Ukeplan

PARTNER Deler av livet har jeg jobba i undervisning. Både i offentlig skole, og i halvstatlig og etter hvert ikke fullt så statlig kirke. Dessuten har jeg mange år bak meg som selvstendig næringsdrivende, hvor jeg for en stor del underviste.

Jeg har et nært og kjært forhold til planer. Ikke fordi jeg ville, men fordi jeg måtte. Da måtte det også være bedre å elske det man gjorde, tenkte jeg.

Sånn tenkte jeg denne uka også. Bloggen har nå begynt å finne sin form. Vi skriver fortsatt for hedninger (tygg på den definisjonen, du), og i likhet med Jesus er vi svært aktive i sauejakta. Selv i forholdet til fariseere og syndere, likner vi nok mer på Jesus.

Litt mer konkret: ÅRSPLANEN min, som bare er en bleik skygge av kjerkas årshjul og Guds årstider, er ikke veldig definert. Jeg har likevel noe på plass.

Jeg skreiv mye om jula til JUL, og en god del om påsken til PÅSKE. Av og til treffer jeg blink på andre årstider også. Jeg satte til og med ned farta i sommerferien. Akkurat som Jesus ville ha gjort. Hvis han hadde hatt sommerferie.

UKEPLANEN er minst like viktig. Rytmen gjennom uka har vært til dels forutsigbar, og nå skal den bli tydeligere. Eller, mer forutsigbar.

Her er hva jeg landa på, så langt.

Hver MANDAG, ny MANDAKT

Jeg var litt usikker på dette ordspillet da jeg introduserte det i 2017, men det ble godt mottatt av leserne: Ny uke. Ny mandag. Ny MANDAKT ?? (Klikker du–på lenka–får du opp så mange mandakter du vil ha.)

Tilfeldig TIRSDAG

Eller ustruktuerert ukedag, om jeg skal holde meg til bokstavrim. Allitterasjon. Selv med en strukturert plan for hele uka, må jeg ha noen unnskyldninger for tilfeldige krumspring som ikke så lett lar seg sortere.

Aktuelt, kommentarer, nyheter. Dette vil stå i sentrum på tirsdagene. Da veit du altså hva du kan vente deg. Så er det likevel sånn at nyheter er ferskvare, så nyhetene kan dukke opp på alle de andre ukedagene også. Aktuelt noen dager for seint kan fort være uaktuelt.

Omsorg på ONSDAG

Min kollega Ian Vik, som driver livssynsbloggen Pilegrims Vandrer,
tente på ideen MANDAKT og introduserte selv refleksjOnsdag for sin blogg. Han spurte om det var greit—noe jeg selvfølgelig ikke bestemmer—men for ordens skyld: Det var greit. Skulle så jeg rappe hans ide?

«Plagiat er den mest oppriktige formen for smiger,» skreiv Oscar Wilde. Skulle jeg kopiere Vik? I siste øyeblikk landa jeg, under tvil, på et nei. Jeg hører at min løsning er dårligere enn Viks, men den blei min. Dessuten kan alt forandres så snart bedre ideer melder seg. Jeg rapper altså ikke ideen, men prøver meg på en større, diakonal bruk. Kanskje onsdag blir ujælps-dagen, for å si det som vi pratær på Vessia. På fagspråket kaller min gamle arbeidsgiver “ujælpa” for diakonal bistand. Og diakoni på norsk er altså omsorg. Kanskje diakOnsdag?

Teologi på TORSDAG

Tung teologi forvist til torsdag? OK, da.

Funny FRIDAY

PREACHER.no holder seg med et lite knippe mer eller mindre vellykkede humorister. Vi deler på moroa. I 2019 skal vi prøve å fokusere. Altså ikke så mye tull på resten av ukedagene. Men fredag er fritt fram. Her er humoristene på PREACHER.no.

LØRDAGsgjestene inntar bloggen

Vi har over et dusin gjesteskribenter som bidrar til PREACHER.no. Noen bidrar ofte, som Ingar Clausen. Noen bidrar sjeldnere. I 2019 setter vi av lørdagene til gjestebloggere. I hovedsak. Du vil få alt—fra humor og handling—til politikk og poesi.

SØNDAGens tekst

…har fulgt bloggen i over ett år. Vi fortsetter. Siden kirkeåret i praksis gjentar seg selv etter tre år, har vi ennå litt tid før vi må finne på noe nytt.

Seint søndag kveld kommer dessuten ukas nyhetsbrev. Eller ikke. Alt som skjer på søndag, er skrevet tidligere. Etter tjue år i misjon og kirke synes jeg at jeg fortjener søndagsfri.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2019 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.