Nessa til besvær

AKTUELT I et nylig sendt TV2-program fikk presten Ludvig Nessa møte bloggeren Sophie Elise. Temaet var abort. I sin tid sto Nessa sammen med Børre Knudsen og Per Kørner i kampen mot fri abort.

Fra organisasjonen Menneskeverd er det kommet sure reaksjoner. Nessa polariserer abortdebatten. Han er ikke representativ for dem som ‘definerer seg som livsvernsforkjempere.’ (Mari Elisabeth Selbekk i Vårt Land 5.9.)

Nå kjenner ikke jeg Menneskeverd. For alt jeg vet, er dette en tung aktør i debatten om abort. Altså har jeg oversett noe. Jeg vil likevel kommentere denne saken.

UKEPLAN >> PREACHER.no følger stort sett en ukeplan. Dette bidraget kommer fra en av våre jevnlige LØRDAGSgjester.

FOR KORT TID SIDEN hadde jeg et faglig oppdrag i Tromsø. Jeg mintes da et tidligere besøk i byen for tiår tilbake. Siden jeg bisto Børre Knudsens advokat Johan Hjort på det kirkerettslige og teologiske feltet, var jeg til stede da tvisten mellom Knudsen og staten kom opp for lagmannsretten i Tromsø. Sakens realia og formalia lar jeg ligge.

Det som sitter brent inn i mitt sinn, var Knudsens partsforklaring overfor retten. Han åpnet med å si at han var prest, derfor var det naturlig for ham å begynne med Guds Ord. Og så leste han fra Lukas 2,39-44:

«Noen dager senere dro Maria av sted og skyndte seg opp i fjellbygdene, til den byen i Juda hvor Sakarja bodde. Der gikk hun inn til Elisabet og hilste på henne. Da Elisabet hørte Marias hilsen, sparket barnet i magen hennes. Hun ble fylt av Den hellige ånd og ropte høyt: `Velsignet er du blant kvinner, og velsignet er frukten i ditt morsliv. Men hvordan kan det skje at min Herres mor kommer til meg? For da lyden av din hilsen nådde øret mitt, sparket barnet i magen min av fryd.»

En merkelig tekst å lese i en norsk rett. Det ble merkbart stille. Børre stod der som et vitne for den verdslige makten. Det han vitnet om, var Guds frelse, Guds Sønn inkarnert i Jesus allerede fra unnfangelsen av i Marias skjød. Her ble den skapelsesgitte humaniteten knyttet sammen med inkarnasjon og mariologi. Dette var utgangspunkt og fundament for Børre Knudsens kamp. Og Ludvig Nessa fulgte Børre helt inn i glattcellen.

HUSK >> LIK og FØLG Preacher.no på Facebook

SELVSAGT ØNSKER INGEN i samfunns- eller kirketoppen at abortsaken skal polarisere. Den norske kirkes biskoper stiller seg, når alt kommer til alt, bak friabortloven. Å ta fatt i denne loven bryter med den politiske og kirkelige etikette. Men i en rekke andre saker er det fritt frem for polarisering. For kort tid siden sto noen tusen foran Stortinget og brølte for å få stoppet naturødeleggelsene i vår moderne verden. ‘De Grønne’ går stadig frem. Man kjemper for en lykkelig fremtid for sin generasjon. De fleste tar det som selvsagt, at abortlovens menneskefiendtlige naturødeleggelse skal få fortsette.

Det er ingen klimakrise vi opplever. For jordens klima kan ikke havne i noen krise. Det vi opplever, er en kulturkrise. Den moderne abortpraksis er en del av den.

Artikkelen ble først publisert på Bernt T. Oftestads Facebook-profil. Du kan delta i debatten der.

LES >> Flere aktuelle kommentarer fra Bernt T. Oftestad
SE >> Ludvig Nessa postet VGTV’s dekning av møtet med Sofie Elise på sin egen Facebook-profil

Gå ikke glipp av viktige nyheter. FØLG og LIK oss på Facebook. DEL med dine venner. Og meld deg på vårt gratis, reklamefrie NYHETSBREV.

 
Bernt T. Oftestad var min professor i kirkehistorie på Menighetsfakultetet Vitenskapelig Høgskole (MF). Oftestad publiserte dette innlegget først på sin egen Facebook-profil. Vi gjengir teksten med tillatelse.


Bildetekst:
ABORT. Bernt T. Oftestad er igjen lørdagsgjest på PREACHER.no. Han gir her en kommentar til Ludvig Nessas abortkamp, som Oftestad mener skiller seg fra den Børre Knudsen var forkjemper for.

Copyright © 2019 Forfatteren og Victor Skimmeland er preacher.no