Nåde. Please…

BEGREPER Problemet med synd er ikke synden. Problemet er at mange folk ikke skjønner nåde. Selv langt inn på bedehusene roper de ‘skjerp deg’ i stedet for å dele ut Guds nåde.

Jeg begynte å skrive om noen sentrale begreper fra troen min for et par uker siden. Tro var selvfølgelig ett av begrepene som burde forklares. Synd rørte jeg så vidt ved i forrige uke. Der alt for mange bruker tommestokken for å regne ut synden — også langt inn i kirker og bedehus — satte Jesus strek over alt som hadde med synd å gjøre. Derfor er det nå tid for å skrive om vaksinen mot synd — NÅDE.

NÅDE BETYR GRATIS!

Nåde i den romerske språkfamilien heter gratia.

Vi hører ordet i spansk som takk. Gracias.

Vi har det også på norsk. Gratis!

Så enkelt. Så ufortjent. Helt gratis.

Nåde er gratis!

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

DET ER IKKE LETT for oss mennesker å sette en strek over urett når den begås av andre — mot oss. Jeg vet det fra mitt eget liv.

Når jeg skjønte at jeg hadde gjort noe galt, altså tabbet meg skikkelig ut, var jeg gjerne rask til å si unnskyld.

Det var oftest kona som opplevde dét. Siden det var hun som hadde vært offeret for min urett, var humøret hennes naturlig nok deretter. Skulle jeg nå slippe unna med bare et unnskyld?

For oss mennesker er dette vanskelig. Det er likevel akkurat så enkelt Jesus gjorde det.

Nåde!

JEG FORTJENER at det får konsekvenser når jeg gjør noe galt. Likevel slipper jeg dét med Jesus. Det betyr ikke at konsekvensene forsvinner. Tvert om — Jesus tok konsekvensene.

Da Jesus blei spikra til korset for to tusen år siden, tok han konsekvensene for alle menneskers feil. Fortidige, nåtidige (eller datidige, for å være presis) og framtidige.

Så enkelt er det at jeg kan skissere løsningen slik:

SYND (det jeg gjør)
UNNSKYLD (det jeg si)
STRAFF (det Jesus måtte lide)
NÅDE (det Jesus gav)
TILGIVELSE (det jeg får)

DET ER ETT PUNKT som er viktig her og som ingen slipper unna. Du har ikke rett på tilgivelse hvis du ikke sier unnskyld. Altså, hvis du ikke ber om tilgivelse…

Kravet om å tilgi er ingen kjapp utvei som en psykopat kan bruke for å tvinge offeret sitt til å tilgi. Etter en synd må jeg faktisk be om tilgivelse. For å be om tilgivelse, er det noe jeg må mene.

Du skjønner hva jeg snakker om nå hvis du har litt samvittighet.

Johannes, den yngste av apostlene, skrev det sånn:

8 «Sier vi at vi ikke har synd, da bedrar vi oss selv, og sannheten er ikke i oss. 9 Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss for all urett. 10 Sier vi at vi ikke har syndet, gjør vi ham til en løgner, og hans ord er ikke i oss.» (1Joh 1:8-10)

Det siste verset er helt klart til psykopatene. (Joda, de finnes i kirkene også. De kalles av og til for maktmennesker.) Vi andre skjønner at vi gjør noe galt innimellom. Å si unnskyld, derimot, kan være vanskelig. Derfor er det så viktig at vi øver oss i nettopp dét.

NÅDEN ER IKKE GRATIS, hevder noen. Nå vet du at dét er tull.

NÅDEN ER GRATIS!

Du må bare huske å be om den.

ETT LITE FORBEHOLD er nødvendig å ta med her. Det finnes områder hvor du hverken kan kreve eller forvente tilgivelse. Hvis du begår en forbrytelse, må du forvente straff. Det er likevel en tidsbegrenset straff, så spørsmålet om tilgivelse gjelder ennå. I praksis viser det seg også ofte at forbrytere som faktisk angrer og ber om tilgivelse, både til sine ofre og til samfunnet som håndhever lovene, faktisk slipper billigere etterpå. Straffen reduseres.

Men dette var et sidespor, en forklaring for deg som hang deg opp i jusen.

FØR DU TAKKER FOR DEG — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Bildetekst:
NÅDENS KILDE. Ciclee-trykk på lerret av Osnat Tzadok.


Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.