En Bibel og en latte, takk!

COLOMBIA Det er den siste dagen i den varmeste mai måned noen sinne. For noen er det feil å snakke om kaffe nå, men kombinerer vi Bibel og kaffe, kan ingenting bli feil.

Jeg har brukt de siste tjue av årene mine i Colombia. I hvert fall delvis. Selv da de tok Skimmeland ut av Colombia etter noen år, kunne de aldri ta Colombia helt ut av Skimmeland.

Det beste ved Colombia? Kaffe, selvfølgelig!

KAFFE. Kaffebrenneriet i Sandefjord har denne plakaten på veggen inn mot bakgården. Foto: Victor Skimmeland.

Kaffe kan man drikke hele dagen. Ingen rus. Ingen bakrus. Bare brune tenner og sur mage. Og, som du leste, jeg skrev hele dagen. Når kvelden og natten kommer, er kaffe noe vi bruker bare hvis vi må våke. Som før en eksamen. På nattevakt. Eller i bilen på vei hjem fra langt, langt borte.

«Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen.» (Matt 25:13)

Her får du litt om hva Bibelen sier om kaffe. Jeg garanterer: Dette er bedre teologi enn mye annet du har hørt. Både fra prekestoler, bokkiosken fra Hermon borte i hjørnet eller i kristenavisenes debattspalter.

Latte

Latte er italiensk for melk. Altså noe så enkelt som kaffe og melk. I Colombia kalte vi blandingen for perico. Ingen frokost uten! Selv ungene fikk perico i Colombia.

«Dere må ha melk, og ikke fast føde.» (Heb 5:12)

BEST. Hvor kommer den beste kaffen fra? Det spør du ikke en colombianer om. Det får du svar på fra en colombianer. Reklamefoto fra kaffekooperasjonen i Colombia.

Cappuccino

Drikken er oppkalt etter kapusinermunkene, som hadde mørke kapper med lyse hetter, akkurat som drikken. Om munkene i sin tur er oppkalt etter apene, eller om det er omvendt, bør du spørre en annen ekspert om.

Italienerne drikker sin cappuccino stående på kaffebarene på vei til jobben, og den kan drikkes helt fram til lunsj.

Også i Colombia fikk vi cappuccino, men bare på de dyre og kule kaffebarene til Juan Valdéz.

Reklamefoto fra kooperasjonen av colombianske kaffedyrkere.

Også om cappuccino har Bibelen et passende vers:

«Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det.» (Joh 1:5)

KUNST. Kaffe er kunst, også i Colombia. Reklamefoto fra Juan Valdéz.

Espresso

Mørke tanker bør følges av mørk og sterk drikk, sier Bibelen. Lenge fikk jeg jo høre at jeg skulle dø, så da jeg begynte å drikke kaffe igjen, var espresso det første jeg drakk. Bibelen har kaffeteologi også for dette. Jeg postet det til og med på Facebook-profilen min i 2015.

FRISK? Første november 2015 var jeg langt i fra frisk, men jeg begynte å drikke kaffe igjen etter flere måneders opphold. Mitt første brygg var en espresso. Skjermdump fra Facebook.

«Gi sterk drikk til den som går til grunne.» (Ordsp 31:6)

Og syntes du det ble for trist, får du heller åpne Bibelen en gang til.

Americano

Jeg bruker å fortelle mine venner at kaffe ikke skal pimpes, men shottes. Når det gjelder svart kaffe, altså kaffe uten melk, lever jeg konsekvent etter denne regelen. Americano er espresso tilsatt litt kokende vann. Ikke fullt så sterk, men langt ifra kaffe for tanter.

Jeg drikker americano for å våkne, ikke for å fly på do resten av formiddagen. Bibelen har noe å si også til dette:

«Ettersmaken blir bitter som malurt, kvass som et tveegget sverd.»
(Ordsp 5:4)


På tide å joine bloggen, venner. Her er det nok av gull i munn, om ikke akkurat morgenstund. Kom igjen, bli en STALKER!
Følg oss her.

Helt vanlig, trist, svart kaffe

Det norske idealet er egentlig litt schizofrent. Noen steder var idealet for kirkekaffe å få flest mulig liter ut av en kaffepose. Hadde jeg ikke visst bedre, hadde jeg trudd jeg drakk karsk i Trøndelag.

Der helte man kaffe i koppen til bunnen ikke lenger var synlig. Så helte man på med hjemmelaget til bunnet igjen var synlig. Deretter kunne man også i Trøndelag rope halleluja!

God kaffe var det imidlertid ikke:

«Den andre dør med bittert sinn og har aldri smakt det gode.» (Job 21:25)

Reklamefoto fra kooperasjonen av colombianske kaffedyrkere.

Også et annet ideal gjelder i norske menigheter: Kaffeerstatningen fra krigen. Dels er den billigste sort fra butikken, dels er den rett og slett ikke kaffe. Akkurat som kaffeerstatningen. Sur og vond. Eller syrlig, som de sier i reklamen. Norsk kaffe er syrlig nettopp fordi den er billigst.

«Jeg ser at du er full av bitter galle og lenket til ondskap.» (Apg 8:23)

Macchiato

«Gud så at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket.» (1Mos 1:4)

Ingenting skiller lys fra mørke som en god macchiato. Denne to-fargede kaffedrikken er et godt bilde på hvem jeg er som menneske: Mørkets krefter i kjødet kjemper alltid en kamp mot lyset og Ånden. Jepp, så fikk jeg sagt det. Jeg mangler ennå litt på helliggjørelsen.

MACCHIATO. Fra kaffebar i Italia, ikke Colombia, dessverre. Foto: Privat.

Iskaffe


Vanskelig å få iskaffen akkurat slik den skal være. Alt for ofte kommer den lunken i en putt fra Kiwi. Derfor synes jeg dommedagsboka passer godt på denne.

«Men du er lunken, ikke varm og ikke kald. Derfor skal jeg spytte deg ut av min munn.» (Åp 3:16)

Akkurat disse ordene fikk jeg forresten også på melding fra en mer beryktet enn berømt apostel i fjor da jeg ikke gav ham all den offentlige støtten han mente han fortjente.

Flere kaffetyper?

Det var alt fra meg denne siste dagen i mai. Har du flere forslag til hvordan jeg blander Bibel og kaffe, redigerer jeg gjerne dette innlegget. Jeg kan til og med skrive inn navnet ditt som bidragsyter. Eller enda bedre—jeg skal IKKE skrive navnet ditt. Så slipper du å bli kalt inn på teppet til eldsterådet. Du bestemmer.

Synes du dette hadde lite med Colombia å gjøre, så har du helt rett. Men kaffe lærte jeg virkelig å like da jeg bodde i Colombia. Der dyrket vi til og med vår egen kaffe.

PLANTASJE. I Colombia dyrket misjonen rød arabica selv på en gård i Viota, sør for Bogotá. Foto: Privat.

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no Copyright © 2018 Victor Skimmeland. Alt materiale som ikke er merka med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskytta. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene må ha særskilt tillatelse. Spør meg. Ikke-kommersiell bruk er greit uten at du spør først — hvis du oppgir full kildehenvisning.