Café con Dios: Kirkens kafe gir forfriskninger til kroppen etter at ånden har fått påfyll i gudstjenesten

COLOMBIA Helt fra starten har Barnekirken i Bogotá budt alle som kommer innom på forfriskninger. Kafeen Café con Dios er åpen når det er aktivitet i kirken, men aldri i kirketida.

For noen er kafeen et hyggelig sted for kirkens faste medlemmer, mens andre ser på kafeen som en måte å skape inntekter til fellesskapet på. Noen er også tvert uenige i det de kaller ‘handelsvirksomhet i templet.’ Der det finnes colombianere, er det også alltid meninger.

   >> LEER EN ESPAÑOL | LES PÅ NORSK

Vi intervjuet to kirkegjengere eller søndagens gudstjenesten. Vi spurte Nubia Mireya Mera og Adriana Ramírez hva de mener om kafeen Café con Dios.

(Teksten er utarbeidet i fellesskap av Tania Alejandra Chaves, som er student i journalistikk, og lærer Victor Skimmeland.)

HUSK >> Klikk HER for å bli en (fot)følger av Victor Skimmeland er PREACHER.no på Facebook

Fru Mera er aktivt medlem i kirken og kjenner godt til kafedriften. Hun støtter tilbudet fullt ut.

“Joda, jeg liker det absolutt, for kafeen samler oss og barna til en brus eller kaffe,” svarer hun på vårt spørsmål om kafeen fyller noen hensikt. Hun er fornøyd med at kafeen er åpen etter kirketid, både etter de voksne gudstjenester og barnas møter. Hun skulle likevel ønske at kafeen hadde et større utvalg mat og nevner blant annet ferdigpakket, arepa, empanada og kaffe med melk.

”Kafé ikke noe problem”


Blant pastorene i Colombia er også de som er helt imot kafe i kirkene fordi dette skal være handelsvirksomhet i templet, slik det var på Jesu tid (jf. Johannes 2:13-16).

Er dette et problem i vår kirke, spør vi.

“Nei, for det er ikke åpen salg ut mot gata, og de ter heller ikke åpent hele tida, kun når det ikke kolliderer med gudstjenester og andre møter,” uttrykker fra Mera.

Hun synes kafeen kan fortsette som nå, men legger til:

“Jeg vil anbefale kirken å få et bedre utvalg. Når gudstjenesten er slutt, bør det umiddelbart være mulig å få seg både en kopp kaffe og noe å spise, hvis man ønsker det. Så kan vi få inn penger på salg også. Men bare etter gudstjeneste.”

”Vi blander ikke catedral og børs!”


Adriana Ramírez er ikke fast kirkegjenger, men var innom på besøk denne søndagen. Hun er uenig med fru Mera.

“Nei, for meg har templet kun én oppgave, og de ter å tilbe Gud. Så jeg tenker at dette ikke er stedet hvor vi skal drive salg. Det finnes en tid og sted for alt, og salg kan vi drive andre steder.”

Fru Ramírez innrømmer imidlertid at det kan være tilfeller hvor kirken kan trenge møteplasser som nå dekkes av kafeen.

“Men jeg er fortsatt uenig i at vi skal drive med salg inne i en kirkebygning,” mener denne søndagsgjesten som altså er kritisk til kirkens praksis. På vei ut deler hun gjerne en mening til.

Alle er visst enige


“Jeg tror at om det likevel skal være kafe i kirken, må den kun være åpen så den ikke kolliderer med kirketid, for målet med kirke er jo å søke Gud.”

Vi spør pastor Alexis Jiménez, som er helt klar i sin mening.

“Det er jo nøyaktig hva vi gjør nå. Meningene til fru Ramírez har vært praksis i kirken helt siden vi startet opp.”

Uten at de dermed har skjønt det, ser det ut til at alle er enige i hvordan kafeen drives nå.

Kan vi få invitere deg som leser til Café con Dios også?

Foto:
KAFÉ. Café con Dios byr på forfriskninger etter kirketid, og til alle besøkende i kirken. Foto: Victor Skimmeland.

LES FLERE >> artikler fra Colombia her

COLOMBIA Copyright © 2019 Victor Skimmeland er PREACHER.no og forfatteren.