Fest blikket på Jesus. Selv i motvind.

Guds mål med oss er faktisk ikke mest mulig lykke og et langt og komfortabelt liv.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 12. mars 2018

Å tro på Jesus kan være vanskelig. En kamp. Ikke fordi du ikke tror, men fordi Gud av og til synes å være så langt borte.

AV OG TIL kan det virke som om Gud er… ja, litt fraværende. Litt stille. Andre ganger gir han meg ikke fred. Han taler uten stans gjennom tanker, gjennom sitt ord, gjennom andre mennesker.

Jeg er en utadvendt type, og allerede fra jeg var ny kristen, blodfersk kristen, har jeg fortalt mennesker om troen min. Noen har blitt redde uten grunn. Andre har gjort narr av meg og kalt meg Jan Hanvold (selv om jeg hører hjemme i statskjerka). Da kan det være fristende å tone ned troen et par hakk. Tilpasse seg forventningene.

Andre ganger har jeg blitt overrumplet av synd. Min egen synd. Lenge etter at jeg syndet, kan konsekvensene ta meg igjen. Så skjønner jeg hvordan jeg har såret et menneske. Kanskje ikke fordi jeg ville det, men fordi jeg var arrogant. Ufølsom. Også da har det hendt at mennesker som bare har forakt for min tro, blander sammen min dårlige oppførsel med Jesus. Vondest er det når de faktisk av og til kan ha litt rett.

Så skjer det av og til at jeg er i flytsonen i troen min. Mennesker som trengte en oppmuntring, fikk det. Mennesker som trengte en hilsen fra Gud, fikk det. Av og til har også mennesker kommet til tro. Noe av det sterkeste jeg opplever, er når jeg av og til får møte et menneske som søker Gud på slutten av sitt liv.

JEG ER IKKE ALENE. Også Paulus opplevde det av og til på samme måte som jeg av og til gjør.

«For jeg forstår ikke hva jeg selv gjør. Det jeg vil, gjør jeg ikke, og det jeg avskyr, det gjør jeg,» skrev Paulus til menigheten i Roma. (Rom. 7:15)

Likevel visste Paulus at «se, nå er den rette tid, nå er frelsens dag!» (2. Kor. 6:2b)

Gud har ikke forandret seg. Han tilgir det vi gjør galt. Enten vi ber ham for første gang eller siste gang. Gud er trofast når jeg omvender meg fra det jeg har gjort galt. Han tar imot meg. Han tar imot deg.

KAMP. Patriarken Jakob kjemper med Gud. Egentlig er det oppgjøret med egen synd har til slutt blir tvunget til å ta. Bilde: Wikimedia Commons.

OGSÅ PATRIARKEN JAKOB lærte at synd koster, men at han kan få tilgivelse.

Jakob var en svindler. Nettopp, en svindler! Han svindlet faren sin, Isak. Broren sin, Esau. Onkelen sin, Laban. Til slutt kjempet Jakob mot Gud selv, og dét forandret ham. (Bibelref.)

Gud lar seg ikke svindle. Enten får Gud skape en ny karakter i oss, eller så vender vi selv Gud ryggen.

Og her kommer jeg til poenget i innledningen.

Guds mål med oss er ikke mest mulig lykke og et langt og komfortabelt liv. Guds mål er å forandre oss. Gjøre oss mer like seg selv.

Ofte er det først i ettertid at vi kan se hvordan Gud jobbet med oss, også gjennom tunge stunder og vanskeligheter. Nei, jeg sier ikke at Gud sender oss sykdom og lidelse. Jeg sier at han kan være hos oss i sykdom og lidelse. Også i tunge stunder som vi selv har skylda for.

Guds mål med oss er ikke mest mulig lykke og et langt og komfortabelt liv, men et liv sammen med Gud her nede og et evig liv sammen med Gud når vi ikke lenger lever her nede.

Det finnes mange eksempler på mennesker i Bibelen som har gått gjennom tunge tider. Gud hadde likevel et mål for dem. Jeg skal ikke ramse opp disse fortellingene nå. Du kan heller kontakte meg hvis du vil snakke om dem. Kanskje er det personer i Bibelen som likner på deg.

GUD SVIKTER IMIDLERTID ALDRI. Som jeg, som du — også Jesus måtte kjempe de tyngste kampene. Han vet hvordan det er.

Jesus måtte selv be: «Ikke som jeg vil, bare som du vil.» (Markus 14:36)

Jesus holdt ut. Han stod i kampen, så jeg kunne slippe. Så du kunne slippe. Det betyr ikke at alt blir behagelig. Noe er vondt. Vi slipper ikke unna livet.

Å tro på Gud kan for noen være en livslang kamp. Men, om jeg ikke har Jesus, hva har jeg da? (Joh. 6:68) Jesus er den eneste som vil meg alt vel, selv om ikke målet er lykke og velstand her nede, men et bedre liv for de jeg møter her nede, og et fullkommenet liv for oss alle i Himmelen.

Fest blikket på Jesus. Selv når det blåser “nordavind fra alle kanter” og det er aldri så fortjent.


MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. Du kan gjerne låne ideen, men husk at det var min. Krediter meg, please.
    Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.