Finnes det mirakler?

KAMPEN MOT KREFTEN Finnes det mirakler? Ja. Og, kan du også finne dem? Kanskje ikke om det kun er mirakler du leiter etter. Selv Paulus kan se ut til å gjøre narr av de som bare leter etter noe så begrenset.

Det er i dag, lørdag, det skjer. Først boklansering om miraklene etter Olav den Hellige, deretter det siste Vestfrontmøtet i årets Olavsfest. Håkon Haugsbø stiller panelet spørsmålet: «Finnes det mirakler?»

Det er i dag også nøyaktig fire år siden jeg fikk uhelbredelig kreft med spredning til hjernen, skjelettet, lungene og lymfekjertlene. Jeg kulle dø i løpet av få måneder.

Du som har fulgt meg en stund, vet hva jeg vil svare på spørsmålet over. Mitt svar er: Ja!

(Programmet for Vestfrontmøtet i dag kl. 13:00 finner du nederst i denne saken. Kan også høres på NRK P2.)


>> HUSK: LIK og FØLG meg på FACEBOOK

DET VAR PAULUS, ja. Gjør han virkelig narr av de som bare leter ett mirakler? Det kan se sånn ut. Han deler oss opp i de to gruppene som var vanlige for jødene—jøder og grekere. Av og til var det hebraiske-talende og gresk-talende jøder, andre ganger var det jøder og hedninger, slik det gradvis ble mer vanlig å kalle dem etter hvert som stadig flere hedninger ble kristne.

Jødene søkte i miraklene, men hedningene søkte i filosofien, skrev Paulus. Har egentlig så mye forandret seg til våre dager?

Riktignok er det ikke så lett å skille mellom jøde og hedning lenger, men vi finner ganske enkelt de samme hovedtypene i kirkelandskapet fremdeles. Vi finner de som søker tegn, opplevelser og mirakler, og vi finner dem som søker kunnskap, visdom og filosofi.

Så gjør antagelig Paulus narr av det hele. Ingen av dem finner likevel det de er ute etter. Det er nemlig Jesus som er målet for jakten, men for både ‘jødninger’ og ’hedninger’ er Jesus bare tull og tøys, en ‘dårskap,’ med Paulus’ egne ord. Jesus—det er bare for enkelt, det.

«Hvor er da de vise, hvor er de skriftlærde, hvor er denne verdens kloke hoder?» spør Paulus. (1Kor 1:20)

«Jøder spør etter tegn, og grekere søker visdom,» forsetter han, før han roper høyt:

«MEN VI FORKYNNER EN KORSFESTET KRISTUS!» (1Kor 1:22)

Det er ikke i miraklene dere frelsen finnes! Det er heller ikke i kultur og filosofi! Dere snubler deres egne føtter dere dere subber gatelangs, blinde som dere er, synes å være ordene fra Paulus.

OK, den siste setningen lånte jeg egentlig fra Jesus selv. (Matt 15:14)

Men Paulus er inne på det samme.

«Han er en snublestein for jøder og dårskap for hedninger, men for dem som er kalt, både jøder og grekere, er Kristus Guds kraft og Guds visdom.» (1Kor 1:23)

JESUS SIER DET SELV. Søk meg, og du skal få både mirakler, under og tegn—eller filosofi, kultur og kunst.

«Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg.»
—Jesus i Bergprekenen (Matt 6:33)

Allerede kong Salomo visste det. Han kunne få hva han ville. Gud sa: «Be om hva du vil. Jeg skal gi deg det!» (1Kong 3:5) Salomo nøyde seg med Gud. Det var all den visdom han ønsket deg. Så fikk han alt det andre likevel. Langt liv, rikdom, ære, seier over alle fiender.

Det var til kong Salomos løfte til oss utlendinger fra land langt borte, sett fra Salomos bosted, at jeg klamret meg fast da jeg stod ved restene av templet i Jerusalem og hvisket:

«Hør her, Gud! Jeg skal dø. Jeg trenger et mirakel.»

LØFTE. Da Victor Skimmeland fikk beskjed fra legene om at det ikke var mer de kunne gjøre for han, grep han tak i et løfte fra kong Salomo og dro til Jerusalem. Foto: Privat.

I løpet av ei uke hørte jeg ikke noe svar, men jeg gikk like fullt med en kreftverkende kropp til templet og ba hver dag i ei hel uke. Morgen, middag og kveld. Jeg satte meg på en benk og leste i Bibelen. Så kapitulerte jeg og reiste hjem til Norge. Jeg gav opp å søke etter helbredelse, men jeg glemte ikke det viktigste for meg. Om jeg skulle leve eller dø, så hadde jeg Jesus. Jeg leste om Jesus. Jeg snakket med ham. Det forsvant ikke.

Se bildene fra min Jerusalemsreise på Facebook (klikk her).

SÅ KOM JEG TILBAKE til Norge, og sykehusene tok nye bilder og blodprøver.

Du kan tro jeg ble overrasket da min nye kreftlege fortalte meg at de ikke fant spor av kreft noe sted. Og sånn har det vært siden 31. august 2016.

Jeg hadde fått mitt mirakel.

Min pilegrimsreise hadde gått til restene av kong Salomos tempel i Øst-Jerusalem. Dette sa kong Salomo da han innviet templet:

«41 Det kan også hende at fremmede (utlendinger, ikke-jøder) som ikke hører til ditt folk Israel, kommer fra et land langt borte (Norge) for ditt navns (hans navn er Jesus) skyld. 42 For de skal få høre om ditt store navn, din sterke hånd og din utstrakte arm. Når de så kommer og ber, vendt mot dette huset (i retning templet), 43 da må du høre dem i himmelen der du troner, og gjøre alt det de roper til deg om! (Han gjorde alt jeg ropte om: Barn, helbredelse.) Slik skal alle folk på jorden lære navnet ditt å kjenne (jeg bli misjonær, nå vitner jeg, preker og blogger på flere språk til alle kontinenter), og de skal frykte deg (frykt er ikke redsel, men ærefrykt, respekt, tilbedelse) slik ditt folk Israel gjør, og vite at navnet ditt er nevnt over dette huset som jeg har bygd.»
—1. Kongebok 8:41-43


OLAVSFEST. Victor Skimmeland er paneldeltaker når spørsmålet ‘Finnes det mirakler?’ blir forsøkt besvart. Her foran en gjenskapning av da Vincis nattverden på Royal Garden i Trondheim. Foto: Privat.

Vestfrontmøtet ledes av Håkon Haugsbø og sendes på NRK P2 (DAB+ og Internett-radio) fra kl. 13:00 lørdag 3. august (Lille-Olsok):

Finnes det mirakler?

Nidarosdomen har eksistert i snart 1000 år på grunn av et påstått mirakel. I vår moderne tid kan utallige mennesker fortelle om mirakuløse erfaringer. Finnes det mirakler?

Deltakere:

  • Gunnhild Røthe (religionshistoriker med doktorgrad på olavsmirakler)
  • Arne Berggren (forfatter og katolikk)
  • Victor Skimmeland (ble helbredet for kreft etter besøk i Jerusalem)
  • Charlotte Rørth (ateistisk journalist som møtte Jesus)
  • Jan-Olav Henriksen (teologiprofessoren som fikk varme hender)

Program for Olavsfest 2019 her.


LES OGSÅ:

>> Vil du heller snakke med meg? Bruk Facebook Messenger


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no og er på Facebook med sida Victor Skimmeland er preacher.no. © 2019 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.