Fem enkle bønner som Gud svarer på

MANDAKT For noen er bønn en religiøs øvelse hvor svaret ikke betyr så mye. For andre er bønnen meningsløs om de ikke får svar. Jesus er ganske tydelig på at de som ber, får svar. «Be, og dere skal få,» sa han. Kanskje på tide å teste Jesus i praksis?

For noen år siden begynte jeg å be mer systematisk. Jeg begynte også å ta notater fra bønnene jeg ba, og ikke minst noterte jeg resultatene. Fra da av sluttet bønn for alvor å være en religiøs øvelse.

Joda, jeg har hørt kirkefolk som argumenter mot bønn. En påstod at bønn kunne være overgrep. Flere har påstått at Gud ikke trenger noe fra oss, for selv har vi likevel ikke noe å gi Ham. Og enda en har påstått at det er arrogant å tro at Gud vil svare når det er så mange som har behov. Det spiller ingen rolle. Jesus utfordrer oss til å be. Jeg tar utfordringen. Gjør du?

— Be, og dere skal få, sa Jesus. (Matt 7:7-8)

>> HUSK: LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

Bønn er egentlig veldig enkelt. Tar vi Jesus på alvor, så har Han altså allerede utfordret oss til å be. Men — hva er bønn?

I kirka er det vanlig å lese opp korte, innøvde bønner en gang i løpet av gudstjenesten, kanskje med tillegg av en syndsbekjennelse og et Fader Vår. Bønnene er gjerne store, fine og runde. Vi ber for fred i verden. For alle barna på jorda. Om at ingen skal sulte.

Det er ikke vanskelig å høre Jesus svare. Han roper tilbake til oss gjennom hele Bibelen.

— Dere kan skape fred. Slutt å krige! Dere skulle dele med dere så ingen trengte å sulte! Og barna, ber dere til meg så dere slipper selv?

Joda, alt dette er ting Jesus allerede har snakket om og bedt oss om å gjøre noe med. Bare se. Her finner du noe av det:

34‘Kom hit, dere som er velsignet av min Far, og ta i arv det riket som er gjort i stand for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. 35 For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; 36 jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.’Matt 25:34-36

Hvilke bønner skal vi be, da?

OK, du kjenner allerede til Fader Vår. (Matt 6:9-13) Den kan du be. Her får du i tillegg noen bønner til som garantert virker.

Bønn er nemlig så enkelt at vi rett og slett kan be Gud om ting Han allerede har lovt å gjøre hvis vi ber.

1. Tilgi meg

Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett.1Joh 1:9

2. Hjelp meg å bli bedre kjent med Deg, Jesus

Men dette er pakten jeg vil slutte
med Israels hus i dager som kommer,
sier Herren:
Jeg legger min lov i deres sinn
og skriver den i deres hjerte.
Jeg skal være deres Gud,
og de skal være mitt folk.

Da skal ingen lenger
undervise sin neste og sin bror
og si: «Kjenn Herren!»
For de skal alle kjenne meg,
både små og store, sier Herren.
For jeg vil tilgi skylden deres
og ikke lenger huske synden.
Jer 31:33-34

3. Gi meg visdom

Om noen blant dere mangler visdom, skal han be til Gud, som villig og uten å bebreide gir til alle, og han skal få.Jak 1:5

>> LES og LYTT: Flere MANDAKTer på preacher.no

4. Gi meg kraft til å gjøre det Du ber meg om, Jesus

Her var vi inne på disse bønnene om fred på jorda, mat til alle barna og sånn. Disse tingene som Jesus allerede har bedt oss å gjøre noe med. Ikke bare snakke om. Se her, du kan få hjelp med viljen også.

Mine kjære, dere har jo alltid vært lydige mens jeg var hos dere. Så vær det enda mer nå når jeg er borte, og arbeid på deres egen frelse med respekt og ærefrykt. For det er Gud som er virksom i dere, så dere både vil og gjør det som er etter Guds gode vilje.Fil 2:12-13

5. Hjelp meg å dele evangeliet med andre, Jesus

Dette er kanskje den tøffeste for noen. Dele historien om Jesus med andre mennesker? Helt fram til slutten?

Og dette evangeliet om riket skal forkynnes i hele verden til vitnesbyrd for alle folkeslag, og så skal enden komme.Matt 24:14

Hvordan vet du at Gud svarer?

Ja, hvordan vet du at Gud svarer disse fem bønnene? Og de mange andre Han har bedt oss om å be? Hvis du husker teksten i begynnelsen, sa Jesus rett ut at den som ber, han får. Det er et løfte du kan teste Gud på. Så enkelt er det.

Du kan be om hva som helst.

Min erfaring er at Gud svarer i hovedsak på tre forskjellige måter.

 1. Ja, klart det.
 2. Nei, og du veit bedre.
 3. Vent litt, jeg har noen andre planer som må klaffe først.

Gud lover å svare, så da kan du regne med svar.

Så enkelt. Du trenger ikke lage religion av det. Det er bare å prøve.


Følg oss på Facebook? Klikk her, og trykk deretter LIK og FØLG på sida du får opp!

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2019 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.

2 kommentarer om “Fem enkle bønner som Gud svarer på”

 1. Kjære Preacher,
  Dette var en av de aller beste oppfordringene til bønn som jeg noen gang har lest/hørt.
  Men så var det problemet med å få de som ikke vil ha noe med GUD å gjøre, til å tenke seg om, og så si fram en enkel bønn som: GUD, hvis du er til, så gi meg et tydelig tegn på det, sånn at jeg klarer å tro på deg!

  Kanskje de overhodet ikke vil vite om en kjærlig GUD som elsker dem til deres siste dag….
  Men jeg er enig med deg, HAN IKKE BARE HØRER, MEN SVARER TIL STADIGHET! Tilfeldigheter?? Nei GUDFELDIGHETER.!

  • Så enig, kjære Ingar.

   Vi trenger heldigvis ikke lage noen tung teologi om bønn. Vi trenger bare å teste det. (Prøv meg, sa Jesus. Jeg tar utfordringen.)

   Ellers har du sikkert hørt en og annen vandrehistorie om kristne som snakket så mye om bønn og viktigheten av å be — at de helt GLEMTE å be ?

Det er stengt for kommentarer.