Hatet av verden, hatet av kristne

MENIGHET «Om verden hater dere, skal dere vite at den har hatet meg først,» skrev en bekjent på Facebook-siden sin. Han siterte Jesus i Johannesevangeliet.

Så la han til: «Det gir deg ingen rett til å hate tilbake.»

Det slo meg hvor rett han hadde. I 2019 begynte jeg å legge merke til flere bekjente blant kristne som argumenterte for at vi som kristne måtte få lov til å forsvare oss, til å ta igjen. Ingen av dem hadde selv opplevd å bli forfulgt eller slått, men nå tok de til orde for å kjempe. Særlig mot muslimene i verden. Og i Norge.

«Om verden hater dere, skal dere vite at den har hatet meg først.» (Joh 15:18)

Selv om det kan være fristende å bruke dette skriftstedet til å rettferdiggjøre at vi tar igjen — gjerne på vegne av andre som ikke har bedt oss ta til våpen, bare hjelpe når de lider — så er hat det motsatte av hva Jesus faktisk ba oss om.

I Bergprekenen sa Jesus dette:

«Dere har hørt det er sagt: ‘Øye for øye og tann for tann.’ Men jeg sier dere: Sett dere ikke til motverge mot den som gjør ondt mot dere. Om noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til.» (Matt 5:38-39)

Så fortsatte Jesus:

«Dere har hørt det er sagt: ‘Du skal elske din neste og hate din fiende.’ Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. Slik kan dere være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over rettferdige og urettferdige.» (Matt 5:43-45)

En kjent mann som ikke selv var kristen, blir gjerne tillagt å parafrasere nettopp disse ordene fra Jesus:

«Om vi gjengjelder øye for øye, blir snart hele verden blind.»

Mer om forfølgelse av kristne:
>> I går: “Kristne blir forfulgt — mer enn noen andre
>> April 2019: “Persecution” (engelsk)

For Jesus sa faktisk dette:

«Om verden hater dere, skal dere vite at den har hatet meg først.»

Nå som du har lest det jeg har skrevet, skjønner du at denne ene, løsrevne setningen fra Jesus ikke gir deg lov til å være en drittsekk. Til å søke gjengjeldelse og hevn. Tvert imot forteller Jesus oss at det verden har servert Jesus, må også vi som følger Jesus regne med å oppleve.

Tenker du at det er greit å ta til våpen blant annet på Facebook – ord og jern er to sider av samme sak – for å forsvare de kristne verdier, har du antagelig ikke skjønt mye av det Jesus forkynte.

For Jesus sa nemlig dette:

«Dere har hørt det er sagt: ‘Øye for øye og tann for tann.’ Men jeg sier dere: Sett dere ikke til motverge mot den som gjør ondt mot dere. Om noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til.» (Matt 5:38-39)

>> HUSK: LIK og FØLG PREACHER.NO på FACEBOOK

FAKSIMILE. Skjermdump fra magasinet Newsweek som illustrasjon på hvordan kristne forfølges over hele verden.

Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. © 2020 og alle rettigheter reservert. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit når du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør først.