Det kristne C-vitaminet

MANDAKT Du har kanskje hørt om de fire kristne B-vitaminene? Her skal du få litt C-vitamin.

Kristen C-vitamin. Eller SE-vitamin.

Jeg har kokt det ihop selv, og noen vil føle seg truffet av forslaget og kalle meg lovisk. Tenk, lage regler! Det er helt greit. Selv Jesus blir for lovisk for enkelte, bare de får tenkt seg godt om. Senest evangelieteksten i kirka for noen søndager siden var for lovisk for enkelte.

B, så får du C, brukte min første pastor å si.

Be, så får du se.

Ordspillet fungerte bare muntlig. Det spilte ingen rolle. Det var i muntlig form at pastor Rune Einarborg utfoldet seg aller best.

Siden vi har kommet enda litt lenger i dag enn for trettifem år siden, skal du få ordspillet med emojis også. Vårt tids egyptisk. Hieroglyfer.

Be, så får du se.

? ? ?

Tok du den?


Og for deg som lurte på hva de kristne B-vitaminene er, så får du dem her som en bonus.

Predikantene i gamle dager var kjent for å slenge om seg med mer eller mindre gode ordspill. Noen var til og med i overkant oppkonstruerte, men de hjalp oss i hvert fall å huske.

«De holdt seg trofast til apostlenes lære og fellesskapet, til brødsbrytelsen og bønnene», står det i Apostlenes gjerninger 2:42.

Predikantene tolket Bibelen ganske fritt, men de oversatte aldri feil. Dermed fikk de dette:

  • Apostlenes lære = Bibelen
  • Fellesskapet = Brodersamfundet
  • Brødsbrytelsen (nattverden, altså)
  • Bønnene

Bibelen, brødrene, brødet og bønnene.


Og så: Vitamin! Vitaminer (latin: vita, «liv») er essensielle stoffer som trengs i små doser, ifølge Wikipedia. Pass bare på at dosene ikke blir FOR små. Da utvikler du mangelsykdommer som i verste fall tar livet av deg.

Du trenger både Bibelen og bønn, og du trenger andre troende (brødrene) og tilgivelsen (brødet, nattverden). Dette er de kristne B-vitaminene.

De gir deg liv.


KOMMENTER, LIK OG DEL SAKEN FRA VÅR FACEBOOK-SIDE. KLIKK HER.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser dessverre hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, oppfordrer vi deg til å kommentere, like og dele. Tusen takk.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.