Gratulerer til Murad og Mukwege med fredsprisen

AKTUELT Nadia Murad og Denis Mukwege har mottatt Nobels Fredspris 2018. De har fått prisen for sitt modige arbeid mot voldtekt som våpen. Nadia Murad er fra Irak, og Denis Mukwege kommer fra DR Kongo, to land som ligger langt fra hverandre.

Dette illustrerer hvor omfattende problemet er, og hvor vanlig det er å bruke seksualisert vold som våpen. Det ødelegger mennesker og samfunn i et omfang vi knapt kan ane.

Bildetekst:
KLINIKK. Dr. Denis Mukwege driver klinikk som har hjulpet mer enn 50.000 kvinner som ble ofre for grove overgrep i Kongos borgerkrig. Foto: Endre Vestvik, brukt med tillatelse.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Min siste jobb før kreft slo meg ut hadde jeg i Kirkens Nødhjelp. Det er med glede jeg deler deres sak om fredsprisvinnerne i dag. Fredsprisen deles ut i dette øyeblikk, og Mukweges klinikk i Kongo er et av de mange arbeidene Kirkens Nødhjelp har støttet i mange år. Kirkens Nødhjelp har også vært med og dokumentert overgrepene mot jesidiene i Irak.

«Fra 1994 har Kirkens Nødhjelp og giverne i Norge støttet arbeidet Mukwege først drev fra en mobil klinikk. Det ble starten på Panzi-sykehuset og etter hvert rehabiliteringssenteret Dorcas Hus i Bukavu i Øst-Kongo. Flere enn 50.000 kvinner har fått kirurgisk behandling på sykehuset og terapi takket være Panzi-stiftelsen og giverne i Norge og andre steder.

Kirkens Nødhjelp har vært med på å dokumentere overgrepene mot jesidiene, og har de siste 3 årene hatt ansvaret for vann og sanitær i Qadiya flyktningleir for jesidier helt nord i Irak. Traumebehandling er også en viktig del av arbeidet. Nadia Murad bodde i denne leiren til hun fikk hjelp til å dra til Tyskland. Sju av hennes søsken og stemoren hennes bor fortsatt i leiren.

LES MER OM >> Kirkens Nødhjelp

De to fredsprisvinnerne står i fronten for kampen, og betaler en høy pris. Som alle andre frontkjempere er de avhengige av støttespillere. Derfor deler Murad og Mukwege gleden over årets fredspris med alle disse støttespillerne. Gjennom fasteaksjonen, kirkeoffer og andre gaver har vi alle i fellesskap gjennom Kirkens Nødhjelp fått mulighet til å støtte dette arbeidet for å redde liv og gi mennesker verdigheten tilbake.

Samtidig vil vi løfte frem Mukweges oppfordring: Rettferdighet er alles sak! Vi vil i tiden fremover kreve at overgriperne stilles til ansvar, og siterer Mukwege fra han var i Norge i mai i fjor: «Du kan ikke si at du ikke kan gjøre noe, du kan bruke din stemme. Når kvinnene forteller sin historie, bruk historiene som det koster dem mye å fortelle – bruk dem til å kreve forandring! Du bor i et land hvor du ikke trues på livet ved å gjøre det, du har det trygt og godt. Ta ansvar, bruk din stemme og krev at dette tar slutt!»

I dag gratulerer vi alle givere og støttespillere. I morgen bretter vi opp ermene, klare for ny innsats.»

STØTT KIRKENS NØDHJELP >> Her kan du gi en gave eller støtte på andre måter

Copyright © 2018 Kirkens Nødhjelp og Victor Skimmeland er preacher.no.

En kommentar om “Gratulerer til Murad og Mukwege med fredsprisen”

Det er stengt for kommentarer.