Jakten på Jan Hanvold tar seg opp igjen

MEDIA Det er enkelt å kritisere Jan Hanvold for det han gjør. Og ikke gjør. Mange kristne kaster seg på et korstog i fart, kanskje uten å skjønne at nå er også de blitt en del av flokken som ropte ‘Korsfest’ på langfredag. Det hjelper ikke at kristenledere går foran og viser vei.

Nei, takk! Jeg nekter å være med i jakten på Jan Hanvold. Spesielt når han ikke gjør noe galt.

Det skjedde igjen. Enda en profilert kristenleder angrep kanalen til Hanvold. Sten Sørensen er styreleder i Troens Bevis/Sarons Dal, han er pastor i en stor frikirke i Stavanger, han er forfatter, bibeloversetter, menighetsrådgiver og profilert debattant. Og så er han politiker for KrF. Ingen smågutt i kristen-Norge, det der, altså.

SÅ VELDIG SKUFFET. Den profilerte kristenlederen Sten Sørensen kommer med en rekke karakteristikker av Jan Hanvolds TV-kanal. Enda verre er det i kommentarfeltet. (Se på antallet kommentarer, bare noen få timer etter at innlegget ble lagt ut.) Foto: Skjermdump fra Facebook.

Nå bruker Sørensen samme, splittende språk som KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland tok i bruk for tjuefem år siden. Den gang var alle FrP-velgere ‘elementer’ som hun ville ha seg frabedt all deltagelse i samfunnet. Nå gjør TV Visjon Norge Sten Sørensen ‘sint,’ ‘flau,’ ‘rystet’ og ‘oppgitt.’ Adjektivene blir så mange og sterke at fløytespilleren Sørensen må forvente respons. Det får han.

Hanvolds livsverk må helst forbys og legges ned. Leser man kommentarene Sørensen inviterer til, er heller ikke kanalens seere noe bedre.

Kommentarene var mange og ensidig negative på Sørensens Facebook-profil. Ikke bare til en gjestepredikant i et program – en gjest som rimeligvis gikk for langt. Den skal kritikerne sant nok ha. Men dette er en risiko man løper på direktesendt TV. Jan Hanvold selv var forresten ikke til stede.

(Se Sørensens Facebook-innlegg under, om det ikke er fjernet eller har fått begrenset tilgang.)

Jeg så ikke programmet. Jeg ser ikke TV Visjon Norge. Men her ville jeg nok heller vært seer enn fariseer.

Jeg valgte derfor å kommentere på Sørensens Facebook. Jeg skrev (litt forkortet) dette:

‘…nå lurer jeg… Alle dere som skriker opp og vil boikotte og legge ned kanalen, Sten Sørensen inkludert…

Hvordan reagerer dere når NRK eller TV2 eller TV Norge eller TV3 går langt over streken i et program? Slutter dere å se på for alltid? Boikotter dere kanalen? Eller, kaster dere like godt ut TV’en, siden det nå ikke er flere kanaler igjen?

Jeg beklager, men jeg tenker noen voksne bør si fra her.

Fordømme gjesten. Check!
Fordømme programmet. Check!
Sende klage til kanalen. Check!
Sende klage til Tro & Medier (tidligere Kristelig Kringkastingslag). Check!

Men skrike ut i alle sosiale medier om hvor forferdelig alt fra Hanvold er?

‘Hedningene’ sitter bare og humrer. Tenk, så dumme de kristne er.’

Det roet seg en kort stund i kommentarfeltet. Noen få skrev innlegg som støttet mitt, men så tok hylekoret seg opp igjen.

Jeg liker det ikke. Vel gjør Hanvold av og til mer enn vi kan støtte, men tro ikke at den kulturradikale og sekulære venstresida klapper for kristne hvis og når profilerte kristenledere angriper andre ledere.

Jeg skulle ønske kristenlederne ikke tok disse diskusjonene i offentligheten. Dette er spørsmål som drøftes bedre under fire øyne.

OK, noen vil kanskje svare at jeg nå angriper Sten Sørensen. Du kan ta det med ro. Sørensen tåler det — menighetsdoktoren har sterk nakke. Og dessuten er det forskjell på å sparke oppover — det gjorde de første kristne også — og å sparke nedover. Når kristenledere sender ut slike signaler, forstår alle vi andre at vi aldri må gjøre feil. Da vil de sekulære helt sikkert angripe. Kristenlederne våre også. I tillegg vil det nok vanke smått med tilgivelse etterpå.

Og vi som akkurat var ferdig med påskefortellingen. Lærte vi ingenting i år heller?

Victor Skimmeland
evangelist og aktiv i Den norske kirke
www.preacher.no

DELTA I DISKUSJONEN. DETTE INNLEGGET KAN DU DISKUTERE PÅ DENNE FACEBOOK-TRÅDEN. KLIKK HER.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
RYSTET. Avisa Dagen har allerede tidlig onsdag morgen Sørensen og andre pastorer som toppsak i nettutgaven. Faksimile: Skjermdump fra Dagen.no.

Slik forløp saken på Facebook (utdrag)

De fleste kjenner til fortellingen om rottefangeren i Hameln. Han spilte opp på fløyta si, og derpå fulgte alle rottene ut av byen. Da han ikke fikk betalt som avtalt, spilte han opp igjen. Da fulgte alle barna ut av byen. De ble aldri mer sett.

