Sten Sørensen gir seg, men ikke helt

MEDIA/ANALYSE Sten Sørensen slettet kommentaren sin og begrunnet det i at Jan Hanvold beklaget. Var det så enkelt? Kan kristenledere bare kritisere andre på sosiale medier og så slette kritikken?

For ordens skyld: Jeg er skarp motstander av at kristenledere kritiserer andre i all offentlighet. Jeg skrev det i mitt forrige innlegg, “Jakten på Hanvold tar seg opp igjen.” En forklaring av metode finner du nederst i saken.

Det gikk som jeg fryktet. Jeg har sett dette før. Når kristenledere kritiserer andre, står de for kritikken til de selv blir kritisert. Offentlig fremført kritikk dempes nok i ettertid, men ikke like offentlig.

Nå slettet Sten Sørensen innlegget mot Jan Hanvold. Sørensen begrunnet det i at ‘Jan Hanvold har som ansvarlig redaktør beklaget uttalelsene om Kongen og tar avstand fra dem. Det var nødvendig og riktig.’

I denne sammenheng er Jan Hanvold som kringkastingssjef å regne. Han er formelt ansvarlig for alt som skjer på kanalen, men har ikke dermed objektiv skyld. Ansvaret handler her om å rydde opp.

Jeg legger en direkte lenke til Sten Sørensens post her, så du kan kikke selv. Inntil Sørensen eventuelt sletter den siste posten også.

To hundre kommentarer, så slettet

Det første innlegget fra Sørensen høstet rundt to hundre kommentarer før det ble slettet. Langt de fleste var kritiske eller svært skarpe mot Hanvold. På noen timer samlet det neste innlegget fra Sørensen over hundre kommentarer. Mange var ikke villige til å gi seg så lett. Kritikken mot Hanvold for noe han ikke gjorde, fortsatte. Noen syntes imidlertid at Sten Sørensen hadde handlet storsinnet ved å slette. Glemt var visst glemt.

Så enkelt er det imidlertid ikke.

Leder for Hjelpekilden.no, Filip Ring, etterlyste beklagelsen til Hanvold. Han hadde ikke sett den. Filip Ring er leder for et nettverk med såkalte avhoppere fra strenge menighetsmiljøer. Mange i nettverket er kritiske til Jan Hanvold. Ring har selv en fortid i Jehovas Vitner.

Sørensen henviste da til Dagens nettsak, som ble publisert tirsdag kveld.

En annen hyppig kritiker av Jan Hanvold, Sigmund Voll Ådnøy, la ut en lenke til den angivelige beklagelsen. Lenken går kun tilbake til avisa Dagen, som hadde dette avsnittet i saken de publiserte på nett tirsdag kveld, og som muligens kom før Sørensen kritiserte Hanvold på Facebook.

Hanvold uttalte altså allerede tirsdag kveld til Dagen at han ikke var klar over gjestens uttalelse på søndag påskedag. Ikke før på tirsdag, antagelig etter at Dagen kontaktet ham. Hanvold tar avstand fra gjestens uttalelser.

Dagen har også forsøkt å kontakte gjesten, men uten å lykkes. Saken i Dagen ligger bak betalingsmur. Har du abonnement, kan du lese den her. Jeg valgte å slette gjestens navn, da han ikke har noen fremskutt posisjon i kristen-Norge. At gjesten nok burde ha blitt beskyttet mot seg selv og sine egne uttalelser også, er en annen sak, men det er lite å gjøre med i ettertid.

Mange kristne kritiserer

Mange kritiserer fremdeles Jan Hanvold. Også personer som må antas å være kristne. Sigmund Voll Ådnøys trosliv vet jeg ikke noe om, men han skrev blant annet følgende i en ny kommentar:

– Bra med beklagelse, men merk at det er omtrent det eneste han (Hanvold, min anm.) klarer å beklage, sammen med samliv som gikk skeis. Jan Hanvold (er) Mannen Som Ikke Kan Beklage — hvis virksomhet legitimeres av samarbeidspartnere, hyggepratende gjester (inkludert moderat-trosbevegere som deg, og Svein Andersen), og fem fedd tause kristenledere. Herjingene hans fortsetter fordi dere lar dem. Men: Fint at dere slår ring rundt Hans Majestet Kongen og tar avstand fra majestetsfornærmelse.

Det var altså ingen uforbeholden støtte fra Ådnøy til Sørensen. Hele uttalelsen til Ådnøy er gjengitt nedenfor. Jeg har sladdet navnet til gjesten i studio fra denne kommentaren.

– For enkelt

Jeg for min del synes ikke det skal være så enkelt som Sørensen nå gjør det. Flere andre, profilerte kristenpersonligheter støttet Sørensens opprinnelige innlegg og mener at Sørensen ikke burde slettet kritikken mot Hanvold.

