Dagens video-kåseri for katolikker og statskirkefolk

KAMPEN MOT KREFTEN Det er tidlig onsdag morgen, og snart skal jeg operere bort en klump i høyre lår. Kreftlegen er bekymra. Det er ikke jeg. Hvis du har fire minutter, så får du her historien om sykehuskrigen mellom lutheranere og katolikker i lille Porsgrunn. Samt bittelitt om hvordan jeg blei helbreda fra uhelbredelig kreft.

Jeg delte en video på Facebook klokka halv åtte i morges. Du finner Facebook-posten her. Om du heller vil se klippet jeg la ut på YouTube (der trenger du ikke innlogging), kan du se det i ruten under. Og vil du helst lese teksten jeg snakket inn, så blar du bare litt lenger nedover. Her kommer den.

>> GLEM IKKE Å KLIKKE HER SÅ DU BLIR VÅR NESTE FACEBOOK-STALKER PÅ Victor Skimmeland er PREACHER.no


ENDA EN KLUMP. Victor Skimmeland ble operert på Sykehuset Telemark i Porsgrunn i dag tidlig. Var det kreft? Foto: Skjermdump fra YouTube.

Likte du videoen? Hyggelig om du klikker her og liker den på Facebook også. Del den gjerne.

Klumpen skal vekk. Video fra Sykehuset Telemark i Porsgrunn
 
Da vi fikk grunnlov for 205 år siden, i 1814, inneholdt den noen ganske så rasistiske forbud. Jøder var forbudt i Norge. Katolikker også. Forbudet gjaldt nok spesifikt jesuitt-munkene, men i praksis var det stor skepsis mot katolikker generelt.

Helt siden reformasjonen i Danmark-Norge for snart 500 år siden, i 1536-37, kjempet kongen mot katolikkene.

Dermed fikk vi jesuittforbud i grunnloven, og antagelig takket være selveste Martin Luther, som utviklet et intenst jødehat, fikk vi også et jødeforbud.

Da industrialiseringen av Norge skjøt fart på andre halvdel av 1800-tallet, trengte vi imidlertid kompetanse fra utlandet. Til Porsgrunn kom katolikker som kunne porselen, og i 1885 startet Porsgrunds Porselænsfabrikk.

Allerede i 1894 åpnet så dørene til St. Josephs hospital i Porsgrunn. Sykehuset ble drevet av katolske nonner.

Fra før jeg kan huske og ut andre klasse vokste jeg opp rett nede i Jonsokgata — ja, et katolsk navn — i lege-ghettoen bak St. Joseph. Faren min var indremedisiner, altså lege der i sju år. Jeg vokste opp blant nonnene. Forresten, ikke fortell det til noen. Skepsisen er fremdeles stor hos flere i slekta til kona.

Jeg ble selv aldri katolikk, noe imidlertid min onkel Jahn Otto Johansen gjorde på sine voksne dager.

Men, til konflikten med katolikkæræne i Porsgrunn.

Få år etter St. Josephs Hospital stod ferdig, var religionskrigen i Porsgrunn i full fyr. I 1902 ble Porsgrunn Lutherske Sykehus etablert i en sveitservilla på Øvre Frednes, donert av Knudsen-familien. Det er samme familie som gav Norge en statsminister fra Venstre og deretter uavhengighet fra Sverige.

Mye senere flyttet sykehuset Luther, som det ble kalt på folkemunne, inn i lokalene her oppe på St. Hansåsen. At stedet hadde et katolsk navn etter Døperen Johannes, eller Hans, fetteren til Jesus, var det ingen som så ironien i.

La meg snakke om dagens sak.

Kreftlegen min passer godt på meg. Hun har oppdaget en kul i høyre lår som hun vil ha vekk. Den har vært i låret i mange år, men hun vil ikke risikere kreft.

—Det er ikke kreft, sa jeg til henne.

—Nehei, svarte hun, —men vi fjerner den likevel.

Jeg hører på legen min. Over nyttår får jeg helt sikkert beskjed om at det ikke var kreft, akkurat som sist.

I august fjernet jeg halve prostata på kreftlegens ordre. Det var ikke kreft der heller. Heldigvis. Og heldigvis passer legen min også på meg. Legen og Jesus.

Jeg ble dømt til døden to ganger i Tønsberg. Sommeren 2016 dro jeg så på pilgrimsferd til Jerusalem. Da jeg kom hjem, hadde jeg helbredet. Det var et mirakel. Mitt nye sykehus i Skien var overrasket.

Siden har jeg vært helbredet fra kreft, men jeg har også gjort hva legen min sier. Jeg lever også med en del skader og smerter etter ti operasjoner høsten 2015.

I dag skal jeg gjennom min tolvte operasjon. Jeg er helbredet og kreftfri. Det skjedde et mirakel. Jeg ba til Jesus, og da tror jeg selvfølgelig på han, og ikke på nissen. Selv om det er jul.

Vil du lese om min helbredelse?

Jeg legger en lenke til historien i feltet under her, så kan du lese selv.

Ha en flott onsdag fra den katolske St. Hansåsen og det lutherske sykehuset her oppe. Jeg er i gode hender.

Les mer om KAMPEN MOT KREFTEN:
«Kreftfri etter tur til Jerusalem»

EDIT: For ordens skyld: Operasjonen gikk bra, kirurgen kikket på klumpen og sa han ville bli overrasket om de fant noe. Jeg gikk deretter hjem og la meg til lokalbedøvelsen var sovet av.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2019 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.