbake til Maria.

Du har hørt juleevangeliet og fortellingene fra dagene rett etter så mange ganger i kirka at du sikkert aldri har tenkt på dette: Hvorfor drepte ikke Gud Herodes, i stedet for å tvinge Maria og Josef til å flykte?

Hvis Herodes prøvde å drepe Guds elskede Sønn, kunne vel Gud bare grepet inn og satt en stopper for Herodes? Hvorfor i all verden måtte familien flykte til Egypt? Gud hadde aldri tillatt at noe hadde skjedd med Hans elskede Sønn?

Skal vi være skikkelige «Djevelens advokater» her, kan vi også legge til dette: Jesus kom seg unna fordi Gud advarte familien, men i hele Betlehem ble alle barn under to år drept! Hvordan kan Gud være god når sånt skjer?

Det samme skjedde i Egypt! Hebraiske guttebarn ble myrdet i hopetall, men Moses ble reddet. Frelst! (2. Mos. 1:22)

Det samme skjer nå. Jeg har lest på kristne fora i USA, og mange kristne vitner om at Gud grep inn og reddet dem eller deres barn, også mens andre ble skutt og drept.

Gud griper altså inn. Samtidig virker det som om Han ikke bryr seg.

Er det mulig å finne noe fornuft i dette?

Er Gud virkelig så lunefull? Som om Han var en av de greske eller romerske gudene? Hvor er fornuften?

Nei, Gud er ikke lunefull. Gud er med oss. Det er det Immanuel betyr. «Gud med oss.» (Jes. 7:14)

Hvem var det som ble beskyldt for å være et uekte barn (født utenfor ekteskap)? Hvem var det som ble flyktning? Hvem var det som ble beskyldt for å være en storeter og drukkenbolt? Hvem var det som ble beskyldt for å være drevet av Satan, som ble forkastet av sine egne, av sin egen familie (som trodde han var gal), forrådt av sin egen venn — og drept av de samme som Han kom for å frelse?

Uansett hva vi møter av vanskeligheter, så er Gud med oss! Selv om vi vandrer i dødsskyggenes dal, går Han med oss. Selv mens Han var på flukt fra Løfteslandet, var — og er — Gud med oss. Immanuel! Selv når vi opplever å bli forfulgt, er Gud med oss!

De onde har et problem. Det ondes problem!

Dét er sannheten!

Vi har en Gud som har vært der før oss. Vi har en Gud som vil gå samme med oss. Som vil gå ved siden av oss. Uansett hvilke problemer som møter oss, så er Gud der. Midt i smerten. Midt i problemene.

Jég velger å være trofast mot Gud.

Selv når livet er fullt av selvmotsigelser.

Bønn

Be mer meg:

Pappa!

Jeg skjønner ikke hvorfor, men jeg vet at du er MIN Immanuel! Du er MIN Gud! Du går sammen med MEG! De lever og bor i meg. Du er med meg, uansett omstendigheter. Du har vært i HELVETE, og du kom tilbake.

Gi meg din Hellige Ånds fred! La meg oppleve Ditt liv. Ditt lys. Deg, uansett hvor mørkt det er der jeg går.

I ditt navn, Jesus.

Amen.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no;;.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først. Hvis du oppgir full kildehenvisning.