Hvem er John Spencer?

KULTUR/PROFIL John Spencer er ikke broren til Diana Spencer. Selv om svigermor er stolt av at svigersønnen har snakket med nettopp lady Di, er jeg mest stolt av å kjenne John. Sånn mer eller mindre.

ENGLISH VERSION HERE (for the benefit of JOHN)

I helgen jobbet jeg sammen med John Spencer. Hans neste bok er rett rundt hjørnet. Den kan du glede deg til. Til sist i dette innlegget får du også hele tre — 3 — av hans aller siste «liknelser».

I helgen hadde jeg altså gleden av å jobbe sammen med John Spencer. Nei, da, han er slett ikke broren til for lengst avdøde lady Diana Spencer. Tvert imot er John en sylskarp og hysterisk morsom taler og forfatter fra England. Han har flere bøker bak seg, både av den oppbyggelige typen (for å bruke svigermors vokabular), og også noe av det mer «nedbrytende».

I serien av liknelser som ikke akkurat fikk godkjentstempel fra Jesus, står neste bok for tur i løpet av de nærmeste ukene. Jeg leste manus og gav seriøse innspill til teksten. Noe blir endret. Noe blir kuttet. Det er heller ikke umulig at jeg kommer til å hjelpe ham med en framtidig oversettelse til norsk.

For meg er dette veien tilbake til noe som likner på et liv. Etter flere års sjukdom og dessverre en ikke ubetydelig hjerneskade, er det gøy å komme i gang igjen. Takk til John for dén muligheten.

FORFATTER. «Jeg har så langt valgt å ikke la meg fotografere,» sier en motvillig forfatter, som også er navnebror til Lady Di’s meget kortlivede storebror. Foto: British Intelligence.

«Kristen» sarkasme

Det finnes nok av kristne som synes det er ugreit med folk som gjør narr av Gud, som de sier. Da er det greit å svare:

John Spencer gjør ikke narr av Gud!

For egen del vil jeg også legge til at en Gud som ikke tåler humor — en humørløs Gud — er verre enn en gjeng med ateister og militante human-etikere. En humørløs Gud sier mer om predikanten enn om Gud. Gud er selv full av humør. Den mest kjente er jo vitsen om at Han tross alt skapte oss mennesker.

Jesus brukte humor aktivt i sin forkynnelse. Tror du meg ikke? Det skal jeg skrive litt om i ukene som kommer. Jeg har samlet en del stoff allerede.

Ikke akkurat Jesu liknelser

Poenget med å skrive liknelsene på nytt er å få folk til å tenke både en og to ganger på de fortellingene vi har hørt så ofte at vi ikke reflekterer over dem lenger. Det handler altså ikke om å gjøre narr av evangeliet, selv om formen er satirisk.

Som John selv skrev til meg på lørdag da jeg lurte på hvor langt jeg kunne gå (jeg hadde jo ikke så rent lite respekt for fyren, må skjønne):

«It’s not a problem at all – I’m very happy for questions, thoughts and feedback. I haven’t got an ego to feed – I just wanted to create something that blessed people – made them laugh and think.»

På norsk: «Ikke noe problem, ikke i det hele tatt. Jeg er veldig glad for spørsmål, ideer og tilbakemeldinger. Jeg har ikke noe ego å fore. Jeg ville bare lage noe som velsigner folk, som får dem til å le og tenke.»

Der, ja.

John Spencer har egen blogg og flere sider på Facebook og Twitter. Der kan du følge både han og fanklubben mens de utveksler ideer. Det går tidvis ganske livlig for seg.

Bloggen hans finner du her: John Spencer Writes. Derfra kan du klikke videre til sidene hans på Facebook og Twitter.
 
Den forrige boka hans får du nå på mammututsalg på Amazon (i flere formater). Sjekk ut John Spencer: Not the Parables of Jesus: Revised Satirical Version (Not the Bible).

Ikke helt Jesu liknelser

Her får du tre — 3 — liknelser som er omarbeidet for å få deg til å tenke. Alle er fra den kommende «More Not the Parables of Jesus» av John Spencer.

Jeg har fått lov til å oversette dem.

Skatten og perlen

Himmelriket er likt en skatt som var gjemt i en åker. En mann fant den, men da han forstod at perlen var mer verdifull enn noe annet, kjøpte han åkeren med perlen.

Siden følte han seg moralsk forpliktet til å bruke all sin tid på å fortelle hele verden at alle andre perler bare var dritt til sammenlikning.
— Ikke helt Matteus 13:44-46.

Den barmhjertige samaritanen 2

Jesus tok så opp dette og sa:

«En mann var på vei fra Jerusalem ned til Jeriko. Da falt han i hendene på røvere. De rev klærne av ham, skamslo ham og lot ham ligge der halvdød. Heldigvis kom en prest samme vei. Men da han så mannen, krysset han veien over til den andre siden og gikk rett forbi ham.

Også en levitt kom forbi, så det som hadde skjedd og skyndte seg videre for å unngå mannen.

Men en samaritan som var på reise, kom også dit hvor han lå, og han fikk se hvordan de to jødene hadde ignorert den skadde mannen. Da ropte han etter dem og skrek: «Dere egoister! Så typisk dere jøder!» Deretter gikk også samaritanen videre.

«Hvem av disse tre synes du nå viste seg som en neste for ham som ble overfalt av røvere?» spurte Jesus.

Da svarte den lovkyndige: «Den som ropte etter de to andre.»

Da sa Jesus: «Gå du og gjør som han.»
— Ikke helt Lukas 10:30-37.

Sauen som ble funnet igjen 2

Da fortalte han dem denne lignelsen:

«Dersom en av dere eier hundre sauer og mister én av dem, lar han ikke da de nittini være igjen ute i ødemarken og leter etter den som er kommet bort, til han finner den? Og når han har funnet den, slenger han den ikke irritert over skuldrene sine, mens han refser den hele veien hjem? Og straks han kommer hjem, vil han ikke hver gang minne sauen på det dumme den gjorde hver gang den gjør noe nytt?

Jeg sier dere: På samme måte vil deres Far i himmelen refse dere og minne dere om deres gamle synder så dere aldri glemmer at dere trenger omvendelse.»
— Ikke helt Lukas 15:4-7.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.