Livets koffert

MANDAKT I dag kommer kofferter i mange mulige farger, fasonger og størrelser. Alle har en vesentlig egenskap til felles: De gir rom for noe. De kan inneholde litt, mye, eller faktisk være helt tomme.

Ingar Clausen er fast gjest på bloggen PREACHER.no. I dag leser han MANDAKTen for deg.

Hør MANDAKTen: Livets koffert (3:46)

HUSK >> LIK og FØLG PREACHER.no på Facebook

I livsreisens koffert finner du kanskje skuffelser og slit, men også ett og annet lyst øyeblikk. Kanskje har du flest halvveis grå erfaringer som du mener er fullstendig uinteressante for andre enn deg selv. Og knapt nok det. Ikke noe som andre behøver å vite om.

Men saken er jo at ingen har en tom livskoffert. Heller ikke du. Hvis du er kvinne, har du mange følelser og erfaringer du kanskje får bearbeidet best ved å snakke med venninner.

Menn må i mange tilfeller få hjelp til å snakke om det rommet i kofferten som har egen glidelås—det rommet der de har plassert det skjulte livet.

Mange bruker kunstige stimuli til hjelp på reisen gjennom livet. De mangler kanskje den viktige erkjennelsen av at livets humpete reise skal leves—fordi det er nettopp dette livet er: LIVET!

NÅR DE ÅPNER KOFFERTEN underveis for å kontrollere eller bruke innholdet, opplever mange en følelse av mismot. De får depressive tanker. De er ikke fornøyd med karriere eller ektefelle.

Noen sleper en tung koffert bort til gjerdet for å se om det er grønnere på den andre siden. Skuffelse igjen. Det var bare enda mer bagasje til kofferten.

I verdens mest solgte bok—sannsynligvis også den mest leste—Bibelen, finner både du og jeg gode råd om vår egen koffert. Du mener kanskje at Bibelen er for gammel, men det er feil. Den er mer aktuell for moderne mennesker enn noen annet som er skrevet. Bare les:

«Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile!»
—Matteus 11:28

TA JESUS PÅ ALVOR når du har lest dette. Si det høyt. Eller, om du er redd at andre enn Han skal høre deg, så hvisk det:

«Jesus, du har sagt at jeg skal komme til deg med livskofferten min. Den har blitt for tung. Jeg har tryna, jeg har skuffa mennesker og meg selv. Og så har jeg et ørlite håp om at det du har sagt, også kan stemme i min situasjon. Han som hang på korset ved siden av deg, hadde jo et håp.

Jeg har også noe som minner om et håp, om hjelp fra deg.

Hjelp meg Jesus. Ta kofferten min.

Amen.»

LES OGSÅ >> «Forbryteren på korset»
LES og LYTT >> Flere MANDAKTer på preacher.no

Hør MANDAKTen: Livets koffert (3:46)


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2019 Forfatteren. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.