Hvorfor medisin hvis man allerede er helbredet?

Jeg har fått spørsmål flere ganger om hvorfor jeg drar på sykehuset for nye runder med medisin — hvis jeg allerede er helbredet. Her får du svaret.

KAMPEN MOT KREFTEN | preacher.no | Victor Skimmeland | 25. april 2018

Denne er for dere av mine venner som hører litt for ofte på framgangsteologene. Og bare de «teologene». Den er også for de av mine venner som synes det er best at kristne ikke får medisiner.

På tide å joine bloggen, venner. Kom igjen, bli en STALKER! Følg oss her.

Jeg var på sykehuset i går for en ny runde med medisin mot kreft. Det begynner heldigvis å nærme seg slutten nå. Heldigvis — fordi jeg alltid får en nokså kraftig, allergisk reaksjon. Noen ganger kommer den smygende og varer i flere dager. I går ble jeg i stedet helt slått ut og sov i tolv timer etterpå. Nå er det natta, jeg er våken og sitter og skriver.

Jeg har vært kreftfri siden august 2016. Siden oktober 2016 har jeg fått immunterapi. Tanken er at kroppen kan lære seg å gjenkjenne kreft, særlig i den form jeg har hatt.

Kreften min er dødelig. Fram til for få år siden var forventet levetid 6-9 måneder for pasienter med malignt melanom og spredning i kroppen. Fremdeles dør et flertall som har fått spredning, tross helt nye typer medisiner.

Historien min om sykdom og helbredelse har tidligere stått på trykk i Dagen (lenke | PDF)

Det er egentlig litt rart at kristne stiller spørsmål om at jeg takker ja til behandling på sykehuset. At sinte «hedninger» gjør det, overrasker meg ikke lenger. De stiller høye krav. Ikke så rent sjelden urimelige krav.

Satans teologi

Jesus ble utfordret på samme måte. Djevelen kunne sin Bibel. Ikke nok med det, han hadde også lært å radbrekke boka.

— Er du Guds Sønn, så si at disse steinene skal bli til brød! (Matt 4:3)

Så fortsatte Satan mens Jesus stod øverst på tempelmuren:

— Er du Guds Sønn, så kast deg ned herfra! (Matt 4:6)

Du hører allerede nå hvor idiotiske disse utfordringene er. Likevel er det akkurat det samme mange militante ateister sier. Samt noen få kristne som har latt seg lure av teologi som ikke henger sammen.

Ingen av Satans utfordringer virket på Jesus. Da prøvde Satan igjen. Han viste Jesus alle verdens skatter og rikdommer, og denne gangen kom ordene litt mer innsmigrende:

— Alt dette vil jeg gi deg dersom du faller ned og tilber meg. (Matt 4:9)

Jesus lot seg ikke friste, og Satan måtte dra. Han får ikke et ubegrenset antall muligheter.

Ikke hos Jesus. Ikke hos meg. Ikke hos deg.

Min teologi

Hvorfor forsikrer jeg huset mitt? Det brenner jo ikke nå.

Hvert år betaler familien vår omtrent tretti tusen kroner i forsikringer på alt vi eier og har. Det er ganske mye penger. Tenk hvor mye jeg kunne spart om jeg ikke hadde betalt forsikring.

Selvfølgelig brenner jo ikke huset mitt. Jeg har ikke kollidert på en evighet heller.

Du skjønner poenget mitt. Jeg betaler, for risikoen er for høy til å la være.

Medisin mot tilbakefall

Kreften forsvant mellom to sykehus. Sykehuset i Tønsberg mente kreften var tilbake. Det var samme sykehus som allerede hadde avskrevet meg én gang i august 2015, og som nå gjorde det igjen.

Jeg byttet sykehus. Da jeg kom til Skien, fant de ikke spor av kreft. Det eneste legen kunne si, var at medisinen som ikke virket tidligere, måtte ha gjort det likevel. Greit nok.

Jeg tror imidlertid at Gud grep inn da jeg var på pilegrimsreise.

Så fikk jeg tilbud om å ta immunterapi hver tredje uke i to år. Jeg vurderte det som en ekstra forsikring. Akkurat som at jeg også spiser forholdsvis sunt, trener (litt i hvert fall) og tar de medisiner og kosttilskudd jeg får beskjed om. Jeg er en godt voksen mann som ikke skal leve evig i denne kroppen.

Jeg vet også at akkurat den kreften jeg har hatt, har «hukommelse». Huden husker alle gangene den er blitt brent, og ny kreft kan bryte ut igjen.

Hvorfor ta unødvendige sjanser? Eller, enda verre, hvorfor prøve Gud? Han har gitt oss vett til å oppføre oss fornuftig hvis vi vil, så hva er poenget med å kaste seg utfor høye tempelmurer, spise steiner i stedet for brød eller slenge seg på bakken og tilbe Satan? Må Gud gripe inn og redde oss hver gang vi er idioter mot bedre vitende?

Jeg sier som Paulus: Slett ikke! Vi har fått fornuften for å bruke den.

Jeg takker Gud for livet og for legene. Så kan Satan og hans venner egentlig si hva de vil.

Jeg tar medisin fordi jeg får muligheten til det, og fordi en lege jeg stoler på, ber meg om det. Jeg tar medisin for å forebygge tilbakefall.

På samme måte tar jeg min åndelige medisin — Bibel og bønn — for å forebygge frafall.

Hørte du, Gamle-Erik!

Jeg var forresten innom dette temaet i fjor høst også. Les gjerne blogginnlegget Blei ikke du helbreda, da?, hvis du har lyst.

FRISK. Jeg er helt frisk, men sykehuset insisterer på å behandle meg. Mot tilbakefall. For sikkerhets skyld. Foto: Kreftsykepleier Kristin Storebø.

Her skal du forresten få med deg en bonus fra en annen mann som var syk, nemlig Job. Noen mener forresten at Job er favoritten til kona blant personene i Bibelen. Kona jobber på nav.

«Bær over med meg mens jeg snakker;
når jeg har talt, kan dere spotte.»
(Job 21:3)

På tide å joine bloggen, venner. Kom igjen, bli en STALKER! Følg oss her.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.