Sørensen har nå sådd ugras i åkeren, for å bruke en bibelsk metafor, så jeg spurte ham:

– Det ble satt i gang så mye stygt i kjølvannet av din meget skarpe fordømmelse, Sten, at det du gjør nå, er for lettvint. Jeg så nærmere to hundre innlegg med til dels svinete innhold. Under ti av oss gav deg litt motstand.

Så la jeg til:

– Nå skal du få en som du kanskje ikke er vant til å høre: Som markant kristenleder burde du ha tenkt bedre gjennom hva du satte i gang. Dét blir nemlig ikke borte bare fordi du sletter innlegget ditt.

Denne gang svarte Sørensen meg, dog uten å svare.

– Victor Skimmeland, du er redaktør på din FB-profil. Jeg på min. Her setter jeg strek. Ber om respekt for den avgjørelsen.

Ikke strek, men munnkurv

Sørensen satte imidlertid ingen strek. Debatten fortsatte, men i respekt for Sørensens uttalte ønske, velger jeg å oppfatte ham dithen at han vil at jeg skal sette en strek for mine videre kommentarer på hans side. Dermed stoppet jeg.

Sånn kalles andre steder for munnkurv.

Like fullt vil jeg legge til: Kristenledere bør ikke kritisere hverandre i offentlighet!

Kristne bør på generelt grunnlag være forsiktige med kritikk av andre i offentligheten. Det gjelder i særdeleshet kristne ledere.

Facebook er et offentlig medium når vi legger våre kommentarer på åpne profiler. Da er det for lettvint å kritisere først, så slette etterpå.

Som jeg også skrev i forrige innlegg: Husk, jeg selv er ingen kristenleder, så i verste fall sparker jeg oppover. Men jeg sletter ikke kritikken. Jeg står for den. Om jeg tar feil og får det påpekt, skriver jeg en rettelse, men lar folk se hva galt jeg gjorde.

Forsvarsløse

Jeg liker altså ikke dette. Den som kritiseres, får ikke uttale seg når innlegget slettes, men etterlatt inntrykk er at noen syndet. Dette har jeg også sett litt for ofte i menigheter. Men, som gamle fagforeningshøvdinger jeg kjente likte å si det: Makta rår!

Vi som kristne bør likevel kunne bedre.

Baktaling er noe dritt, for å parafrasere Paulus. Han var like skarp mot baktalere som han var mot menn som elsker menn. Ordet baktalere er riktignok forandret til spottere i den seneste norske oversettelsen.

Eller vet I ikke at de som gjør urett, ikke skal arve Guds rike? Far ikke vill! Hverken horkarler eller avgudsdyrkere eller ekteskapsbrytere eller bløtaktige eller de som synder mot naturen, eller tyver eller havesyke eller drankere eller baktalere eller røvere skal arve Guds rike. (1Kor 6:9-10 NB30)

Les også fra NRK.no:
Når bestemor sprer falske nyheter

BAKGRUNN

Jeg retter et kritisk søkelys på mediabruk og praksis hos framskutte kristenledere. Jeg har vært journalist i noen år, blant annet i nettopp Dagen og i Porsgrunns Dagblad, i tillegg til i enkelt magasiner.

Jeg kommenterer arbeidsmetodene på generelt grunnlag. Sannsynligvis har Dagen ringt Jan Hanvold, som så har fått litt tid til å sjekke saken før han ringer tilbake og beklager gjestens uttalelser. Dagen ringer også opp flere kristneledere for å få dem til å uttale seg.

Alt dette skjedde altså tirsdag, før Sørensen på kvelden gikk til offentlig angrep mot Hanvold på sin egen Facebook-profil. Sten Sørensen har nok ikke vært oppmerksom på TV Visjons Norges gjest før Dagen ringte ham. Sørensen skriver antagelig sitt Facebook-innlegg basert på journalistens muntlige gjengivelse av hendelsene.

Hvordan jeg vet dette? Rekkefølgen i de begivenhetene som er kjent (publisering i Dagen, Sørensens publisering på egen profil) gjør at dette er den mest logiske sammenhengen. Dagens arbeidsmetode er også helt standard prosedyre i en redaksjon.

>> LIKER DU HVA DU LESER OG HØRER? DA ER DET HYGGELIG OM DU KLIKKER HER – FOR Å LIKE og FØLGE OSS PÅ FACEBOOK OGSÅ.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

DELTA I DISKUSJONEN. DETTE INNLEGGET KAN DU DISKUTERE PÅ DENNE FACEBOOK-TRÅDEN. KLIKK HER.