Fem råd til deg som ikke er troll

Bak tastaturet er det lett å miste kontrollen med følelsene. Særlig med noe «godt» i glasset. Her får du fem råd til mestring av nettraseriet.

LIVSMESTRING | preacher.no | Victor Skimmeland | 5. april 2018

Når vi blir skikkelig følelsesmessig aktivert, har vi en tendens til å miste litt av kontrollen. Da kan vi fort si og gjøre ting som ikke er bra. Verken for oss selv eller andre.

Vi tenker ikke. Vi reagerer!

Særlig på nett.

Opprørt! Krenket! Sint! Redd!

Det skal ikke så mye til for å miste kontrollen med følelsene. De fleste av oss er ikke roboter. Ikke en gang noe som likner.

Når vi leser noe på web eller Facebook som engasjerer oss, rykker det fort i den krenkede fingeren. Som en romersk keiser vender vi tommelen ned. Eller kanskje av og til opp.

Sånn oppfører vi oss på nett.

Vi reagerer — uten å tenke — på sakene vi leser på nett. Vi reagerer med følelser. Sånn er jo sakene gjerne skrevet. For å generere klikk. Fiske stemmer. Skape handlinger og aktivitet. Fordi vi trigges av våre følelser.

Opprørt! Krenket! Sint! Redd!

TOMMEL NED. Keiser Commodus viser dén fingeren. Som romerske keisere gir vi tommel ned eller opp, vi også. Skjermdump fra YouTube.

Korsfest! Korsfest!

Det er ikke noe nytt i dette. Det var de samme mekanismene som gjorde at folket kronet Jesus til gatas konge på palmesøndag og så hylte «Korsfest! Korsfest!» torsdagen etter. Bibelen forteller at prestene trigget dem, (Matt. 27:20ff). Det fantes nok noen flinke demagoger den gangen også, og prest var et yrke også for de som ikke trodde noe særlig på Gud. De trengte bare ambisjoner.

Følelsene dine er farget av år med opplevelser og erfaringer. Noen av dem er vonde. Dette vet de som bruker Facebook til å hisse opp stemningen. De har ofte mer innsikt i hva som trigger deg enn du selv har. Altså må du kjenne dine egne følelser. Det er forutsetningen for at du skal klare og kontrollere dem.

Selv måtte jeg jobbe i noen år med å få kontroll på følelser jeg hadde. En verdsatt og anerkjent norsk pastor anklaget meg for underslag i misjonen. Selv om jeg ble fullstendig frikjent — det hadde nemlig ikke vært noe underslag, det var bare pastoren som hadde uorden i «konspirasjonsteoriene» sine — bar jeg nag lenge.

Det hjalp meg heller ikke særlig at pastoren slapp anklage fordi han ikke visste bedre.

Jeg måtte også be om unnskyldning for min oppførsel. Joda, jeg reagerte. Jeg er menneske. Sue me, som amerikanerne sier.

(Tilgi dusten fordi han ikke vet hva han gjør, lissom? Særlig.) (Lukas 23:34)

Jeg blei ikke sendt hjem. Jeg fikk utvida kontrakten med misjonen, så jeg klarte meg jo. Saken blei feid under teppet. I det lange løp kunne det likevel kostet meg troen min. Det gjorde det ikke.

KORSFEST. Folkets krever korsfestelse av Jesus. Maleri titulert “Ecce Homo” av Mihály Munkácsy ca. 1896. Fotografert på Déri-museet i Debrecen, Ungarn.

Farlige følelser

Når sånne følelser først kommer i spill, fyrer de opp engasjementet vårt så vi etter hvert mister kontrollen. Når man i tillegg kan sitte bak skjermen og hisse seg opp — ikke ansikt til ansikt med fare for å få en på tygga — er det kanskje ikke så mange bremser igjen?

Voksne blir mobbere. Voksne blir troll. Baksnakkingen vi alltid har hatt med oss siden mennesket lærte å snakke, når ikke lenger fram til bare noen få dusin. Baksnakkingen kan nå ut til hele verden. Snakk om bakvendt misjonsbefaling!

OK. Jeg generaliserer. Ikke alle er sånn. Noen er faktisk ordentlige troll.

Noen er faktisk onde!

De er det ikke mye fornuften kan gjøre noe med. Dessverre.

MOBBING. Bak skjermen kan du mobbe hvem du vil. Foto: iStockphoto.com

Hva kan man gjøre, da?


Her skal du få fem råd av meg. Gratis. Jeg har tenkt dem ut helt selv.

  1. Still spørsmål. Google påstanden. Ér det virkelig sånn? Er det virkelig sant?
     
  2. Facebook-forbud sammen med rødvinsglasset. (Bytt ut rødvin med øl, whisky eller hva du foretrekker å drikke, men skru av Facebook!)
     
  3. Forestill deg at personen du rakker ned på, sitter rett ovenfor deg. Hva ville du sagt nå? Fremdeles like tøff i trynet?
     
  4. Spør deg hva ungene dine ville sagt om de fulgte med. Eller arbeidsgiveren din.
     
  5. Og sist, men ikke minst, kan det være at den som henges ut, kanskje har rett likevel? Bare litt?
     
  6. Godt nettvett.

    Og, råd nummer 6: Neste gang du leser fortellingen om muslimen som gjorde et eller annet, så still deg spørsmålene over.

    Eller enda enklere, hvis du heller vil: W.W.J.D.

    What Would Jesus Do?


    Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først — hvis du oppgir full kildehenvisning.