Når ateister blir de beste teologene

LIVSMESTRING «De som var mest skråsikre var de som kunne minst, ifølge ny studie.»

For en tid tilbake leste jeg en kronikk i Aftenposten skrevet av en legestudent. På bakgrunn av sine medisinske kunnskaper, kunne han bevise at Gud ikke fantes. Vi som trodde på Gud, var ikke helt kloke.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Overbevist om at legestudenten burde vært beskyttet mot seg selv, skal jeg gjøre hva Aftenpostens debattredaksjon ikke gjorde: Jeg skal la være å navngi ham. Dermed får du heller ikke lenken til innlegget hans.

NÅR STUDENTEN VOKSER OPP og en dag skal utøve sitt yrke, håper jeg det er medisin og ikke teologi han vil utøve. Jeg håper også at han blir så flink i sitt fag at han hjelper folk med å bli friske fra sykdom. Hvis våre veier krysses, skal jeg gjerne hjelpe ham med de spørsmålene han selv ikke kan gi svar på. Hva folk ønsker å vite om Gud, vet han nemlig ikke noe om. Å trøste familien ved dødsleiet klarer han neppe. Å be med den syke, kanskje forrette den siste olje. Vel, antagelig vil legestudenten mene at sånt er bortkastet.

Legestudenten er ikke alene. Skråsikkerhet finner vi på mange områder.

Kosmonauten Jurij Gagarin var førstemann i verdensrommet. Da han var tilbake på jorda, skal han ha sagt at han så og så og så, men han så ingen Gud der oppe.

I ettertid er det nokså tvilsomt om han virkelig sa det. For det første var han selv russisk-ortodoks, og for det andre er den eneste referansen vi finner fra en tale Sovjet-sjefen Khrustsjov holdt i et oppgjør med all religion. Det var kanskje ikke Gagarin, men heller den fremste blant sovjetiske likemenn som uttalte seg. I dag er Russland igjen offisielt et kristent land, og selv frikirkene opplever store vekkelser. Religionen var ikke død likevel, men det var skråsikkerheten.

DA JEG VAR YNGRE, var jeg mer uspiselig enn jeg forhåpentlig er nå. En gang jeg arrangerte leir, var jeg sammen med to teologer. De hadde ofte moro med å gjøre narr av meg. Jeg var vitebegjærlig, og sammen med to teologer kunne jeg jo grave og spørre. Trodde jeg. De var nok ikke alltid enig i det.

Jeg skjønte at de ikke likte for mange spørsmål den gangen de diskuterte ordet «besserweiser». Etter å ha hørt på dem en stund, korrigerte jeg dem. «Besserwisser, heter det,» sa jeg. Ja, nettopp, svarte de, og så lo de seg i hjel. Jeg skjønte med en gang at humoren var på min bekostning.

Jeg hadde imidlertid lært en annen ting i tiden sammen med de to teologene. På engelsk kalles det «eminence, not evidence». Posisjon, ikke bevis. Det er hvem du er, ikke hva du gjør, som er grunnen til at jeg skal høre på deg. God, gammeldags arroganse, altså. Jeg vet, fordi jeg vet.

Den dagen skjønte jeg at vi nok var tre besserweisere. Unnskyld, besserwissere. Både de som tror de er noe fordi de har tittelen, og de som tror de er noe fordi de kan noe.

BESSERWISSERE finner vi på mange områder. Jeg bruker av og til å si at vi skal være glad taxisjåførene kjører bil og ikke styrer verden, for da hadde alle problemer vært løst innen helgen.

Ja, jeg vet, den er ikke min. Men jeg bruker den gjerne. I årene med kreft fikk jeg utrolig mange velmente råd om kreft fra taxisjåfører som verken hadde kreft eller legenes kunnskap. Jeg var dømt til å høre på dem, enten de kjørte meg fra Sandefjord til Oslo eller tilbake igjen.

Og så var det altså legestudenten som skrev kronikk og beviste at Gud ikke eksisterte.

Skråsikkerheten er så vanlig at det er forsket en hel del på den. Den såkalte Dunning-Kruger-effekten sier noe sånn som at «skråsikkerheten i en sak er ofte omvendt proporsjonal med kunnskapen om nevnte sak.»

Jo mindre du vet, jo mer tror du at du kan. På motsatt side er ofte virkelig kunnskapsrike mennesker ydmyke om kunnskap de ennå ikke har.

«De som var mest skråsikre var de som kunne minst, ifølge ny studie.» Mitt eget sitat, inspirert av Harald Eia.

OG TAXISJÅFØREN? Historien gikk egentlig sånn:

«Synd at de som vet hvordan landet skal styres allerede er opptatt med å kjøre drosje.»

George Burns var komiker. Han fikk sagt det, han.

LES GJERNE MER >> om LIVSMESTRING på PREACHER.no

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2018 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.