Tre politimenn ble fredag skadd av steinkastende demonstranter etter at israelsk museum stilte ut korsfestet Ronald McDonald

ISLAM Flere hundre ‘kristne’ demonstrerte fredag mot utstillingen av en korsfestet Ronald McDonald. Dette skjedde på Haifas kunstmuseum. Haifa er en av de største arabiske, og muslimske, byene i Israel, men også bahai og kristne bor her, sammen med lokale jøder.

Det er den venstreradikale avisa Ha’aretz som rapporterer dette på sine nettsider i dag, lørdag. I følge avisa er det kristne som står bak fredags-demonstrasjonene i en av Israels største muslimske byer, Haifa.

LIK og KOMMENTÉR >>
Hvis kommentarfeltet på bloggen er åpnet, lukkes det typisk etter to uker. Denne saken kan du likevel like, kommentere og dele fra Victor Skimmeland er Preacher.no på Facebook. Klikk her.

Tre politimenn ble lettere skadd av steinkastende demonstranter. Israels kulturminister krevde at kunstverket som står ustilt blir fjernet, og antydet også at den økonomiske støtten til museet kunne bli skadelidende om ikke kunstverket ble tatt ned.

KRENKET? Ronald McDonald? Jesus Kristus? Kunstverk i Haifa Museum of Art førte fredag til store opptøyer. Foto: Vilhelm Sjöström.

I følge Ha’aretz, som har mye til felles med norske Klassekampen, var det flere hundre kristne demonstranter som samlet seg foran Haifas kunstmuseum fredag ettermiddag for å demonstrere mot et kunstverk som viser en korsfestet Ronald McDonald under navnet «McJesus».

I følge politiet, skriver avisen, fikk tre politimenn hodeskader og ble kjørt til legevakten. Demonstrantene ble forhindret fra å ta seg inn i og rasere museet. En demonstrant ble arrestert etter opptøyene.

Det er den finske kunstneren Jani Leinon som står bak utstillingen som har stått i Haifa i flere måneder allerede som en del av utstillingen «Sacred Goods,» et engelsk ordspill på «Sacred Gods», hellige guder. Demonstrasjonene fant sted etter at noen kastet en brannbombe mot museet natt til fredag, og etter at Israels kulturminister Miri Regev hadde skrevet til museets direktør med krav om å fjerne kunstverket. Brevet ble kjent torsdag. Minister Regev hevdet at han hadde fått mange protester fra ‘de kristne’, uten å legge fram ytterligere dokumentasjon på hvem som hadde protestert.

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Med den svært høyre-orienterte regjeringen til Netanyahu, er kulturpolitikk et av områdene som stadig skaper oppstand. Haifa er den byen i Israel som har størst arabisk befolkning, og de fleste er muslimer. Det bor imidlertid også kristne arabere i Haifa. Demonstrasjonen sammenfalt med avslutningen på fredagsbønnen i de lokale moskeene, og det har altså ikke tidligere være protester fra lokale kristne i de flere månedene utstillingen har vart.

Museet påberopte seg kunstnerisk frihet, mens kunstneren begrunnet utstillingen med kunstnerisk kritikk av kommersielle virkemidler som til tider lå tett opp mot bruk av religiøse symboler.

HVA? Hva ville Jesus ha sagt om han ble plassert på McDonald’s? Foto: Public domain.

Selv har jeg én kommentar:

«Jepp. Hva gjør ‘kristne’ ute på gata i den arabiske byen Haifa på en fredag? Hvorfor demonstrerte de ikke etter gudstjeneste på søndag?»

Nei, forresten, jeg har visst en kommentar til:

«What Would Jesus Do?»

KORS. Ta opp din BigMac og følg meg. Det sa ikke Jesus. Men dette er heller ingen grunn til å demonstrere. Foto: Public domain.

Copyright © 2019 Victor Skimmeland er preacher.no.

En kommentar om “Tre politimenn ble fredag skadd av steinkastende demonstranter etter at israelsk museum stilte ut korsfestet Ronald McDonald”

  1. På privat melding fikk jeg denne responsen:

    «Jeg tenker det er god grunn til å protestere mot McJesus-utstillingen. Dette føyer seg inn i rekken over kulturradikale krefters angrep generelt på religion og vestlig kultur. Bra at Israels kulturminister vet bedre…..»

    Når folk sender privat melding framfor å kommentere i kommentarfeltet, respekterer jeg anonymiteten deres. Jeg følte likevel behov for å svare. Og dette svarte jeg:

    «Poenget er at de stempler kristne, men det var ikke kristne som kom fra gudstjeneste fredag ettermiddag.»

    Så fikk jeg sagt det.

Det er stengt for kommentarer.