Som en termos

Vi nordmenn er som en termos. Vi kan være vanskelig å åpne, men inni er vi gode og varme. Våre sanne venner, de vi til slutt fikk i Colombia, har blitt venner for livet.

COLOMBIA | preacher.no | Victor Skimmeland | 12. april 2018
LEER EN ESPAÑOL

Det som gjør meg trist, er hver gang en venn viste seg bare å være en lykkejeger. En opportunist. Når det ikke fantes mer å få, gav han meg fingeren og forsvant. Av og til kom han tilbake for å sjekke nye muligheter. Mest fordi desperasjonen hadde innhentet stoltheten.

(Denne teksten ble skrevet på spansk for Colombia. Du leser nå en oversettelse til norsk.)

— Hva i all verden, tenkte jeg.

— Du forsvant fordi kua gikk tom for melk, og nå er du tørst igjen?

— Dette, bror, er ikke vennskap. Det er opportunisme.

Nyinnflyttet til Colombia oppdaget jeg at mange colombianere trodde jeg ikke skjønte noe særlig spansk. Men jeg lærte. Fort. Fordi jeg var nødt.

Ei dame nærmet seg kona og meg i Ciudad Bolívar. Plutselig hoppet ei av «misjonens venninner» fram og sa skarpt:

— Stikk! Finn deg din egen misjonær!

En annen gang hylte pastoren til meg og sa at om det noen gang var en tid for å tjene Herren, så var det nå. Han ba meg ikke – han krevde – et stort antall millioner pesos.

Andre kalte oss «minibanker». Uten skam.

Joda. Jeg har fremdeles noen colombianske venner, men helt fram til nylig har jeg mistet mange. Da kilden tørket ut, forbannet de oss og ba oss dra dit pepper’n gror. At vi ikke måtte våge å komme tilbake og forgifte dem med våre forbannede penger. Uten filter kom det.

Men, takk til Gud, fremdeles har jeg noen colombianske venner. Sanne venner.

Det vanskeligste, tenker jeg, er hvordan vi er så like, og likevel så forskjellige. Nei, jeg snakker ikke om hudfarge. Ikke om språk. Heller ikke om pengene. Jeg snakker om kulturen.

Det er så vanskelig å få en virkelig venn blant oss nordmenn, men det lønner seg å prøve. Vennskapet varer lenge. Som innholdet i termosen min.

Eller har du kanskje en annen forklaring?

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først — hvis du oppgir full kildehenvisning.