Forsoning

FORSONING. “Høstsola som forsoner himmel og jord”, skrev Torgeir Neset da han la ut dette bildet for noen dager siden. Foto: Torgeir Neset.

Forsoning. Ikke straff. Det er utrolig vanskelig. Det er antagelig også den eneste måten verden kan bli litt bedre på.

MANDAKT | preacher.no | Victor Skimmeland | 9. oktober 2017

Store Norske definerer det slik:

«Forsoning, gjenopprettelse av et brutt og ødelagt samfunn mellom guddommen og mennesket. Grunnleggende for forsoningstanken er fra menneskets side bevisstheten om personlig skyld overfor guddommen.»

Jeg synes dette blei litt høytidelig. Sånn det kan bli når vi mennesker skal prøve å gjøre Gud fornøyd. La meg si det med en gang: Jeg kan ikke gjøre Gud fornøyd. Gud må gjøre Gud fornøyd. Det er hva forsoning handler om for Gud. Hvordan han fiksa akkurat det, skal jeg skrive litt om på mandagene framover.

[read more=”Les hele MANDAKTen” less=”Les mindre”]

Selv definerer jeg forsoning litt annerledes enn Store Norske. Hvordan forsoner jeg meg selv med omgivelsene? Det jeg ikke kan forandre, må jeg nemlig godta. Selv om jeg ikke trenger å like det.

Skal jeg få prøve med et forsøk på en definisjon?

OK, så det skjedde. Forson deg med det.

Så enkelt. Og samtidig, slett ikke.

Men dette er bare den menneskelige siden av forsoningen. Gud har en større plan. Den tenker jeg å skrive litt mer om neste mandag, mens jeg er i München.

La meg likevel dele en liten tanke om forsoning blant mennesker på sitt aller beste, slik jeg husker det.

Etter mange årtier med apartheid tapte det hvite, rasistiske regimet makta i Sør-Afrika. I stedet for å kjøre på med hevn og oppgjør som i Rhodesia-Zimbabwe, valgte Nelson Mandela forsoning. Joda, alt har kanskje ikke gått like bra etter Mandela, men ideen var der.

Forsoning. Ikke straff. Det er utrolig vanskelig. Det er antagelig også den eneste måten verden kan bli litt bedre på. Forsoning.

Forsoning er mer enn tilgivelse.

I dag fikk du en andakt. Og bare den. «An Dacht» er tysk og betyr noe sånn som for tanken. Noe å tenke på.

Derfor: Ingen bønn i dag. Forson deg med det.

Takk til Torgeir Neset for foto og ide. Det var han som satte i gang tankerekka mi, som antagelig skal vare et par, tre mandager framover.


Jeg har egentlig lovt å ikke skrive på søndager. Et skikkelig lovisk løfte, ikke sant? Sannheten er at etter mange år i kirkelig tjeneste, synes jeg søndagsfri er sååå deilig. Når skulle jeg så få skrivi andaktene mine? Det måtte jo bli på mandag. Så fant jeg på MANDAKTen. Det er vignetten jeg bruker på andaktene mine. Finni på helt av meg sjæl. (Du kan godt få låne ideen, men ikke glem at det er min, da. Krediter meg, please.)

Copyright © 2017 Victor Skimmeland. Alt materiale på preacher.no som ikke er merket med annet, er fullt ut opphavsrettsbeskyttet. Kommersiell bruk av stoff fra disse sidene krever særskilt tillatelse. Ikke-kommersiell bruk tillates herved så lenge fullstendig kildehenvisning oppgis.
[/read]

En kommentar om “Forsoning”

  1. Forsoning er mulig når partene erkjenner skyld og vil gå videre på ny veien. Det var det som var poeng i S.Afrika. Andre steder er et sår som ikke gro enda. Noen har en Pacto de Silencio. Tier.
    Og når vi kommer til de grove krenkelse på individets nivå, nå straffe til. F.eks overgrep, voldtekt o.l.
    Etter en slag”kur” behandling, hjelp,kan individet forsone seg med seg selv. Kanskje tillgi….? Men ingen skal tie om alvorlige saker.
    Abrazos ?

Det er stengt for kommentarer.