Frihet

MANDAKT Frihet, sa Jesus. Igjen og igjen. Frihet, skrev Paulus. Igjen og igjen. Å være kristen er å være fri!

(Dagens MANDAKT er anbefalt av Jan Erik Gyllensten, tidligere ordfører i Bamble kommune. Om du lurer, så er forresten MANDAKTen andakt på en mandag. Den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Frihet (3:32)

Frihet, sa Jesus. Igjen og igjen. Frihet, skrev Paulus. Igjen og igjen. Luther gjentok det nesten femten hundre år seinere. Igjen og igjen. Å være kristen er å være fri!

Frihet!

Ikke en selvutslettende frihet, hvor Johannes misforstås til å kreve at vi utsletter oss selv.

Ikke en selvrealiseringens frihet, hvor vår tids rikeste predikanter overtaler oss til å tro at vi kan leve vårt beste liv nå.

Frihet!

En frihet som velger å ta ansvar, sånn Gud selv tok ansvar da mennesket ødela skaperverket. Og gjør det igjen. Og igjen.

Frihet!

En frihet som ikke gjemmer seg bak floskler som at ‘Gud allerede har gjort alt.’ En frihet som handler.

MIN VENN som jeg sist besøkte på torsdag tar gjerne med seg posen med pant til damen som sitter utenfor butikken. Bare pant, tenker du kanskje. Ja, bare pant. Det krever litt mer arbeid av ham enn å bare slenge noen mynter i koppen. Han gjør det nesten hver gang han er på butikken. Flasker han har funnet når han går tur. Flasker han selv har drukket fra. Uten unntak gir han tomflaskene til den samme damen.

Han har ikke så mye selv heller, min venn, for han lever på trygd. Men han har dette: Viljen til å prøve og hjelpe. Han har selvfølgelig friheten til å velge det bort. Likevel velger han i stedet friheten til å handle, friheten til gode gjerninger. Selv om at vet at de slett ikke frelser ham. Han fyller ikke opp noen himmelsk konto med overskudd av gode gjerninger. Til det skylder han allerede for mye. Til det vet han allerede at bare Jesus kan betale gjelda hans.

MIN VENN vet, som jeg, at vi er kalt til frihet. Ikke en selvopptatt frihet, men en tjenende frihet som selv Gud finner hvile i.

Gud selv kalte oss til frihet. Jesus gjentok det. Så Paulus. Deretter Luther og mengder av predikanter etter ham.

Frihet!

La oss kjempe for virkelig frihet i livet vårt. Den friheten Gud allerede har lagt ned i livet vårt, og som vi har erfart mange ganger allerede. Men som stadig nye regler og bud prøver å kvele. Enten det er aviser, ukeblad, skam for det ene og det andre og det tredje, eller det er moderne fariseere som prøver deg.

La oss kjempe for å få leve ut den sanne frihet, en frihet som blir virkelig gjennom våre gjerninger, våre prioriteringer, våre verdier.

La oss kjempe for en frihet som bare Guds Sønn, Jesus, kan gi. Hos Ham ligger den virkelige friheten. Hos Ham ligger den sanne troen.

Frihet!

«Får Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri.» (Joh 8:36)

KLIKK HER FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

Hør MANDAKTen: Frihet (3:32)

Kilder:
Bildetekst: FRIHET. Illustrasjonsbilde med Photoshop. Rettighetene til bruk på Preacher.no er frikjøpt.
Music: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Jan Erik Gyllensten.

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, kan du like, kommentere og, aller helst, dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.