Jordens salt

Er du klar for å være saltet som hindrer at livet råtner? Som hindrer at det går infeksjon i såret som ikke skulle vært der? Dagens MANDAKT handler om de små og ydmyke tingene du kan gjøre, ikke bare de store og brautende som predikanter og kjendiser gjør.

En katolsk munk fortalte meg at man utvant salt fra Dødehavet allerede i bibelsk tid. Her fantes det i hovedsak to typer salt. Det hvite saltet som man spiste, og et brunaktig salt om ikke dugde til noe særlig. Jesus visste godt forskjellen på de to da han lærte oss om saltets kraft og utfordret os til å være salt.

(Dagens MANDAKT anbefales av min datter Andrea som jeg var på tur med til Danmark denne helgen. Om du lurer, så er MANDAKT andakt på mandag. Ja, den fant jeg på selv.)

BORTSETT FRA at det brune saltet ble brukt som katalysator når beduinene brant kamelmøkk, en viktig varmekilde til husholdningen, var det for søppel å regne. Det brune var salt som hadde mistet sin kraft og smak – det dugde ikke til noe som helst. Saltet ble blandet med kamelmøkk så møkka skulle tørke og brenne bedre under grytene. Når salt og møkk var brent opp, ble restene kastet ut på bakken.

Jesus har noe å si om salt:

13 Dere er jordens salt! Men hvis saltet mister sin kraft, hvordan skal det da bli gjort til salt igjen? Det duger ikke lenger til noe, men kastes ut og tråkkes ned av menneskene.

14 Dere er verdens lys! En by som ligger på et fjell, kan ikke skjules. 15 Heller ikke tenner man en oljelampe og setter den under et kar. Nei, man setter den på en holder, så den lyser for alle i huset. 16 Slik skal deres lys skinne for menneskene, så de kan se de gode gjerningene dere gjør, og prise deres Far i himmelen! (Matt 5:13-16)

Det hvite og verdifulle matsaltet, derimot, det som også Hans Nielsen Hauge lærte nordmenn langs hele kysten å utvinne fra havet — tross kongens klare forbud — dette saltet var viktig.

Her i Norge har vi brukt salt i uminnelige tider. Den viktigste funksjonen er å hindre at mat råtner. Vi brukte det til å salte kjøtt, til tørrfisken og til sildetønnene. Selv dyrene i utmarka fikk saltstein å slikke på.

I TILLEGG har saltet en rensende kraft. Jeg bruker en type saltvann til å rense kontaktlinsene mine med, saltvann til å dryppe tørre øyne med, og saltvannet renser jeg også sår med når jeg har kuttet meg. Salt gjør at jeg unngår infeksjon.

Saltets kanskje viktigste oppgaver var å forhindre forråtnelse og ødeleggelse.

JESUS VISSTE selvsagt dette da han fortalte disiplene at de var jordens salt. Disiplene forstod hva Jesus mente.

Jesus kaller oss som tror for ‘jordens salt’ — dét er samtidig oppgaven Han gir oss — for at vi ved å tro på Jesus og fortelle om Ham, bidrar til at flere kan tro. Vi bidrar til at verden blir frelst.

For å bruke Bibelens bildespråk fullt ut:

Guds frelse virker blant oss mennesker, renser våre sjeler, og motvirker syndens fordervelse av hjertene. Men det saltet som er uten kraft og funksjon, blir brent og kastet.

OK, dette ble kanskje et litt for religiøst språk. Men du skjønner poenget.

SALTET VIRKER i det stille, det gjør ikke så mye ut av seg. Du trenger altså ikke å være like frampå som de av oss som gjerne identifiserer seg med kallet til å være ‘verdens lys!’ Lyset gjemmer seg ikke, det skinner i mørket, uansett hvor det er.

Men saltet virker likevel! Selv om det ikke gjør så mye ut av seg.

Forrige gang jeg kokte spaghetti, glemte jeg å salte. Jeg skal love deg at jeg kjente at noe manglet. Spaghettien var ikke spiselig. Jeg måtte kaste den. Du trenger altså ikke vente på verdens største frimodighet før du tør å være salt. Det er nok å låne bort en liten og hjelpende hånd der du ser et behov. Da er du salt. Gode gjerninger stanser råttenskap. Det vet vi alle.

ER DU VILLIG til å være godt salt? Da trenger du ikke være så mye, du trenger bare å være i bruk når det trenges. Selv om det kan synes lite, så er du her for å rense og bevare.

Det er saltets kraft. Det er saltets makt.

Og da er du saltets kraft. Da er du saltets makt.

LES og LYTT >> Flere MANDAKTer her på www.PREACHER.no

Vil du ha litt mer om SALT fra Preacher.no?
«Salt, eller chili?»
«Du lykkes ikke bare med gode hensikter» (MANDAKT)
Forrige gang jeg brukte Matt 5:13-16 på bloggen: «Hva gjør alle de hellige?»

Kilder:
Bildetekst: SALTMARKER. Når saltet er rent, virker det mot forråtnelse og infeksjoner. Photo by Sofia Truppel at Unsplash.com. Used with permission.
Music: «Pure by Design», Copyright © 2019 www.purple-planet.com. Used with permission.
Intro i MANDAKTen: Andrea N. B. Skimmeland.

Vi betaler ikke Facebook for å fremme våre innlegg, så Facebook begrenser hvor mange som kan se dem. Om du vil hjelpe oss å nå ut til flest mulig, kan du like, kommentere og, aller helst, dele. Tusen takk.

Victor Skimmeland tok teologi og jobba i kirke, misjon og bistand. Han blogger på preacher.no. MANDAKTen er andakt på mandag. Denne vignetten bruker bloggen på (m)andaktene. Lån gjerne ideen, men husk hvor du fant den. Alle rettigheter reservert. Copyright 2020 © Victor Skimmeland er Preacher.no. Tekstene er ment til allmenn nytte og glede. Ikke-kommersiell bruk er OK om du oppgir fullstendig kilde. Annen bruk? Spør meg.