Meningsløst! Meningsløst! Alt er meningsløst!

– Meningsløst! Alt er meningsløst, ropte kong Salomo på sine eldre dager. Følg med i dagens MANDAKT, så skal jeg fortelle deg hvordan du likevel kan skape mening når alt er meningsløst.

Dette var ordene fra Forkynneren, sønn av kong David og selv konge i Jerusalem. Davids sønn som ble konge i Jerusalem het Salomo. Han var den klokeste og rikeste i verden for tre tusen år siden. Likevel ropte han ut:

– Meningsløst! Alt er meningsløst! (Fork 1:2)

Kong Salomo var blitt en gammel og bitter mann.

(Dagens MANDAKT er anbefalt av Øyvind Dahl, tidligere varaordfører i Porsgrunn. Om du lurer, så er MANDAKT andakt på mandag. Ja, den fant jeg på selv.)

Hør MANDAKTen: Meningsløst! Alt er meningsløst! (6:23)

Vår norske Bibel bruker et litt mildere ord når den oversetter kong Salomo. Forgjeves, sier den. Ordet forgjeves er mer tannløst enn ‘meningsløst’. Derfor foretrekker jeg meningsløst.

HVA FÅR SALOMO til å rope ut disse ordene og så fortsette gjennom en hel bok – boka som på norsk fikk navnet Forkynneren. Eller – Predikanten. The Preacher, om du vil. Som jo også er meg.

Salomo opplevde ei livskrise av dimensjoner. Han hadde all verdens rikdom. Kongeriket hans var Israel på sitt aller mektigste, uten konkurrenter som kunne true nasjonen. Han hadde tre hundre koner og ytterligere sju hundre konkubiner. Hva mer kunne en mann ønske seg?

Så var det meningsløst, alt sammen.

DA JEG BODDE I COLOMBIA, var utroskap vanlig blant mennene. Også i kirken. Og sikkert blant kvinnene også.

Å ha ei elskerinne på si blei sett på som bevis på virilitet – kjønnskraft. Så var de likevel ikke fornøyde, disse mennene. Jeg snakka med dem ofte. Jeg prekte for dem ofte. Ofte brukte jeg å spørre dem, lett retorisk:

– Hvis du ikke klarer å gjøre ei kvinne fornøyd, hva skal du da med to?

Så fortatte jeg gjerne:

– Gå hjem og reparer ekteskapet ditt.

(Akkurat den fikk jeg slengt i retur fra en pastor for snart tre år siden da jeg skulle revidere regnskapene hans. Dra hjem og fiks ditt eget ekteskap før du forteller meg noe. Det lå nok noe fortjent i den, ja, selv om problemet ikke var det samme.)

– Meningsløst!

JEG KLARTE IKKE engang å reparere mitt eget ekteskap, men det var ikke på grunn av utroskap. Om du lurer, tror jeg at jeg snakker så sant som mulig om jeg sier at kreften var den utløsende årsaken. Det var altså ingens skyld. Det bare skjedde. Omtrent halvparten av norske par som opplever kreft, går fra hverandre hvis den kreftsyke overlever. Det er faktisk litt flere enn andelen skilsmisser blant friske folk.

Meningsløst?

Så fant jeg mening likevel.

I stedet for å gi opp livet, gjorde jeg det samme som jeg gjorde tjue år gammel. Jeg snudde meg til Gud. Igjen. I stedet for å ødelegge det livet jeg hadde igjen, søkte jeg mening hos Han som kan gi mening.

Gud.

KLIKK HER FOR MER >> www.PREACHER.no er mer enn prekener. Lik og følg sida mi på Facebook — Victor Skimmeland er Preacher.no — så får du jevnlige oppdateringer.

SALOMOS UTFORDRING på sine gamle dager var at han ofte ikke søkte Gud lenger. Da ble alt meningsløst. Selv rikdom og kvinner kunne ikke trøste ham. Jeg har ingen av delene, men jeg har trøst. Jeg søkte Gud. Igjen.

Meningsfylt.

På søndag, altså i går, hørte jeg andakten som pastor Yuly Almanza holdt i pinsemenigheten Betania på Stathelle. Jeg ble kjent med Yuly for mange år siden. Familien min hentet henne fra Colombia til Norge, og hun ble her. Nå leste Yuly om den blinde mannen som Jesus helbredet. Disiplene spurte aldri om Jesus kunne helbrede ham. De spurte om hvem sin skyld det var at mannen var blind. (Joh 9:1-7)

For det måtte jo være en grunn?

Det var det ikke. Det var ingens skyld. Det var meningsløst.

Men Jesus kan snu det meningsløse og gi det mening. Jesus så behovet og møtte det.

Som vanlig snudde Jesus opp ned på ting. I stedet for å gå inn i en lang diskusjon om hvorfor mannen var blind, gjorde Jesus Guds vilje. Han viste fram Guds farshjerte. Jesus lot spørsmålet ligge og helbredet mannen i stedet.

Disiplene – skal vi si de kristne? – klarte ikke se et menneske med behov. De ville bare finne en årsak og en forklaring. Jesus, derimot, så behovet og møtte det.

Gud møter oss gjennom Jesus.

FOR DEG OG MEG er det på en måte som med den blinde mannen. Det skjer ting i livene våre som er meningsløse. Vi kan spørre om skylda. Vi kan lete etter årsaker. Eller vi kan be Gud om hjelp til å løse problemet. Eventuelt leve med det.

Ber du Jesus om hjelp, om nåde, setter han deg fri. Uten å stille spørsmål. Han helbreder hjertene våre, akkurat som Jesus helbredet denne blinde mannen. Han gir oss evig liv. Jeg opplevde også helbredelse — fra kreft — og jeg opplevde også at det som gikk galt ikke lenger tynger meg. Fordi jeg gikk til Jesus.

Jeg fikk kanskje ikke det svaret folk rundt meg ville spurt om. Hvem har skylda? Men jeg fikk det svaret jeg trengte. Så kunne jeg gå videre.

Be Jesus om det svaret du trenger. Ikke det andre synes du skal spørre om, men om det du trenger.

Ha en god uke med Jesus.

LES >> «Kreftfri etter tur til Jerusalem»

Og forresten, du! Meningen for meg! Jeg gikk til Jesus. Dørene lukket seg i Sandefjord. Da ekteskapet smuldret, skjedde det samme med nettverk og menighetsliv. Jeg har bedt i ni måneder. Jesus fikset ikke det som allerede var ødelagt, men Han hjalp meg å skifte fokus. Å tenke annerledes. Jeg starter nå livet på nytt, flytter til et nytt sted og får nye oppgaver. For meg gir dét mening.


Jeg er midt i flytting fra Sandefjord til Stathelle, og jeg har glemt opptaksutstyret mitt i Sandefjord. Podcast-versjonen av MANDAKT kommer derfor ikke før seint mandag kveld. Sorry!

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Hør MANDAKTen: Meningsløst! Alt er meningsløst! (6:23)

Kilder:
Bildetekst: HÅPLØST. Photo by Zac Durant at Unsplash.com. Used with permission.
Music: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Erik Jensen.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, kan du like, kommentere og, aller helst, dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.