Gud eller ingenting

MANDAKT Fortsetter vi å lære barna våre at de kommer fra ingenting—at livet deres ikke har noen mening i det store universet—vil de aldri se livet som noe verdifullt.

Hør MANDAKTen: Gud eller ingenting (3:38)

Fortsetter vi å lære barna våre at de kommer fra ingenting—at livet deres ikke har noen mening i det store universet—vil de aldri se livet sitt som noe verdifullt.

Fortsetter vi å lære barna våre at de har rettigheter—til alt de ønsker seg—vil de alltid kreve akkurat det de ønsker seg. Uten å ta hensyn til andre.

Fortsetter vi å gi blaffen i Gud som har skapt oss i sitt bilde, gi blaffen i hensikten med livet, gi blaffen i livets verdi—så vil vi aldri kunne se andre mennesker som noe annet enn midler til å nå våre egne mål.

Tror vi at vi kom fra ingenting, at vi skal gå til ingenting, så lever vi for ingenting. Vi har bokstavelig talt levd for ingenting når livet en dag tar slutt.

Da er livet ditt ingenting.

SELV LEVER JEG FOR GUD. Han er den jeg ble født ut fra. Han skal jeg en dag reise tilbake til. Det var en mening i at jeg ble født. Når jeg dør, vil livet mitt ha hatt mening.

Jeg vil påstå en ting: Livet har ingen egenverdi om det ikke finnes en Skaper. Livet får ikke verdi bare fordi vi sier at livet har verdi. Livet får verdi fordi Gud har gitt livet verdi.

Så vil noen være uenige. De tror ikke på Gud. De hevder likevel at livet har enorm verdi nettopp fordi de ikke har et liv etter døden å se fram til.

‘Livet mitt har mening,’ sier de, ‘fordi jeg velger å leve et meningsfylt liv. Mitt liv er utrolig nettopp fordi atomene fra en for lengst død stjerne nå utgjør molekylene som er kroppen min. Jeg er spesiell nettopp fordi ingen gud kunne skapt tilfeldighetene som gjorde at nettopp jeg finnes i universet akkurat nå.’

Hører du hvor hult det lyder? Hører du hvor tynt det er? De omtaler livet som et mirakel, men nekter å godta at det finnes en Gud som har plassert dem her og nå. Men likevel skal livet være meningsfylt. Var livet meningsfylt for de millioner av arbeidere som slavet og døde da de bygget pyramidene? Vi vet knapt navnet på mange av kongene som ble begravet der.

LIVET HAR EN MENING fordi Gud har skapt deg. Enten du godtar det eller ikke. Livet har en mening fordi Gud både sendte deg ut i livet og en dag henter deg hjem igjen. Enten du godtar det eller ikke. Om du vil bruke evigheten sammen med Gud, velger du selv. Gud tvinger deg ikke. Men han skapte deg for å bruke tiden og evigheten sammen med deg. Det er hva som gir livet mening.

Når du har funnet meningen med livet, vil du snart også oppdage at meningen ikke er deg selv. Vi er ikke skapt for å leve for oss selv. Vi er skapt for å leve for andre. For hver-andre.

La oss be en kort bønn sammen i dag.

I Lukas leser vi at Jesus en gang var av gårde for å be. Da han var ferdig, spurte en av disiplene Ham: «Herre, lær oss å be, slik Johannes lærte sine disipler.»

Og Jesus svarte: «Når dere ber, skal dere si:

Far!
La navnet ditt lyse blant vårs,
og opprett riket ditt!
Gi vårs hver dag vårt daglige brød.
Tilgi vårs våre synder,
for også vi tilgir alle som er skyldige mot vårs.
Og bring vårs ikke inn i fristelsens vold.»

Denne oversettelsen er min egen, men det er det samme som står i Lukas 11:1-4. Det er samme innhold som i Fader Vår, slik vi leser den i Matteus 6:9-13.

Hør MANDAKTen: Gud eller ingenting (3:38)

FOR DEG SOM LESER bloggen og ikke hører MANDAKTen som podcast, anbefaler jeg en kikk på denne YouTube-videoen: Meningen med livet på seksti sekunder.

LES >> Flere MANDAKTer på preacher.no


Følg oss på Facebook!
Klikk her og trykk LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2019 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.