Lektoren

Simon Malkenes snakket åpent, men anonymt, om elevene i Dax18 tidlig i mars. En drøy måned senere får vi vite at skolen har startet en prosess mot ham.

AKTUELT | preacher.no | Victor Skimmeland | 27. april 2018

(Denne teksten publiserte jeg på min Facebook-profil tidligere i dag. Den fikk mye oppmerksomhet, og selv om den ikke er en «kristen» tekst, er moralen god. Jeg synes den bør bevares for ettertida.)

Programleder Fredrik Solvang i Dax18 var antagelig først ute med å påvise at det slett ikke var Malkenes’ 30 elever som skrev leserinnlegget i Aftenposten godt over påske. Unnskyld, noen elever. Unnskyld igjen. Én elev, skulle det visst være. Solvang hadde intervjuet mange nok til å mene at ledelsen stod bak. Så sjekket Aftenposten, og ja, innlegget var skrevet på en avdelingsleders PC.

Det var språket som avslørte skolen. Det tilhørte nemlig ikke noen tenåring.

Siden har utdanningsetaten, skolen og én elev prøvd å bortforklare. Igjen. Så får vi høre at Malkenes får en reprimande — skriftlig advarsel av den typen man får kun én av før oppsigelse — mens skolen påstår at saken bare er avsluttet.

Osloskolen har visst ingen fryktkultur, men den som snakker, han skal få. Lærerne har heller ingenting å frykte. Jobb finnes mange steder. De mangler lærere i nord.

Hva er egentlig dette for en verden?

Nå graver jeg litt og leter etter hva Malkenes kan ha beskrevet før. Da finner jeg ramsalt og berettiget kritikk mot Utdanningsetaten, som bruker millioner på flere hysj-konsulenter ingen riktig vet hva gjør.

Nå skjønner jeg. Malkenes er «serie-brysom». Han er et problem skolen må bli kvitt. Skolen gjør sitt beste. Den mangler bare en godt betalt medierådgiver fra First House for å gjøre skandalen komplett, men First House er nok litt underbemannet for tida.

Malkenes har ytringsfrihet, men bruker han den, skal det koste.

Nå? Hva synes du om dette som konspirasjonsteori? Kan den være sann likevel? Antagelig.

Og det Malkenes skrev, det stod på trykk i Dagsavisen.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. Alle rettigheter reservert. © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.