Fisking forbudt!

MANDAKT «Gud begraver våre synder i havdypet. Så setter han opp et skilt med teksten ‘Fisking forbudt.’»
—Corrie Ten Boom.

Mange predikanter har brukt denne teksten, og noen har nok også gitt inntrykk av at teksten var deres egen. Jeg hørte den avdøde evangelisten Rolf Auke gjenta uttrykket under hver kampanje han hadde i frimenigheten jeg tilhørte som ung på åttitallet.

Den eldste versjonen av uttrykket som jeg har funnet, stammer fra den nederlandske evangelisten Corrie ten Boom.

Jeg har et spesielt forhold til Corrie. Det vet du som har lest bloggen en stund. Senest for noen uker siden lot jeg meg inspirere av Corrie ten Boom i MANDAKTen. Nå altså igjen.

Underbetalt oversetter

Jeg møtte aldri Corrie i live, men den første boka jeg oversatte til norsk i mine kristne «barneår», handlet om henne. Jeg syntes jeg ble kjent med henne allerede da. Boka het «Hennes fem år i stillhet» og var skrevet av sykepleieren hennes. Corrie ten Boom fikk slag og mistet språket på sine gamle dager, men hun sluttet aldri å be. Hun sluttet aldri å være evangelist og «sjelevinner»–som det ofte kalles i frikirkelige miljøer.

Jeg ble grovt underbetalt som ung oversetter i 1987. Det var nærmest en selvfølge. Hermon forlag var i startgropa, og det var ennå lenge til forlaget skulle klare å overta de fleste andre forlagene i kristen-Norge. Jeg fikk bare 1.500 kroner og 14 dager på meg til å oversette halve boka. Den andre halvparten gikk til en annen kar med like lusne betingelser. Jeg vet ikke hva han tenkte, men selv tenkte jeg at jeg gjorde en tjeneste for Gud. Slik ble mange grovt utnyttet i frikirke-Norge før i tida. Predikanter, misjonærer, pastorer og andre arbeidere. Å kreve penger var nærmest en synd, for kjærlighet til penger var farlige greier (1Tim 6:10). At næringsdrivende med feite lommebøker ofte var blant eldstebrødrene i frimenighetene, var det visst ingen som så ironien i.

Det er heldigvis ikke sånn lenger. Sammen med mange andre tok jeg kampen for anstendige lønnsvilkår i trossamfunnet jeg tilhørte. Jeg dro ut i misjon og måtte kjøpe kontor- og datautstyr til min egen jobb som administrasjonsleder–for egne penger. Lønna var dårlig, og selv om kona jobbet fullt, fikk hun bare halvparten av det jeg fikk. Hun var kvinne. Da jeg flyttet hjem, var det en selvfølge at alle misjonærer fikk ordentlig lønn og at misjonen kjøpte inn PC og kontorutstyr.

Men, for å komme til poenget…

Corrie ten Boom hadde et budskap:

«Gud begraver våre synder i havdypet. Så setter han opp et skilt med teksten ‘Fisking forbudt.’»

Tilgivelse handler om å glemme. Dette er den ene tingen Gud ikke forhandler på. Tilgivelse. Den som ber om tilgivelse, har rett til tilgivelse. Den som blir bedt om tilgivelse, har plikt til å gi det. Bare les:

Da gikk Peter til ham og spurte:

«Herre, hvor mange ganger skal min bror kunne synde mot meg og jeg likevel tilgi ham? Så mange som sju?»

«Ikke sju ganger», svarte Jesus, «men jeg sier deg: sytti ganger sju!» (Matt 18:21-22)

Og dersom du synes alt styret med tilgivelse er litt vanskelig, er det bare å be. Også bønn kunne Corrie gi råd om:

«Is prayer your steering wheel or your spare tire?»
Eller, med en litt haltende oversettelse:
«Er bønn det du styrer etter, eller er bønnen bare en reserveplan?»

La oss be.

Jesus.
Jeg er lei for det jeg har gjort galt.

Tilgi meg, for jeg prøver å snu meg bort.

Hjelp meg å tilgi de som har gjort galt mot meg, og hjelp meg å glemme så jeg kan gå videre uten bitterhet.

Jesus.
Takk for at du døde for meg. Takk for at du fjerner min skyld.
Jeg ber deg være en del av livet mitt.
Fylle meg med din Helligånd.

Vær hos meg, nå og alltid.
La meg være hos deg, nå og alltid.

Amen.

Sånn. Ikke mer fisking etter gamle minner. Det er glemt. Fisking forbudt!Vil du være venn med oss? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på Facebook-sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Dette er vignetten som bloggen bruker på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.