Runar Søgaard er deprimerende usympatisk, mente Dagbladet

BOK Runar Søgaard gav ut bok på mandag. Selvbiografien fikk han hjelp til å skrive, men intervjurunden hos avisene klarte han selv. Inn mot helgen var tabloidene — og Korsets Seier — fulle av Søgaard. Dagbladet fant ingen formildende omstendigheter ved den flere ganger straffedømte predikanten.

Søgaard åpnet intervjuet i Dagbladet med frontalangrep på den første av to koner, nemlig popstjerna Carola.

— Det var Carolas skyld, hevdet Runar i Dagbladet.

— Carola var utro, fikk vi vite.

FØR DU LESER VIDERE — LIK GJERNE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK OGSÅ (KLIKK HER)

APOSTELEN PAULUS GAV SØGAARD IDEEN om å skrive bok.

— Gud må ha skapt Runar en dag Han ville leke med solen, skriver Runar i boka si.

Så legger Runar til at Paulus uttalte at han var lest og kjent av alle. Runar skulle da ikke være noe dårligere enn Paulus.

Men om Runar egentlig har forstått Paulus, eller bare satser på at du ikke slår opp og sjekker sjøl — det må du nesten vurdere på egen hånd.

Paulus’ utagn finner du i «Tjenere for den nye pakt» (2Kor 3:1-2)

SØGAARD GJORDE LITE GALT i de årene ekteskapet med Carola varte, skal vi tro ham selv. Tvert om giftet han seg med henne fordi han gjenkjente et menneske som trengte hjelp. Han brydde seg hverken om status eller kjendiseri.

Han angrer egentlig bare på at han kastet kattepusen til Carola ut av vinduet og etterpå skjøt den. Men han hadde en god grunn, må vi vite. Katten hadde jo tisset på den nye La Coste-skjorta hans. Eksmannen forstod nok at Carola var «nitrist», som han uttrykker det, men han så ingen grunn til å be om tilgivelse.

Vi lesere må forstå at det var jo bare ei katte.

VG NTB Scanpix
KATTEPUS. Dette er ikke pusen Søgaard skjøt til døde, men den kastrerte hannkatten Sorten som kommer på besøk til meg hver eneste dag, av og til flere ganger daglig. Han vil ha mat, kos og et sted å sove litt. Kattens eier synes det er helt greit. Illustrasjonsfoto: Victor Skimmeland.

Dagbladet brukte altså overskriften «deprimerende usympatisk» og la tørt til: «Det er nesten ondskapsfullt av forlaget å gi ut en så usympatisk selvbiografi.»

CAROLA VILLE IKKE UTTALE SEG. Hun hadde heller ikke lest boka, og hun ville slett ikke svare på Runar Søgaards påstander. Vi må derfor forholde oss utelukkende til Søgaards sjarmoffensiv.

Skjønt, sjarmerende?

Du kan lese Dagbladets reportasje og vurdere selv:
LES DAGBLADET >> «Deprimerende usympatisk»

Representanter for Carola avviste altså å svare på Søgaards mange utsagn, men Dagbladet klarte å skrive en sak om avslaget likevel.

Den kan du lese her:
LES DAGBLADET >> «— Gjør stor skade»

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FAKSIMILE. Dagbladet hadde lite pent å si om Runar Søgaard og syntes forlaget burde spart ham for den ydmykelsen boka tross alt er. Foto og kollasj: Skjermdump fra Dagbladet etter sitatretten.

KANSKJE ER DAGBLADET URETTFERDIGE? Likeså de andre tabloidene? Kanskje får ikke Runar fair behandling?

Søgaard lot seg altså intervjue av Dagbladet, men var påpasselig med å fortelle journalisten hva han syntes om media. Han brukte et sitat fra boka:

— Jeg lærte tidlig i livet at du som en god kristen skulle vende det andre kinnet til. Men når det gjelder media og journalister, har jeg gjort dette så ofte at det nå ikke lenger var noe kinn igjen å vende.

DA TOK VI EN KIKK I KORSETS SEIER. Pinsebevegelsens hovedorgan kommer ut hver fredag, og hovedoppslaget sist fredag var nettopp Runar Søgaard. Han hadde vært innom også den avisa på intervjurunden i Oslo.

