Da Satan ble kastet til jorden

SØNDAG I dag velger jeg å dele en av kirkens tekster for Mikkelsmesse, som ble markert i går, lørdag. Teksten er aktuell fordi den var kjernen i prof. Bernt T. Oftestads innlegg om overgrepene i sin egen kirke, den katolske, her på bloggen nettopp på Mikkelsmesse.

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
MIKKELSMESSE er dagen som fra gammelt av ble feiret til ære for erkeengelen Mikael. Dagen markeres i kirkene 29. september, men en del menigheter i Den norske kirke vil feire Mikkelsmesse i dag, søndag. Jeg velger meg derfor en relevant tekst fra i går, selv om søndagen også har egne tekster.

Det er andre lesetekst for Mikkelsmesse som også er kjerneteksten i Bernt T. Oftestads blogginnlegg i går. Teksten er hentet fra Åpenbaringsboken 12:1-10 og inneholder tre viktige elementer: Maria, Guds mor, som universets dronning, for å bruke katolsk terminologi; Satans fall til jorden; og Mikaels krig mot Satan og de falne englene.

Det er min erfaring at teksten forstås best om den leses allegorisk, men enhver leser må gjøre seg opp sin egen mening.

1 Et stort tegn viste seg på himmelen: en kvinne som var kledd i solen, med månen under sine føtter og med en krans av tolv stjerner på hodet. 2 Hun var med barn og skrek i barselsmerter og fødselsrier.

3 Også et annet tegn viste seg på himmelen, en stor, ildrød drage med sju hoder og ti horn. På hodene hadde den sju kroner. 4 Halen rev ned en tredjedel av stjernene på himmelen og kastet dem ned på jorden. Dragen stilte seg foran kvinnen som skulle føde, for å sluke barnet så snart det var født. 5 Da fødte hun et guttebarn som en gang skal styre alle folkeslag med jernstav. Og barnet ble rykket opp til Gud, til hans trone. 6 Men kvinnen rømte ut i ødemarken, til et sted som Gud hadde gjort i stand, og der skulle hun i 1260 dager få den maten hun trengte.

7 Da brøt det ut en krig i himmelen: Mikael og englene hans gikk til krig mot dragen. Dragen kjempet sammen med englene sine, 8 men de ble overvunnet, og det fantes ikke lenger plass for dem i himmelen. 9 Den store dragen ble kastet ned, den gamle slangen, han som kalles djevelen og Satan, og som forfører hele verden. Han ble kastet ned på jorden, og englene hans ble kastet ned sammen med ham. 10 Og jeg hørte en høy røst i himmelen som sa:

     «Nå er seieren og makten og riket fra vår Gud kommet,
     nå har hans Salvede herredømmet.
     For anklageren er styrtet,
     han som dag og natt anklaget våre søsken
     for vår Guds ansikt.»

Bildetekst:
KRIG. Erkeengel Michael kriger mot Satans falne engler slik Johannes Åpenbaring forteller om begivenheten. Illustrasjon fra Wikimedia Commons.

Copyright © 2018 Victor Skimmeland er preacher.no