Ble Jesu mor voldtatt?

TANKER «Bebudelsen er ennå ikke blitt lest som en potensiell fortelling om seksuell vold mot tenåringsjenta Maria. Kirka bør ta ansvar for å lese historien om unnfangelsen med et kritisk blikk.» Dette er kjernen i feministteologen Gyrid Gunnes’ bidrag før denne helgen.

I dag ble jeg oppmerksom på et heller alternativt, teologisk perspektiv på #MeToo-bevegelsen. Det er fredag. I stedet for å poste min egen tekst, gjør jeg det enkelt. Jeg poster en kommentar.

Vårt Land, ass…

FØR DU GÅR VIDERE — HUSK Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK (KLIKK HER)

Nå skal altså Marias bebudelse dras ned i søla og tas til inntekt for #metoo-bevegelsen.

Jeg håper det er flere enn meg som reagerer med vantro på denne innfallsvinkelen til Maria bebudelse, et kjernepunktet i Bibelen og vårt trosgrunnlag.

Og så Vårt Land, da? Et tu, Brute…

Les Gyrid Gunnes: «Et teologisk perspektiv på Me too»
https://www.vl.no/verdidebatt/et-teologisk-perspektiv-pa-me-too-1.1785981

Den selverklærte feministteologen legger altså til grunn at Maria ble gravid etter en voldtekt. Er det en rimelig lesning? Slett ikke. Fortellingen viser til at det ikke var noen fysisk kontakt mellom Maria og engel (budbringeren), eller mellom Maria og Den hellige Ånd (som gjorde Maria gravid). Eller for den saks skyld, med Josef, Jesu adoptivfar (som tok farsrollen på alvor).

Maria ble kalt til å bli Guds mor. I Bibelen legger begrepet ‘kall’ til grunn at man faktisk kan takke nei. Det er mer enn hva samtiden gjerne tillot kvinner.

Kall bygger på retten til fri vilje. Gud gir oss fri vilje.

Her har nok teologen begått et klassisk tilfelle av eisegese — hun har lest sine egne meninger inn i bibelteksten. Som teologer er vi kalt til det motsatte, eksegese. Først lese teksten, så tolke den.

Men det var vel dette med kall, da. Gunnes har nok takket nei da hun fikk kallet til å lese tekst med en viss rimelighet — framfor å skape seg et navn. Ingen teolog blir kjendis og forsidestoff i media av å gjenta det kirken allerede har sagt i to tusen år.

Til deg som leser: God fredag kveld! I morgen får du mer av mitt eget, nyskrevne stoff. Nok en gang en utdyping av et sentralt, bibelsk begrep:

Hva er egentlig tro?

Over og ut…


Bildetekst:
VOLDTEKT? Feministteologen Gyrid Gunnes mener Marias kall til å bli Guds mor egentlig var en voldtekt, og at bibelhistorien derfor må skrives om. Foto: Olje på lerret av Carlo Maratti (1625–1713), Wikimedia Commons.

DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.