Liknelsen om den bortkomne kua

John Spencer har sluppet en ny bok i serien bibelske lignelser med noko attåt. Den er verdt å lese.

BOK | preacher.no | Victor Skimmeland | 3. mai 2018
NO ENGLISH VERSION FOR JOHN THIS TIME

For halvannen uke siden skrev jeg at jeg hadde jobbet sammen med John Spencer. Nå er den aller nyeste boka sluppet.

John Spencer er mannen som ikke lar seg fotografere. Det nærmeste vi har kommet et bilde av ham, er dette:

FORFATTER. «Jeg har så langt valgt å ikke la meg fotografere,» sier en motvillig forfatter, som også er navnebror til Lady Di’s meget kortlivede storebror. Foto: British Intelligence.

Så skrev John på Facebook-sida si: «En av de anonyme kristne på Twitter utfordret meg til å skrive om kalven du bare så vidt kan lese om i liknelsen om den bortkomne sønnen. Her er resultatet.»

Og her er altså resultatet, oversatt og gjengitt med Johns tillatelse. Originalteksten fra Bibelen finner du i Lukas 15:11-32

Liknelsen om kua som ble invitert i gjestebud

«Jesus sa: «En mann hadde to sønner. Den yngste sa til faren: ‘Far, gi meg den delen av formuen som faller på meg.’ Han skiftet da sin eiendom mellom dem.

Ikke mange dager etter solgte den yngste sønnen alt sitt og dro til et land langt borte. Der sløste han bort formuen sin i et vilt liv. Så kom det en svær hungersnød over landet, og han begynte å lide nød. Da gikk han og søkte tilhold hos en mann der i landet, og han ble sendt ut for å passe grisene. Gutten ble så sulten at han ville spise skyllene som grisene fikk.

Da kom han til seg selv og sa: ‘Hvor mange leiekarer hjemme hos min far har ikke mat i overflod, mens jeg går her og sulter i hjel! Jeg vil bryte opp og gå til min far og si: Far, jeg har syndet mot Himmelen og mot deg. Jeg fortjener ikke lenger å være sønnen din. Men la meg få være som en av leiekarene dine.’

Da han ennå var langt borte, fikk faren se ham, og han fikk inderlig medfølelse med ham. Han løp sønnen i møte, kastet seg om halsen på ham og kysset ham. Sønnen sa: ‘Far, jeg har syndet mot Himmelen og mot deg. Jeg fortjener ikke lenger å være sønnen din.’ Men faren sa til tjenerne sine: ‘Skynd dere! Finn fram de fineste klærne og ta dem på ham, gi ham ring på fingeren og sko på føttene. Og hent gjøkalven — det er ei ung ku — og slakt den, så vil vi spise og holde fest. For denne sønnen min var død og er blitt levende, han var kommet bort og er funnet igjen.’

Kua skjønte imidlertid hva som var på ferde og at ’invitasjonen’ til fest nok ikke ville bli som æresgjest, men som hovedrett. Da satte kua av sted og dro til et land langt borte hvor folket spiste griser. Og selv om faren lette etter gjøkalven hver dag, kom den aldri tilbake, men vokste seg stor og sterk.»

Not the Parables of Jesus 2

Dette er en av fem «meningsløse» liknelser i Spencers siste bok, Not the Parables of Jesus 2. De er tatt med bare for moro skyld. Ingen moral, ingen moralisering. Tre liknelser fra boka finner du i dette blogginnlegget.

Boka inneholder også 38 av Jesu liknelser, men med en satirisk vri. Hensikten er at du skal lese bibeltekstene med et kritisk blikk og kanskje se dem med nye øyne. Vi her i Vesten holder oss med mye rart vi tror på, men som slett ikke er bibelsk.

Boka finner du blant annet på Amazon. Sjekk ut John Spencer: Not the Parables of Jesus 2 (Not the Bible)

Forresten tok jeg meg friheten og anmeldte verket jeg har vært med på å redigere. Jeg gidder ikke oversette, så her får du bare en skjermdump på engelsk.


Få NYTT fra PREACHER.no:


Vi gir ALDRI bort mailen din. Du mottar mail fra oss omtrent en gang i uka, gjerne seint søndag kveld. (Vi har riktignok fri, men det har ikke apekatten MailChimp.) Når du er ferdig med å registrere deg, får du en mail fra MailChimp som ber deg bekrefte adressen din.


Victor Skimmeland har blant annet studert teologi og jobba i kirke og misjon. Han blogger på preacher.no Alle rettigheter reservert © 2018 Victor Skimmeland. Tekstene er skrevet til allmenn nytte og glede, så ikke-kommersiell bruk er greit om du oppgir kilde. Annen bruk? Spør først.