I går kveld, tirsdag, startet det med innlegget til Sten Sørensen, som i løpet av kvelden fikk nær 200 kommentarer. Svært mange var sinte og enda sintere. Innen du leser innlegget, kan antallet ha blitt flere.

SÅ VELDIG SKUFFET. Den profilerte kristenlederen Sten Sørensen kommer med en rekke karakteristikker av Jan Hanvolds TV-kanal. Enda verre er det i kommentarfeltet. (Se på antallet kommentarer, bare noen få timer etter at innlegget ble lagt ut.) Foto: Skjermdump fra Facebook.

Mange var sinte, skuffet og sure allerede ut fra start. Hva var de de reagerte så på? Det kunne ikke Sørensen utdype, men et stykke utpå kvelden bidro en leser med en skjermdump fra samfunnsdebattanten Karin Monsens profil.

GJESTEPREDIKANT. På TV Visjon Norge uttalte en gjest seg negativt om kongehuset. Det var dette som fikk Sten Sørensen til å falle helt sammen, og mange av følgerne hans til å kreve Jan Hanvolds hode på et fat (ja, også det en metafor fra Bibelen, slik Herodes fikk servert Johannes Døperens hode på et fat). Skjermdump,

Sirkuset var i gang med en gang Sørensen postet. Han er en populær mann, og mange følger ham. Følg med, du også.

FADESE. Støtten til Sten Sørensen starter forsiktig. Skjermdump fra Facebook.
SI FRA. Det starter med gråt og sjokk, deretter anklage alle de andre som ikke tør si fra. Virkelig? Kristneledere springer om kapp til avisene. Skjermdump fra Facebook.
LEGG NED. Leg ned kanalen, og mer støtte til Sørensen. Skjermdump fra Facebook.
SKYLD. Selvmord og hekseri. Klar tale på en åpen Facebook-profil. Skjermdump fra Facebook.
KLOK. Visdom er viktig, men vanskelig å bedømme hvis man ikke følger med. Skjermdump fra Facebook.
ALDRI. En har aldri sett, men finner likevel ikke sterke nok ord. Han kunne prestene fått billig når de lette etter vitner natt til langfredag. Dessuten, en kamerat som mener kanalen ikke lenger må få lov til å holde på. Med slik venner, hva skal man med fiender? Skjermdump fra Facebook.
LEGGE NED. På tide at Gud straffer kanalen, mener denne leseren. Skjermdump fra Facebook.
ANNEN MENING? Prøver han å si noe anet enn hylekoret? Legg merke til Malvind. Han kommer vi tilbake til. Skjermdump fra Facebook.
ANER IKKE. En leser aner ikke hva som foregår, men det er likevel godt nok til å reagere. Skjermdump fra Facebook.
VEKK. Ser ikke, men ønsker kanalen av lufta. Slik man også kan kurere kreft med en giftsprøyte til pasienten. Kreften ble borte. Pasienten også. Skjermdump fra Facebook.
SER IKKE. Ser ikke,, men mener, gjør vi. Kongen vår er kongenes konge. Skjermdump fra Facebook.
OVER OG UT. La oss bli kvitt en kanal som snakker stygt om kongen vår. For det var hele kanalen som sa det…? Skjermdump fra Facebook.
FOLKEBEVEGELSE. Få andre også til å slutte å se på kanalen, da! Skjermdump fra Facebook.
TAPRE SJELER. Så snur det. enda et par som taler Sørensen midt imot. Skjermdump fra Facebook.
MOTSTAND. Så vidt jeg kunne se, var jeg førstemann som tok til motmæle mot kristenhøvdingen. Ja, ja, han kan jo ikke ta fra meg det evige livet. Skjermdump fra Facebook.
HVEM? Det varte ikke lenge. Sørensen får mer støtte, og nå vil vi ha navnet på synderen også. Skjermdump fra Facebook.
MODIG. Men så kom det en modig sjel til. ‘Ikke være en møkkaspreder, Sten,’ skriver han. Tøft. Skjermdump fra Facebook.
MALVIND. Hva var det jeg sa? Her kommer Malvind igjen. Noen tør å si fra. Takk for det. Skjermdump fra Facebook.

Så kom det en protest til mot Sten Sørensen. P.S. Les bildetekstene for å få med deg alt.

REAKSJONER. Men så får Sten Sørensen pes fra et par lesere til. Skjermdump fr Facebook.
MER BOIKOTT. Noen er likevel med Sten Sørensen og vil ha boikott. Skjermdump fr Facebook.
NRK. Den siste kommentaren jeg leste før jeg la meg, sparket til NRK. Er TV Visjon Norge så mye verre enn NRK? Skjermdump fr Facebook.

Det gikk hett for seg i de små nattetimene også. Jeg stod opp igjen klokka fem og skrev dette innlegget. Nå som jeg har lagt ut alt, skal jeg la PC være PC. Når jeg har lest min Bibel, skal jeg be for kristenlederne våre. De trenger det. Alle mann.

Lurer du ennå på hvordan folket kunne vende seg mot Jesus så kjapt på langfredag? Det trenger du ikke lenger. Vi mennesker har neppe forandret oss særlig mye på to tusen år, og prestene var mestere til å spinne opp enhver situasjon. Det forteller historiebøkene os også. Romerne hadde hendene fulle i et par hundre år.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

DELTA I DISKUSJONEN. DETTE INNLEGGET KAN DU DISKUTERE PÅ DENNE FACEBOOK-TRÅDEN. KLIKK HER.