Kjærligheten overvinner alt

Et prinsebryllup med en virkelig god preken er ikke hverdagskost. Det var likevel hva hele verden fikk servert på pinseaften, lørdag.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 2. pinsedag, 21. mai 2018
   >> READ IN ENGLISH | LES PÅ NORSK

Jeg er nok ikke noen spesiell kongevenn. Selv en prat med mora til Harry mens hun gikk med unge i magen tidlig i 1984 fjerna ikke republikaneren i meg.

Mora til Harry

Tidlig i 1984 snakka jeg med mora til prins Harry, han som gifta seg med stjerna Meghan Markle på lørdag. Svigermor bringer av og til historien opp i familiesammenkomster, så du kan like gjerne få den av meg også.

Jeg stod med ødelagt bein og krykker på Fornebu. Resten av familien, vel, det som skulle bli familie, var på vei til Frankrike i bryllup. Jeg fulgte bare med til flyplassen.

Midt i avgangshallen sperra plutselig politiet av et stort område og rulla ut en lang, rød løper. Jeg blei stående rett ved tauet. De to som skulle bli min kone og svigermor stod ved siden av.

Så kom flere menn i militær galla marsjerende forbi. Deretter dukka kronprinsparet, Harald og Sonja, opp. Wow, lissom.

Plutselig kom ei småspringende lady Di — prinsesse Diana av Wales. Av Storbritannia. Da bråstoppa hun og bevega seg bort til meg. Hun hilste, tok seg tid til å småprate og fikk vite hvordan jeg ødela beinet. Nei, jeg hadde ikke jakta jenter, he he. Høflig.

I ettertid har jeg klart å regne meg fram til at lady Di var et par måneder på vei med yngstesønnen. Prins Henry Charles Albert David, eller Harry blant venner og pressefolk.

Prinsens bryllup

Lørdag var det yngstegutten til lady Di som gikk på rød løper. Prins Harry gifta seg.

Jeg verken hørte eller så han og lady Meghan live, for mitt «oppdrag» på lørdag var viktigere, syntes jeg. Jeg besøkte en alvorlig kreftsyk venn på Radiumhospitalet. Syke venner, gamle som nye, trumfer kongers bryllup. Hver eneste dag.

Prekenen, derimot, var kanonbra.

En annen venn er sokneprest på Røros og tidligere reisekamerat til Israel og Palestina. Han tipsa meg da han la ut en link på Facebook seinere på kvelden. Harald Hauge kommenterte kort:

«Slik lød evangeliet.»

Slik lød altså de gode nyhetene.

Etter å ha lest prekenen, bestemte jeg meg for å dumpe MANDAKTen jeg hadde gjort klar. Dette var så mye bedre. Her skal du få et lite utdrag. Dette er nemlig den aller viktigste nyheten denne pinsehelgja.

Kjærlighetens kraft

«Jesus fra Nasaret blei ved en anledning spurt av en lovkyndig fariseer hva summen av Mosebudene var. Jesus lente seg på de hebraiske skriftene, både fra Tredje og Femte Mosebok, og sa: ‘Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand.’ Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: ‘Du skal elske din neste som deg selv.’»

Hei, der fikk dere den, dere glade ateister som alltid siterer bruddstykker fra gamletestamentet for å fortelle alt folket hva kristenfolk som meg egentlig mener. Her siterte den amerikanske biskopen Michael Curry Jesus. Jesus henta igjen ordene nettopp fra disse bøkene i gamletestamentet som visstnok er så grufulle. Hva leste Jesus ut av bøkene?

«Du skal elske din neste som deg selv.»

Så snakka biskopen om kjærlighetens kraft til å forandre, før han minnet alle fariseere og predikanter blant oss om hva kjernen i vår fortelling er:

«Om du ikke kan preke som Peter,
Om du ikke kan be som Paulus,
Så fortell om Jesu kjærlighet,
Om hvordan Han døde for å redde oss alle.»

Dette er kjærlighetens vei. Dette er livets vei. Selv [slavene i Sørstatene] skjønte det!

HAN døde for å redde oss alle. Han døde ikke fordi han kunne oppnå noe med å dø. Jesus fikk ikke noe æresdoktorat fordi han døde. Han fikk ikke… han fikk ikke noe ut av det selv. Han gav sitt liv, han ofret livet, til beste for andre, til beste for verden. Til beste for oss.

Dette er hva kjærlighet er. Kjærligheten er ikke egoistisk. Kjærligheten er ikke selvopptatt.»

Sånn prekte biskopen.

Det var en av de beste prekener jeg har hørt på mange år. Den kom nemlig fra hjertet, og den talte til hjertet.

Sånn, da dumpet jeg min egen MANDAKT. Her fikk du noe som var bedre.

Amen.

PREKENEN FÅR DU HER:

På tide å joine bloggen, venner. Kom igjen, bli en STALKER! Følg oss her.

JA. Da Harry møtte Meghan. Foto: Damir Sagolj/Reuters, med tillatelse.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på en mandag. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.