Så vanvittig enkelt å bli frelst. Om du bare dropper de selvoppnevnte ekspertene.

MANDAKT Jesus gjorde det vanvittig enkelt for folk å bli frelst, selv om det ikke høres sånn ut på alle de som liker å kalle seg for «frelste». Som fariseerne på Jesu tid elsket å gjøre det vanskelig for folk flest å finne Gud, er det dessverre folk som synes det bør være vanskelig i dag også. ‘Vi burde gjøre mer for å fortjene Jesus,’ er greia deres. Men Jesus gjorde ikke frelse til noen konkurranse om å være best. Han gjorde det ikke en gang til et spørsmål om å gå i kirken.

Jesus snakker om masse, men det finnes også mange tema han aldri rakk å dekke. Til disse fikk vi Den hellige ånd, sa Jesus — en helt egen del av Gud som ville rusle rundt med oss når Jesus selv hadde reist. Altså, om vi bare ville ha Ånden. Det var frivillig.

Det Jesus likevel snakka om, var viktig. Mye viktig. Jeg laget meg for ei tid siden ei liste over de viktigste tingene. Lista kan helt sikkert diskuteres, og det er det nok mange som vil gjøre med stor glede også, om du deler denne MANDAKTen med dem.

HER FÅR DU LISTA:

På tredjeplass: Guds rike! Jesus snakka ikke om at Guds rike en gang skal komme i framtida. Nei, Guds rike var her allerede. Hvordan ville vi bygge videre på det?

Herpe det, som i… hærverk? (Sug litt på ordet ‘hærverk’, du, så skjønner du hvem som gjør sånt. Nei, det er ikke Jernbaneverket. Heller ikke tannverk.) Eller, vil du bygge videre på det du allerede har fått? Jesus snakka mye om å være god mot andre. Verden blei nemlig litt bedre om du valgte å være god. Særlig når andre ikke fortjente det, men du var god likevel. Et glass drikke. En klem. Et smil. Eller noe mye mer, selv om det skulle koste deg inn til beinet.

På andre plass: Helvete. Pang! Deler du dette med de rette personene, er noen som får vann på mølla.

Noen vil fryde seg, for noen har fortjent helvete, mener de. Andre får vann på mølla og vil bortforklare det hele. Og jeg er nok en idiot som i det hele tatt nevner det.

Men de går glipp av det beste om de slutter å lese nå. For…

PÅ FØRSTEPLASS: Jesus ville at ALLE skulle bli frelst!

Jesus ville ikke at noen skulle komme til helvete? Han ville ikke at noen skulle gå fortapt? Nå må du lese videre, for det er nøyaktig hva Jesus sa. Alle frelst! Faktisk.

Men, frelst? Dette litt klamme ordet som får deg til å tenke på bedehuset? På alt du må slite deg gjennom med folk og former du ikke orker tanken på. Eldgamle salmer. Synd og skam.

Så var det ikke sånn Jesus gjorde det. Det er sånn vi mennesker har klart å ødelegge det aller beste Gud hadde til oss. Vi har gjort Jesus til noe helt annet enn det han var. Det klarte vi fordi folk flest ikke kunne lese, så noen måtte fortelle dem hva Bibelen sa. De fortalte ikke alltid det som stod.

Selv vi som har brukt storparten av livet på et eller annet bedehus — slapp av, jeg blei sjæl kasta ut for femten år siden av pastoren fordi jeg etter hans mening ikke passa inn — vi har skjønt at det ofte er noe galt med bedehusene.

«Kom som du er, og bli som oss,» brukte vi å gjøre narr av våre egne former.

For da Jesus gikk rundt på jorda, skilte han ikke mellom de som var frelst og røkla. Sånne skiller fant vi på. Ja, vi leser faktisk i Bibelen at de begynte allerede kort etter at Jesus døde. Klikk på lenken og les om menigheten i Antiokia. Ett vers. (Apg 11:26)

Hva er egentlig frelse? Wikipedia byr på en lang og religiøs forklaring som kan du kan lese her. Så skal du få den korte. På Jesu tid tenkte soldater som blei tatt som krigsfange dette: De blei frikjøpt fra fienden. De blei frelst. Så enkelt. Og så klarer vi likevel å gjøre det så komplisert og religiøst.

HVA ER DET MED «OSS OG DEM»? Jesus gjorde det nemlig tydelig — hans business var frelse for alle. Ikke «oss» og «dem».

«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham,» sa Jesus om seg selv en sein nattetime over et glass med en av de viktigste i samfunnet, en mann som kunne loven. Nikodemus. (Joh 3:16-17)

Så fortsetter Jesus med enda noen ord til denne mannen som var vant til en arbeidsdag fylt med ord — og som gjerne endte i dom. Eller frifinnelse.

«Den som tror på ham, blir ikke dømt. Den som ikke tror, er allerede dømt fordi han ikke har trodd på Guds enbårne Sønns navn,» sa Jesus. (Joh 3:18)

Jesus dømte ikke. Han konstaterte bare en helt grunnleggende sannhet for denne advokaten — bibeloversettere insisterer ennå på å kalle ham for ‘skriftlærd’, men glemmer å fortelle at den tidas skriftlærde var advokater og dommere. De skilte ikke mellom Guds bud og samfunnets lover på den tida.

«Og dette er dommen: Lyset er kommet til verden, men menneskene elsket mørket høyere enn lyset fordi deres gjerninger var onde. For den som gjør det onde, hater lyset og kommer ikke til lyset, for at hans gjerninger ikke skal bli avslørt. Men den som følger sannheten, kommer til lyset, så det skal bli klart at hans gjerninger er gjort i Gud.» (Joh 3:19-21)

SA JEG FORRESTEN AT JESUS DRAKK VIN med Nikodemus? Jepp, Jesus drakk vin. Alt for mye også, ifølge fariseerne, akkurat som han fråtset. Les selv. (Luk 7:34) Så viktig var det for Jesus at vi skulle huske ham at han ba oss minne ham med vin! (Luk 22:20) Tro meg — du hører disse ordene fra en selvvalgt avholdsmann som ikke er motstander av vin.

Det er veldig enkelt å bli frelst, sa Jesus. Du kan fikse det her og nå.

Gjør som Nikodemus. Inviter Jesus på besøk. Jesus kommer. Det har han nemlig lovet.

«Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg.» (Åp 3:20)

Ta en ærlig prat med Jesus der du sitter.

Du kjenner at du fikk litt motstand nå, ja? Som om noen ikke vil at du skal?

Prat med Jesus likevel. Hva er det verste du kan oppleve?

Det beste du kan oppleve er, ja, at du blir frelst. Dét er nemlig veldig enkelt. Har du problemer med å tro det, så les bare om igjen det jeg skreiv lenger opp. Det er Jesu egne ord.

Og et godt råd: Ikke hør på dem som har fortalt deg hvor vanskelig det er. Hør for all del ikke på de som advarer deg mot ‘de dærre Jesus-greiene’. Hva i all verden har de imot dette? De vil selv ikke ha noe med Jesus å gjøre, de kjenner ikke Jesus, men de vet alltid hvorfor du skal si nei til en prat med ham? Særlig…

Så vanvittig enkelt å bli frelst. Om du bare dropper de selvoppnevnte ekspertene.

Det var det.

>> Vil du heller ha en prat med meg? Bruk gjerne Facebook Messenger til å ta kontakt.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert © 2019 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.