Bønn som ønskekonsert?

MANDAKT Jesus lærte oss å be. Den bønnen vi lærte inneholdt også en setning om å be om ting vi trenger. Men — trenger vi virkelig ny Tesla? En cabincruiser? Hytte på fjellet og ved sjøen?

Bloggen setter ned tempoet i sommer. Litt. Ikke glem oss, da. FØLG og LIK på Facebook. DEL med venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Omtrent midt i den modellen Jesus lærte oss for bønn, sa Han egentlig dette:

— Det er helt greit å be meg om alt du virkelig trenger!

Be Gud om å få ditt “daglige brød.” Han VIL faktisk at du skal få det.

Det er greit å spørre

Det er helt greit å spørre, men bønn handler ikke om å mase som en liten unge om mer, mer, mer…

Bønn handler først om våre behov, ikke om alle våre ønsker.

Amerikanere lærte meg et fint uttrykk. Det er forskjell på «nice to have» og «need to have».

Det er faktisk en stoooor forskjell.

Når du skal be, kan det være greit å lage en bønneliste. Jeg har alltid en bønneliste. Den likner litt på en handleliste, og i likhet med min egen handleliste, bruker jeg tid på å sjekke hva jeg egentlig trenger. Noe har jeg allerede i kjøleskapet eller i matboden. Annet trenger jeg egentlig ikke. Alt handler om hvor mye penger jeg skal bruke og hvor sunt jeg skal spise. Derfor bruker jeg tid på handlelista.

Bønneliste

Jeg gjør det samme med bønnelista. Det står ikke ting som «Gud, gi meg en ny Tesla» på den lista. Joda, jeg vet at Gud velsigner mitt arbeid, men Han synes det er fint at jeg faktisk jobber for det jeg ønsker meg.

Over tid har bønnelista mi blitt mer og mer ei liste over andre personers behov. Jeg ber mye mer for andre enn for meg selv. Selv har jeg det aller meste jeg trenger. Til tross for at jeg har vært døden nær to ganger de siste årene, har jeg mye mer å takke for enn å be om.

Når jeg likevel ber Gud om noe, vet jeg hvorfor jeg ber. Da ber jeg konkret, og jeg ber med frimodighet. Jeg tør å be. Jeg tigger ikke ydmykt med lua i hendene. Jeg vet at Gud vil gi meg det jeg trenger. Det kalles «å be med tro».

Bønnelista til Jesus

Jesus gav oss ei bønneliste.

— Dere har en Far som vet hva dere trenger før dere ber ham om det, sa Jesus. — Slik skal dere da be:

Vår Far i himmelen!
La navnet ditt helliges.
La riket ditt komme.
La viljen din skje på jorden slik som i himmelen.

Gi oss i dag vårt daglige brød,
og tilgi oss vår skyld,
slik også vi tilgir våre skyldnere.

Og la oss ikke komme i fristelse,
men frels oss fra det onde.
For riket er ditt og makten og æren i evighet.

Amen. (Matteus 6:9-13)

Hvorfor ikke lage din egen bønneliste, du også? Hvis Jesus kunne, kan vel du!


Vil du være venn med oss? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på Facebook-sida du får opp!

Vi sender nyhetsbrev igjen så snart ferien er over. Meld deg på i dag, så får du fantastiske nyheter omtrent annenhver uke.

Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Dette er vignetten som bloggen bruker på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.