Denne journalisten med fartstid blant annet fra Porsgrunns Dagblad og Dagen (Korsets Seiers morsorgan) leste papirutgaven først, og det hadde nok gått litt fort for seg. Saken plages av manglende korrekturlesing. Kanskje lot KS-journalisten seg stresse av Søgaard, som var tydelig på at hun bare fikk en halv time. Det skulle likevel bli mer. Stress er et image for Søgaard. Slik er han nok tilsynelatende mer effektiv.

Korsets Seier påpekte svakhetene ved bokutgivelsen, men når det er sagt, var avisa stort sett snill med Kongsvinger-gutten som ble predikant. Selv om Søgaard selv forsøkte å selge bok med det formål å lage skandale, var ikke Korsets Seier med på det. Boka heter «Gud gav oss ti bud — jeg brøt ni av dem». Dét tilgav Korsets Seier.

Men Søgaard gav seg ikke. Her skulle grunnfjellet i kristenheten vekkes.

– Det er bare idiotiske kristne som kritiserer Donald Trump. De forstår ikke hva som skjer i USA og Det hvite hus, proklamerte Søgaard ifølge Korsets Seier.

Søgaard hadde selv fått «gjentatte forespørsler om høye tillitsverv i politikken», så nå vurderte han en politisk karriere. Men KrF blir det ikke.

– De profesjonelle KrF-erne er en gjeng med kompromissnisser, sa Søgaard på svorsk til Korsets Seier.

— Jeg har mye større respekt for en kommunist som står for det han sier og lever som han sier enn en Høyre-mann eller KrF-person som ikke har ryggrad og bøyer seg ved minste motstands vei. Slike mennesker er ikke verd noens respekt, fortsatte Søgaard i sin belæring om politikk til KS-journalisten. Her hørtes han til og med dobbelt så gammel ut som intervjueren. Noe han var.

Pinseavisa parerte med å mer enn antyde at det er det innvandringsfiendtlige «Sverigedemokratarna» som blir Søgaards parti.

Du kan lese hele intervjuet her >> «Skandalepredikantens skriftemål» (Korsets Seier+)

Får du ikke tilgang til intervjuet, kan du eventuelt prøve en introduksjon til «Dagen» (klikk her). Eller — du kan prøve å ringe tanta di. Hvis hun har papirutgaven av «Dagen», har hun ganske sikkert digital tilgang også. Hun vet det bare ikke ennå. Hjelp henne, du!

Sett inn beskrivende tekst. Foto: VG NTB Scanpix.
FAKSIMILE. Korsets Seier unnlot å nevne at Søgaard tar et oppgjør med tida si som pinsevenn, men han slipper ikke helt unna. Foto og kollasj: Skjermdump fra Korsets Seier etter sitatretten.

OG SELVE BOKA? Den kom i salg mandag.

Forlaget selger Runar Søgaard fra Kongsvinger som predikant og playboy, gift med Carola og skilt fra Carola. Han har levd i Hollywood blant «Baywatch-brudar» og filmstjerner, slengt med leppa mot en pedofil Muhammed og homofile generelt, og han er en tre ganger straffedømt businessmann. I boka tar imidlertid Runar oppgjør med kristenheten, ikke med seg selv. Nå er han også blitt ledelseskonsulent.

Bokas vaskeseddel går så langt som til å si om Runar at «han er for mye, øynene er for klare, håret er for blondt. Han er alltid solbrun, han smiler mer enn noen andre. Han ser ut som en levende overdrivelse, en eventyrprins som små jenter tegner, han lyser som en hane med veldig lange halefjær.»

Selv ikke forlaget er hans venn.

HAR DU HASTVERK, kan du gjøre som jeg og kjøpe eboka. Den er også billigere enn papirutgaven. Har du imidlertid fått nok av tretti år med oppslag i Se & Hør, trenger du kanskje ikke kjøpe boka enda. Jeg tipper at den havner på salg rett over jul. Den har neppe evighetsverdi. Dessverre.

Runar Søgard: Gud gav oss ti bud — jeg har brutt ni av dem
Vigmostad Bjørke
Utgitt 26. oktober 2020
Veil. pris ebok: 245,-
ISBN 9788241952449 (ebok)
Nettbutikk

DU, FORRESTEN… IKKE GLEM Å LIKE SIDA VÅR PÅ FACEBOOK, DA (KLIKK HER)

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Alle rettigheter reservert. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.

LIK og KOMMENTÉR >> Denne saken kan du like, dele og diskutere videre på Facebook. Klikk her.